El Govern aprova la partida de 20,4 milions que ha de desbloquejar la graella de TV3
Aragonès destaca que l'aportació permetrà a la CCMA afrontar pagaments "imposats injustament"
BarcelonaEl Govern ha aprovat en la seva reunió d'aquest dijous la partida extraordinària de 20,4 milions d'euros destinada a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que li ha de permetre afrontar el pagament de l'IVA que li reclama el ministeri d'Hisenda arran de la modificació de la llei de l'impost que es va aprovar al novembre. D'aquesta manera, la Corporació resol, si més no parcialment, la seva complicada situació econòmica i aconsegueix el marge que necessitava per poder dissenyar una graella competitiva de cara a la temporada que ve, especialment per a TV3 però també per a Catalunya Ràdio. Segons ha explicat en roda de premsa la portaveu del Govern, Elsa Artadi, aquesta mesura ha de servir per "evitar que s'aturi la programació de tardor i la contractació externa" de la Corporació.
Divendres passat, l'aleshores president en funcions de la CCMA, Brauli Duart –que va deixar el càrrec dilluns per convertir-se en el nou secretari general d'Interior–, ja havia avançat durant una compareixença al Parlament que el Govern aprovaria aquesta partida en la seva primera o segona reunió, tal com sigut finalment. Duart no va precisar a què es destinarien exactament aquests diners i es va limitar a dir que servirien per "revertir els ajustos" que s'han aplicat durant els darrers mesos.
Tot i així, tant el director de TV3, Vicent Sanchis, com el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, havien assenyalat una estona abans que si aquesta partida no arribava la graella dels seus respectius mitjans per a la temporada vinent estava en perill. Sanchis va recordar, per exemple, que "tot el 'prime time'" quedaria afectat, i que de moment programes com el 'Polònia', l''APM?' o el 'Preguntes freqüents' no tenien pressupost assignat.
De fet, però, abans i tot que el Govern aprovés formalment aquesta partida, la Corporació ja havia començat a activar les produccions externes, l'àmbit més afectat per la paràlisi derivada de la crisi de l'IVA: aquesta setmana s'ha començat a rodar 'Si no t'hagués conegut', una nova sèrie que s'estrenarà a TV3 durant la tardor en 'prime time'. La situació financera de la CCMA ha provocat que en el trimestre actual la televisió pública no disposi de cap ficció en la franja de màxima audiència.
Després de l'aprovació d'aquesta partida extraordinària, el conseller d'Economia, Pere Aragonès, s'ha mostrat "satisfet" de la decisió adoptada per l'executiu, i ha remarcat que amb aquests 20,4 milions TV3 i Catalunya podran "afrontar nous pagaments imposats injustament" i evitaran que aquest canvi normatiu "afecti la qualitat de la programació dels mitjans públics".
Malgrat que durant el 2018 el Govern treballarà amb uns pressupostos prorrogats, l'executiu està autoritzat a aprovar aquesta partida extraordinària perquè està destinada a cobrir una "despesa sobrevinguda". Ara bé, els problemes econòmics de la CCMA no s'acaben amb aquests 20,4 milions d'euros: l'any passat l'ens públic va generar un dèficit de 7 milions que s'ha d'eixugar durant l'exercici actual, i a més les previsions de la Corporació són que els ingressos per publicitat durant el 2018 siguin 12 milions inferiors als de l'any passat, cosa que reduirà la quantitat de recursos disponibles.
A més, continua pendent de resoldre's el conflicte de l'IVA corresponent al període 2015-2017, per al qual Hisenda reclama a la Corporació 147 milions com a resultat d'un canvi de criteri del ministeri. El cas està judicialitzat. En canvi, a l'abril ja es va tancar el primer dels tres enfrontaments entre la CCMA i Hisenda, corresponent a l'IVA dels anys 2012 a 2014. En aquest cas, el Tribunal Econòmic-Administratiu Central, que depèn del mateix ministeri, va donar la raó a la Corporació, que no haurà de pagar els 59,7 milions que li reclamava l'Estat.
De fet, Artadi ha deixat clar que l'aportació extra de 20,4 milions aprovada en el consell executiu d'aquest dijous és una "primera injecció", i que a partir d'aquí caldrà "anar valorant altres necessitats que puguin sorgir" en relació amb els conflictes de l'IVA que encara no s'han resolt.