Cinema i televisió
Mèdia 11/01/2016

'El renacido' guanya als Globus d'Or i catapulta DiCaprio per als Oscars

'Mozart in the jungle' i 'Mr. Robot' triomfen en les categories televisives

àlex Gutiérrez
8 min
DiCaprio, una dels vencedors dels Globus d'Or

BarcelonaQuan Leonardo DiCaprio va renunciar a fer d’Steve Jobs al film homònim per poder protagonitzar ‘El renacido’ sabia el que es feia. Així ha quedat palès aquesta matinada de diumenge a dilluns, quan l’actor recollia el Globus d’Or a millor intèrpret de drama. Després d’haver estat bandejat dels premis de prestigi, DiCaprio deu creuar els dits perquè els premis siguin l’avantsala dels Oscars que diu el clixé sobre aquests premis que lliura l’Associació de Premsa Estrangera de Hollywood. El film ha estat a més el clar guanyador de la nit, ja que ha vençut també en la categoria de drama i de director (Alejandro González Iñárritu). Cap altre film o sèrie va aconseguir tres estatuetes.

Leonardo DiCaprio, a 'El renacido'

Els Globus d’Or han passat comptes amb alguns altres greuges històrics, a banda de DiCaprio. “Creia que rebria el premi pòstumament”, ironitzava Ridley Scott en recollir el guardó a millor film de comèdia –tot i que és discutible que ho sigui– per ‘The Martian’. La pel·lícula ha aconseguit una segona estatueta, que ha recollir Matt Damon com a millor actor de comèdia. I certa sensació de rescabalament s’ha viscut també amb el premi a Sylvester Stallone (millor actor secundari a ‘Creed’), ja que l’auditori en ple del Beverly Hills Hotel s’ha alçatr per aplaudir l’icònic intèrpret.

Tarantino ha recollit el Globus d’Or a millor banda sonora, en nom d’Ennio Morricone. L’entusiasta director ha confessat que es tracta del seu compositor favorit “però no només de pel·lícules, sinó en general” i ha esmentat Mozart, Beethoven i Schubert com a referents que, al seu criteri, queden per sota en el seu Olimp musical particular. També ha aprofitat per renyar la indústria per l’absència de premis significatius que, fins ara, havia recollit l’italià als Estats Units: una nova restitució que es pot sumar doncs al còmput de la nit.

‘Hijo de Saúl’ ha complert amb les previsions i s’ha endut el premi a millor pel·lícula de parla no anglesa, convertint-se en el primer film hongarès que rep aquest honor. El seu director, László Nemes, ha fet un al·legat a la memòria històrica: “Per a alguns l’Holocaust ha esdevingut una abstracció, per a mi en canvi és una cara i convé que no l’oblidem mai”. Un altre premi de cinema rellevant ha estat el Cecil B. Demille, que reconeix tota la carrera i que enguany distingia la de Denzel Washington.

Sorpreses televisives

Una de les sorpreses en les categories de televisió l’ha donat la sàtira del món de la música clàssica ‘Mozart in the jungle’, que s’ha endut el premi a millor sèrie còmica i millor actor en aquest gènere, per Gael García Bernal: aquest darrer guardó ha estat el més inesperat, ja que el gran favorit era Jeffrey Tambor per ‘Transparent’. De fet, mentre passaven llista dels nominats, quan han enfocat Steve Carell se’l podia veure amagat rere un llibre fictici titulat ‘Com perdre davant de Jeffrey Tambor amb dignitat’. ‘Transparent’, de fet, ha marxat amb les mans buides.

En la categoria de drama, la vencedora ha estat l’opressiva i paranoica ‘Mr. Robot’, que es corona com a millor sèrie i ha rebut un segon premi: millor interpretació masculina, per Christian Slater, en un paper que suposa la seva reaparició en plena forma en el ‘showbusiness’, després d’uns anys complicats personalment i també professionalment.

