REGULACIÓ AUDIOVISUAL

El Govern ja ha multat 10 emissores pirates

S'han detectat 87 canals de ràdio i televisió que podrien estar emetent il·legalment a Catalunya

Albert Castellví Roca
18/02/2013
3 min

BarcelonaLa direcció general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat ha declarat la guerra a les emissores de ràdio i televisió que funcionen sense llicència, i l'ofensiva ja ha donat els primers fruits: des de principis del 2011 s'han detectat 87 operadors presumptament il·legals, i d'aquests una desena ja han rebut una resolució sancionadora ferma. Entre les emissores multades hi ha ràdios musicals com Amb2 FM -que té llicència per emetre a Terrassa però que davant l'absència del repetidor que ho ha de fer possible ha ocupat una de les freqüències que va deixar lliures iCat a l'octubre-, La 95.2 FM i Loca Fun Radio, a més de l'emissora catòlica Radio María, que tal com explicava la setmana passada l'ARA està negociant la compra de tres freqüències a la Cadena SER amb la intenció de sortir de la il·legalitat. També han rebut sancions canals de televisió que ocupen sense permís una part de l'espectre de la TDT, com és el cas de VIT Channel i Astrocanal -dedicats al tarot i la vidència- i el canal islàmic Córdoba Internacional TV.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La llei espanyola de la comunicació audiovisual considera el fet d'emetre sense llicència una infracció "molt greu", i preveu sancions d'entre 100.001 i 200.000 euros per a les ràdios i d'entre 500.001 i 1.000.000 d'euros en el cas de les televisions, a més del precintament "dels equips i de les instal·lacions utilitzats per fer l'emissió". Tot i així, de les 10 emissores sancionades fins ara a Catalunya encara no n'hi ha cap que hagi fet efectiu el pagament d'aquestes quantitats.

La direcció general de Mitjans de Comunicació assegura que cinc de les empreses multades estan encara dins del termini de dos mesos de què disposen per recórrer la sanció, i dues més ja han presentat recurs i estan a l'espera de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En els tres casos restants "s'ha iniciat la via de constrenyiment pel cobrament" i "aviat" es precintarà "mitjançant l'autorització judicial d'entrada en domicili".

Pel que fa a la resta d'emissores que s'han inspeccionat fins ara, els casos estan en diferents fases de recollida d'informació, i a sis ja se'ls ha incoat un expedient sancionador. Segons les dades facilitades per la direcció general, gairebé el 90% de les emissores pirates que operen a Catalunya són ràdios, i en la majoria dels casos tenen un àmbit de cobertura local que afecta principalment les ciutats de Barcelona i Tarragona i zones pròximes.

Ofensiva conjunta amb el CAC

El director general de Mitjans de Comunicació, Antoni Molons, ha subratllat en declaracions a l'ARA que "el cessament de les emissions dels serveis que operen sense llicència és indispensable per garantir als titulars legals els seus drets legítims", per dos motius. D'una banda, perquè les emissores pirates "provoquen interferències o empitjoren les condicions de recepció" de les legals i, de l'altra, perquè "suposen un greuge econòmic per als operadors que disposen del corresponent títol o autorització administrativa".

Per això, diu, la direcció general "dedica bona part dels seus esforços a la inspecció i sanció dels serveis de comunicació audiovisual que emeten sense llicència", amb l'objectiu de "racionalitzar i millorar l'ús dels espais radioelèctric i de televisió, atesa la seva consideració de bé escàs, per tal de garantir la llibertat d'expressió i el pluralisme". De fet, la reforma de la llei audiovisual catalana aprovada l'any passat -i actualment suspesa pel Tribunal Constitucional arran d'un recurs de l'executiu espanyol- reforça la capacitat sancionadora del Govern.

En tot cas, aquesta tasca es du a terme de la mà del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), per bé que cada organisme actua en un camp diferent, en funció de les seves competències. Així, des del Govern es persegueixen els mitjans pirates "independentment del contingut difós", mentre que el CAC té capacitat per sancionar-los -en cap cas per obligar-los a tancar- si emeten continguts que contravinguin la legislació, com ara el tarot en horari protegit i la pornografia, habituals en aquest tipus de canals.

En aquest sentit, el president del CAC, Roger Loppacher, ja va anunciar el 30 de gener que una de les prioritats que s'ha fixat per al seu mandat és la col·laboració amb el Govern en la lluita contra les emissores il·legals.

stats