Mitjans públics

El govern espanyol treu canals a TV3

L'eliminació d'un múltiplex obliga a renunciar a l'alta definició, condemna el 33 i el Super3 a compartir graella per sempre i impossibilita l'intercanvi futur amb Balears i País Valencià

TV3 havia arribat a ocupar sis canals de la TDT
Àlex Gutiérrez
19/05/2014
3 min
321
Regala aquest article

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El ministeri d'Indústria ha decidit l'eliminació del segon múltiplex de TV3, la qual cosa redueix el nombre de canals disponibles de 8 a 4. Així ho ha explicat el conseller de Presidència, Francesc Homs, en una roda de premsa convocada d'urgència aquest mateix dilluns al matí. Actualment TV3 ocupa 5 canals dels 8 disponibles: TV3, TV3 en alta definició, el 33/Super3, l'Esport3 i el 3/24. La mesura del govern espanyol s'emmarca en la reordenació de l'espectre radioelèctric, que implica alliberar part de l'ample de banda que feien servir les televisions per cedir-lo a les companyies telefòniques perquè puguin oferir la xarxa 4G –que proporciona internet d'alta velocitat als mòbils–. Si el pla tècnic del govern espanyol tira finalment endavant –encara no està aprovat definitivament–, "podria posar en perill Televisió de Catalunya", ha explicat Homs. "A Catalunya, l'oferta televisiva en català és minoritària. Això és la gran paradoxa d'aquesta decisió, perquè la presència del català es reduiria més, per sota del 22 o 23% que tenim actualment. Espero que tinguem al costat tots els qui defensen el bilingüisme", ha ironitzat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El conseller ha lamentat que el govern espanyol no hagi concedit ni tan sols una reunió als representants de la Generalitat, que han demanat en reiterades ocasions, i denuncia la "unilateralitat" amb què es vol prendre la mesura. La informació que té en aquests moments la Generalitat indica que aquest divendres es podria aprovar el reial decret en el consell de ministres. Homs ha anunciat que buscarà "complicitats polítiques i institucionals".

Preguntat sobre quin espai de resposta o insubmissió hi ha per part de l'administració catalana, Homs s'ha mostrat "convençut" que podrà revertir la situació, però ha rebutjat especificar quines mesures es podrien aplicar, més enllà de la pressió política: "Quan tinguem els elements de la lletra petita de com ho acaben instrumentant, actuarem des de tots els punts de vista. Ara encara som en el temps de la política i les relacions institucionals".

Homs ha manifestat la seva sensació d'estar assistint a "un encerclament de TV3", i ha recordat com un recent canvi de criteris en la repercussió de l'IVA a TV3 pot acabar suposant una pèrdua de 25 milions anuals en el pressupost. "Quan entres en una espiral de residualització i de no ser competitiu, cada dia ho ets menys", ha recordat el conseller. Els motius tècnics argumentats des del ministeri d'Indústria –vinculats a l'alliberament d'espai radioelèctric per al 4G– els ha qualificat d'"excuses de mal pagador".

L'eliminació d'un múltiplex comportarà més d'un perjudici per a TV3. Per començar, perdrà el canal en alta definició. Es calcula que, avui, aproximadament la meitat del parc de televisors del país ja són HD. Renunciar-hi suposarà que la meitat dels catalans percebran una diferència de qualitat evident entre TV3 i les televisions d'àmbit estatal amb les quals ha de competir. L'única opció per mantenir l'alta definició seria sacrificar dos canals del múltiplex supervivent, on hi ha el 33/Super3, l'Esport3 i el 3/24 –també hi ha TV3 en baixa definició, però aquest no pot desaparèixer mentre l'altre 50% dels televisors no estigui adaptat a l'HD–. El conseller ha denunciat que la renúncia a l'alta definició impediria a TV3 ser competitiva.

Una altra conseqüència seria la impossibilitat de desdoblar el 33 i el Super3, que actualment comparteixen freqüència i es divideixen les hores de programació. En un escenari de millora econòmica, la Corporació ja no es podria plantejar recuperar l'emissió diferenciada del canal infantil i el cultural, que va haver de fondre en un de sol per limitacions pressupostàries el setembre del 2012.

A més, també hauria de renunciar a la vella aspiració de crear un únic mercat audiovisual per al català. Els plans de reciprocitat amb el País Valencià i Illes Balears són ara en punt mort, després de la desaparició de Canal 9 i l'escassa voluntat política d'IB3 –unida a la necessitat de la televisió balear de retallar despeses–. Però, de nou, la supressió del segon múltiplex convertiria l'intercanvi de canals entre comunitats en tècnicament impossible.

Homs ha fet la roda de premsa acompanyat de Josep Martí, secretari de comunicació, i Jordi Puigneró, director general de telecomunicacions.

stats