La resta del palmarès ha estat molt repartit i sèries com ‘The Affair’, ‘Empire’ o ‘American Horror Story: Hotel’ tornen a casa amb un únic premi, cosa que no ha pogut fer la popular ‘Joc de trons’, una de les perdedores de la nit. De les veteranes, l’únic reconeixement ha recaigut en la temporada final de ‘Mad Men’, que ha pogut acomiadar-se recollint el premi a millor interpretació masculina de drama, pel ja clàssic Don Draper a qui va donar vida Jon Hamm. I, si els premis poden servir per posar en el radar alguna sèrie, aquest és el cas de ‘Crazy Ex-girlfriend’: aquesta comèdia musical ha passat desapercebuda però l’interès per la qual pot revifar gràcies al guardó a millor actriu aconseguit per Rachel Bloom.

Gervais segueix brillant

Ricky Gervais no ha fallat, en la seva quarta gala com a presentador. Des del “Calleu escòria” que ha adreçat a l’auditori per aplacar els aplaudiments inicials, el seu monòleg ha suposat una arma de desmitificació massiva. Per exemple, comentant el film ‘Spotlight’ sobre com els capellans que van abusar de nens van poder seguir mantenint la seva feina: “Roman Polanski la considera la millor pel·lícula per convidar algú a una cita romàntica”, ha rematat, davant d’una audiència a la qual se li ha congelat el riure.

El britànic ha ironitzat també sobre el seu paper provocador. “Diuen que hi ha estrelles que no vénen perquè jo presento. Com si de debò poguessin evitar venir a recollir un premi com un Globus d’Or. Sobretot després que la productora l’hagi comprat”, ha etzibat, en referència a l’opacitat amb què es decideixen aquests guardons l’Associació de Premsa Estrangera de Hollywood. “No us enfadeu, però no tenen cap valor. Només diré que jo en tinc tres: un per aguantar una porta, l’altre per colpejar els lladres que entren i el tercer, al capçal del llit, per... bé, deixem-ho en què està al capçal del llit”, ha deixat anar (i posteriorment ha explicitat l’ús del tercer Globus d’Or, que és el que probablement el lector deu haver pensat). Una altra de les víctimes del corrosiu humor de Gervais ha estat Mel Gibson, de qui ja anteriorment havia fet burla per les seves sortides racistes, els problemes amb l’alcohol i les creences religioses que professa, poc compatibles amb l’ateisme militant del còmic anglès.

Tot i que la gala anava per feina –hi havia una vintena llarga de premis a lliurar– hi va hagut moments per a gags d’alguns presentadors. És el cas de Mark Wahlberg i Will Ferrell, que han aparegut a l’escenari amb unes ridícules ulleres amb forma de “2016”, com si encara celebressin la festa de benvinguda de l’any. I tots dos es feien els ofesos en veure que els assistents –recordem-ho: 400 ampolles màgnum de Moët Chandon distribuïdes per les taules– no paraven de riure i comarejar.

Blanc sobre vermell catifa

La catifa vermella prèvia va estar esquitxada de blanc, que va ser un dels colors dominants de la nit. Una de les més aplaudides va ser la doble nominada Alicia Vikander, amb un model de Louis Vuitton sobri, però amb unes amples obertures laterals. L’elecció de dissenyador no ha estat cap sorpresa, ja que l’actriu ha estat la cara de la marca francesa durant aquesta tardor. També va destacar Alison Brie, ben daurada, amb un model Calvin Klein. I Cate Blanchett, tot i que això ja sorprèn menys que l’enèsim Oscar a Meryl Streep.

