Mèdia16/10/2014

Google amenaça de tancar News a Espanya si prospera el cànon exigit pels editors

La llei de propietat intel·lectual, que es vota avui al Senat, fixa que calgui pagar per agregar notícies

à. Gutiérrez / A. Castellví
i à. Gutiérrez / A. Castellví

BarcelonaGoogle tensa el pols que manté amb el sector periodístic i el govern espanyol. Segons ha pogut confirmar l’ARA -a partir d’un tema que va avançar ahir El Mundo - el gegant informàtic ha amenaçat de tancar Google News si prospera la llei de propietat intel·lectual amb el redactat actual, en què s’inclou l’obligació de compensar els diaris dels quals s’agreguin notícies. De moment, el text se sotmet avui a la votació del Senat, el pas previ a l’aprovació definitiva, quan torni al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Sigui amenaça amb fonament o una mesura de pressió, des de l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE) no es variarà l’estratègia a l’hora de reclamar aquesta compensació, que rebutgen qualificar de taxa (tot i el nom popular que rep de taxa Google ). “Els agregadors de notícies acumulen molt de trànsit però només una part molt petita acaba en els mitjans d’on copien i enganxen els titulars i les entradetes de les notícies”, explicava a aquest diari José Gabriel González, director general de l’entitat, que es queixa de com el cercador presumeix que subministra trànsit als mitjans, però sense donar mai dades específiques. “Són obscurantistes: aporten només una dada global, planetària, que no permet fer cap anàlisi segmentada per països”.

Cargando
No hay anuncios

L’AEDE assegura que no té una estimació econòmica del que podria suposar el cànon i insisteix que el més essencial “és que es reconegui el dret de remuneració, perquè són continguts produïts pels diaris i no té sentit que altres empreses basin el seu negoci a aprofitar-los sense pagar res”.

Els internautes, en contra

Cargando
No hay anuncios

Un dels més ferms opositors contra aquest cànon és l’Associació d’Internautes. El seu portaveu a Catalunya, Xavier Cuchí, explicava a l’ARA que “un sector de la premsa té problemes financers i el govern espanyol vol aprofitar la conjuntura perquè es posin a favor seu amb aquesta maniobra d’última hora”. Part del focus de la polèmica està posat en el fet que els diaris no poden renunciar individualment a aquest cànon. “Això és gravíssim i molt probablement Europa ho tombarà, ja que no se li va notificar”, diu Cuchí, que recorda que els editors tenen la possibilitat de desenganxar-se de Google News codificant les pàgines d’una determinada manera.

Des de l’AEDE es defensa que el cànon és irrenunciable. “S’ha fet per protegir precisament els petits”, assegura González. “Hem de recordar que s’està negociant contra un gegant que té més del 90% del mercat. Si cada mitjà pogués decidir pel seu compte, un gran diari podria acceptar les condicions de Google i condicionaria tota la resta a seguir-lo, per no quedar exclòs”. El directiu argumenta, a més, que Google utilitza el seu cercador com a mesura de pressió. “Els mitjans no s’atreveixen a sortir de Google News perquè intueixen que aleshores pagaran un preu en el seu posicionament al cercador. I si desapareixes de Google, senzillament deixes d’existir”.

Cargando
No hay anuncios

Una altra peculiaritat de la futura llei espanyola és que permet que es puguin agregar notícies sense demanar-ho al mitjà afectat, a diferència del que passa en altres legislacions sobre el tema a Europa. Això sí, determina que això es farà “sense perjudici del dret de l’editor o d’altres titulars de drets a percebre una compensació equitativa”.

A banda dels internautes, alguns mitjans gratuïts i digitals -com 20minutos.es i Eldiario.es- han criticat la postura d’AEDE, ja que entenen que l’aportació dels agregadors és positiva.

Cargando
No hay anuncios

Com han resolt el conflicte altres països d’Europa

França

Cargando
No hay anuncios

A principis de l’any passat els editors de premsa francesos van arribar a un acord amb Google segons el qual la companyia aportaria 60 milions d’euros a un fons destinat a “facilitar la transició de la premsa cap al món digital”.

Alemanya

Cargando
No hay anuncios

Va aprovar a l’estiu una norma que obligava Google a compensar els mitjans però li permetia seguir-ho fent gratuïtament si incloïa només títol i enllaç, però no imatges ni l’inici de l’article. El cercador només indexa els articles que ho autoritzen.

Bèlgica

Cargando
No hay anuncios

Una sentència del 2006 va comportar que alguns dels principals diaris del país, com Le Soir o La Libre Belgique, deixessin d’aparèixer a Google. Així va començar una llarga batalla judicial que es va resoldre el 2012 gràcies a un acord.

Portugal

Cargando
No hay anuncios

Els editors de diaris han posat sobre la taula la necessitat de crear una taxa Google que els garanteixi uns ingressos extres a canvi de l’ús dels seus continguts per part del cercador. De moment, però, la negociació continua oberta.

Itàlia

Té també plantejada la incorporació d’aquest cànon als cercadors que indexin continguts elaborats per mitjans. Les negociacions, de moment, no han arribat a bon port i Google es tanca en banda a la petició de les associacions de mitjans.