Intel·ligència Artificial
Mèdia13/07/2023

Google Bard ja es pot usar també aquí, i en català

La resposta de Google al ChatGPT arriba a Europa amb dos mesos de retard. Tot i ser cosí de l’emblemàtic cercador web, no és prou fiable per substituir-lo.

BarcelonaTot just quan comença a refredar-se l’interès del públic per ChatGPT, el xatbot amb intel·ligència artificial (IA) de l’empresa OpenAI, Google ha anunciat aquest dijous que ja es pot fer servir també des dels 27 estats de la Unió Europea el bot conversacional Bard que va presentar el 10 de maig i que des d’aleshores estava disponible a gairebé tot el món, menys aquí i al Brasil. Els advocats de Google han dedicat aquests dos mesos a negociar amb els reguladors de Brussel·les els requisits per assegurar que l’ús de Bard no vulnera la normativa europea sobre protecció de dades. Fets els ajustos necessaris, que bàsicament es redueixen a avisar l’usuari que els seus diàlegs podran ser revisats per humans i donar-li l’opció de rebutjar-ho, Bard ja es pot fer servir a la pàgina web https://bard.google.com.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En general, Bard és més potent que el ChatGPT bàsic sense necessitat d’afegir-li extensions ni haver de pagar 20 euros al mes per una versió Plus. L’usuari pot demanar-li per escrit o parlant que redacti textos sobre el tema que vulgui, especificant en quin to; que tradueixi o reformuli documents existents; que resolgui operacions matemàtiques; que programi o revisi codi informàtic en més de 20 llenguatges; que identifiqui imatges, i que comparteixi les respostes amb tercers o que les exporti a les aplicacions d’ofimàtica de Google.

Cargando
No hay anuncios

Especialment interessant per als lectors de l’ARA és la possibilitat de dialogar amb Bard en català. Si més no, extraoficialment. Tot i que la nostra llengua figurava entre les que Google va prometre en l’acte de presentació, encara no està inclosa entre les 40 disponibles actualment, i que són les que disposen de totes les funcions. Per exemple, en espanyol pots demanar-li a Bard que et respongui amb una veu molt aconseguida, però no en català. Ara bé, tot i que la interfície web de Bard està en espanyol, si comences a dialogar-hi en català t’entén i et respon en català de manera impecable.

Gens fiable com a cercador

Dit això, sigui quin sigui l’idioma, Bard és tan poc de fiar com la majoria dels xatbots conversacionals quan es volen fer servir com a substituts d’un cercador web tradicional. Tant ChatGPT com Bing Chat –la seva versió connectada a internet– i el nou Bard dialoguen amb un aplom molt convincent, però el que et diuen poden ser bajanades completament inventades, fins i tot sobre ell mateix i altres productes de Google. He començat demanant-li a Bard si hi podia dialogar en català, euskera i gallec i m’ha dit que sí, però quan he provat de fer-ho en aquests dos últims idiomes m’ha respost que no m’entenia. Igualment li he consultat si la majordoma digital Google Assistant ja entén el català i m’ha dit que sí, quan no és així; el pitjor és que com a font de la informació ha citat una suposada pàgina de Softcatalà que no existeix.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, és important no confondre Bard, com tampoc ChatGPT, amb un cercador web on tu decideixes quin enllaç dels resultats t’inspira més confiança. Els xatbots poden arribar a inventar-s’ho gairebé tot, i per comprovar-ho només cal demanar-li per alguna cosa que coneguis bé. Jo ho he fet amb un tema que domino força bé: jo mateix. Quan he volgut fer egosurfing i li he demanat a Bard qui soc, només ha encertat que soc un periodista català nascut a Barcelona l’any 1960, però m’ha adjudicat llibres que no he escrit, estudis que mai vaig fer en universitats on no vaig estudiar, col·laboracions en revistes i programes on mai he aparegut o ni tan sols existeixen (¿la revista PCWorld en català?), afiliacions a societats desconegudes i intervencions públiques en congressos on mai he estat. Val a dir que la sensació no m’era desconeguda: vaig deixar de confiar en ChatGPT el dia que li vaig donar els quatre primers paràgrafs d’un article meu a l’ARA, vaig demanar-li qui n’era l’autor i em va respondre que Javier Marías –que mai havia escrit en català, i a sobre ja era difunt quan jo vaig publicar el meu text– i havia sortit a El País,un diari on mai he col·laborat.

En el cas de Bard, no us podeu refiar ni dels càlculs matemàtics: li he demanat que calculés l’arrel cúbica d’un número no gaire llarg i de les tres respostes que m’ha deixat triar una no coincidia amb les altres dues. Tingueu ben present el caràcter experimental dels actuals xatbots; si més no, Bard indica clarament que ho és amb un avís al costat del títol de la pàgina.

Cargando
No hay anuncios

Firefly, imatges sintètiques en català

Coincidint amb el desembarcament de Bard a Europa, aquest dijous hem tingut una altra bona notícia per al català en la IA generativa, en aquest cas per generar imatges a partir de descripcions de text a l’estil de DALL-E 2, MidJourney i Stable Diffusion. L’empresa Adobe ha publicat formalment el seu sistema Firefly de generació d’imatges, i entre els 100 idiomes que entén per donar-li ordres hi ha el nostre. Per exemple, podeu escriure "Dibuixa’m una vista aèria de Barcelona construïda amb peces de Lego a l’estil de la presentació de la sèrie de TV Silicon Valley" i us proposarà quatre imatges sintètiques que recorden força la capital catalana.

Cargando
No hay anuncios

A més de generar imatges, Firefly també pot retocar les que li doneu, canviant colors, substituint el fons, afegint contingut per ajustar la imatge original a una proporció diferent i altres funcions. Es pot usar a la web https://firefly.adobe.com amb un compte d’Adobe i també directament dins de l’editor d’imatges Photoshop, i està previst que arribi també a Illustrator. Gràcies a això, és molt probable que Firefly sigui l’eina generativa preferida per als professionals del grafisme, que segurament també apreciaran accions d’Adobe com la d’aquest mateix dijous, proposant als legisladors dels EUA lleis que penalitzin qui pretengui suplantar un il·lustrador entrenant una eina de IA amb les seves creacions. Veurem si se’n surten.