No hi va haver tant d’excés, ni ‘pedrochisme’, com en edicions anteriors. Fins i tot actrius proclius al ‘descocament’ van caminar la catifa vermella vestides amb (caríssima) discreció. Va ser el cas d’Eva Longoria o, especialment, de Jennifer Lopez i el seu model de Valli, color groc chartreuse. També America Ferrera es va atrevir amb el groc, però amb menor fortuna. Però una catifa vermella no seria una catifa vermella sense uns quants escots pronunciadíssims, d’aquells que fan patir, i Rosie Huntington-Whiteley, Olivia Wilde, Jenna Dewan Tatum o Jamie Alexander van complir amb la tradició, tot i que probablement va ser Kirsten Dunst qui més va posar a prova les lleis de la física per contenir tot a lloc, en aquest capítol. Mentrestant, les actrius més veteranes van aportar el to d’elegància més serena, amb vestits conservadors però elegants, com els que lluïen la ‘scream queen’ Jamie Lee Curtis o Helen Mirren.

En el capítol masculí, com d’habitud, molt menys marge de maniobra i cap sortida de to rellevant entre nominats o presentadors. Calia anar als detalls per trobar desviacions de l’ortodòxia, com ara el vestit blau fosc de Sylvester Stallone o l’arracada que Han Solo, és a dir, Harrison Ford, va passejar pel Beverly Hilton Hotel. També el triple negre: americana, camisa i corbatí de Bryan Cranston va trencar el cànon. Un dels que més va destacar, tot i no recórrer a cap recurs més enllà de la seva elegància natural, va ser Eddie Redmayne, que no en va ha estat escollit durant dos anys com l’home més ben vestit del Regne Unit. Des de l’altra banda de l’oceà, Rob Lowe va demostrar, un any més, que el seu pacte amb la biologia o el diable segueix vigent: no hi ha manera que presenti signes d’envelliment.

PALMARÈS COMPLERT

CINEMA

Millor pel·lícula de drama

  • El renacido''
  • 'Room'
  • 'Carol'
  • 'Mad Max: Fúria a la carretera'
  • 'Spotlight'

Millor pel·lícula de comèdia o musical

  • 'Y de repente tú'
  • 'Joy'
  • 'The Big Short'
  • 'The Martian'
  • 'Spy'

Millor director

  • Todd Haynes ('Carol')
  • Alejandro Iñárritu ('El renacido')
  • George Miller ('Mad Max: Fúria a la carretera')
  • Ridley Scott ('The Martian')
  • Todd McCarthy ('Spotlight')

Millor actor de drama

  • Leonardo DiCaprio ('El renacido')
  • Bryan Cranston ('Trumbo')
  • Michael Fassbender ('Steve Jobs')
  • Will Smith ('Concussion')
  • Eddie Redmayne ('La chica danesa')

Millor actor de comèdia o musical

  • Al Pacino ('Danny Collins')
  • Christian Bale ('The Big Short')
  • Steve Carell ('The Big Short')
  • Matt Damon ('The Martian')
  • Mark Ruffalo ('Infinitely Polar Bear')

Millor actriu de drama

  • Brie Larson ('Room')
  • Cate Blanchett ('Carol')
  • Rooney Mara ('Carol')
  • Alicia Vikander ('La chica danesa')
  • Saoirse Ronan ('Brooklyn')

Millor actriu de comedia o musical

  • Lily Tomlin ('Grandma')
  • Melissa McCarthy ('Spy')
  • Jennifer Lawrence ('Joy')
  • Amy Schumer ('Y de repente tú')
  • Maggie Smith ('The Lady in the Van')

Millor actor secundari

  • Sylvester Stallone ('Creed')
  • Idris Elba ('Beasts of No Nation')
  • Paul Dano ('Love & Mercy')
  • Mark Rylance ('Bridge of Spies')
  • Michael Shannon ('99 Homes')

Millor actriu secundària

  • Alicia Vikander ('Ex Machina')
  • Jennifer Jason Leigh ('Los odiosos ocho')
  • Jane Fonda ('Youth')
  • Helen Mirren ('Trumbo')
  • Kate Winslet ('Steve Jobs')

Millor pel·lícula de parla no anglesa

  • 'El club' (Chile)
  • 'El nuevo nuevo testamento' (Bélgica)
  • 'The Fencer' (Finlandia)
  • 'Mustang' (Francia)
  • 'Hijo de Saúl' (Hungría)

Millor pel·lícula d'animació

  • 'Del revés'
  • 'Anomalisa'
  • 'Shaun The Sheep Movie'
  • 'The Good Dinosaur'
  • 'La película de Peanuts'

Millor guió

  • Thomas McCarthy i Josh Singer ('Spotlight')
  • Quentin Tarantino ('Los odiosos ocho')
  • Emma Donoghue ('Room')
  • Adam McKay i Charles Randolph ('The Big Short')
  • Aaron Sorkin ('Steve Jobs')

Millor banda sonora original

  • Carter Burwell ('Carol')
  • Alexander Desplat ('Una chica danesa')
  • Ennio Morricone ('Los odiosos ocho')
  • Daniel Pemberton ('Steve Jobs')
  • Ryuichi Sakamoto i Alva Noto ('The revenant')

Millor cançó original'

  • 'Love Me Like You Do', a 'Fifty Shades of Grey'
  • 'One Kind of Love', a 'Love & Mercy'
  • 'See You Again', a 'Furious 7'
  • 'Simple Song #3' a 'Youth'
  • 'Writing's On the Wall', a 'Spectre'

TELEVISIÓ

Millor drama

  • 'Empire'
  • 'Joc de Trons'
  • 'Mr. Robot'
  • 'Narcos'
  • 'Outlander'

Millor actor en drama

  • Jon Hamm ('Mad Men')
  • Rami Malek ('Mr. Robot')
  • Bob Odenkirk ('Better Call Saul')
  • Liev Schreiber ('Ray Donovan')
  • Wagner Moura ('Narcos')

Millor actriu en drama

  • Viola Davis ('Hot to Get Away With Murder')
  • Caitriona Balfe ('Outlander')
  • Eva Green ('Penny Dreadful')
  • Taraji P. Henson ('Empire')
  • Robin Wright ('House of Cards')

Millor comèdia o musical

  • 'Casual'
  • 'Orange is the New Black'
  • 'Sillicon Valley'
  • 'Transparent'
  • 'Veep'
  • 'Mozart in the Jungle'

Millor actor en comèdia o musical

  • Aziz Ansari ('Master of None')
  • Gael Garcia Bernal ('Mozart in the Jungle')
  • Rob Lowe ('The Grinder')
  • Patrick Stewart ('Blunt Talk')
  • Jeffrey Tambor ('Transparent')

Millor actriu en comèdia o musical

  • Rachel Bloom ('Crazy Ex-Girlfriend')
  • Jamie Lee Curtis ('Scream Queens')
  • Julia Louis-Dreyfus ('Veep')
  • Gina Rodriguez ('Jane the Virgin')
  • Lily Tomlin ('Grace & Frankie')

Millor actor secundari

  • Alan Cumming ('The Good Wife')
  • Damian Lewis ('Wolf Hall')
  • Ben Mendelsohn ('Bloodline')
  • Tobias Menzies ('Outlander')
  • Christian Slater ('Mr. Robot')

Millor actriu secundària

  • Uzo Aduba ('Orange is the New Black')
  • Joanne Froggatt ('Downton Abbey')
  • Regina King ('American Crime')
  • Judith Light ('Transparent')
  • Maura Tierney ('The Affair')

Millor minisèrie o TV-movie

  • 'American Crime'
  • 'American Horror Story: Hotel'
  • 'Fargo'
  • 'Flesh and Bone'
  • 'Wolf Hall'

Millor actor de minisèrie o TV-movie

  • Idris Elba ('Luther')
  • Oscar Isaac ('Show Me a Hero')
  • David Oyelowo ('Nightingale')
  • Mark Rylance ('Wolf Hall')
  • Patrick Wilson ('Fargo')

Millor actriu de minisèrie o TV-movie

  • Lady Gaga ('American Horror Story: Hotel')
  • Sarah Hay ('Flesh & Bone')
  • Felicity Huffman ('American Crime')
  • Queen Latifah ('Bessie')
  • Kirsten Dunst ('Fargo')
stats