Les converses de Gemma Nierga i Jordi Cuixart, amb l’ARA

El cap de setmana vinent, el diari ofereix el llibre 'Tres dies a la presó'

Les converses de Gemma Nierga i Jordi Cuixart, amb l’ARA
Ara
10/03/2019
2 min

BarcelonaEl 23 de novembre, el 5 de desembre i el 18 de desembre del 2018, la periodista Gemma Nierga va visitar la presó de Lledoners. Va anar-hi per parlar amb Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, que des del 16 d’octubre del 2017 està en presó preventiva, acusat de rebel·lió i sedició, en un cas que s'està jutjat al Tribunal Suprem des del 12 de febrer. D’aquestes converses n’ha sortit el llibre 'Tres dies a la presó. Un diàleg sense murs', que l’ARA oferirà als seus lectors el cap de setmana que ve per 17,90 euros.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En aquest llibre, editat per Rosa dels Vents, Cuixart parla dels seus orígens familiars i de la seva trajectòria personal i professional, primer (des dels 16 anys) com a treballador d’una fàbrica, després com a empresari i finalment com a activista i membre de la junta directiva d’Òmnium, a la qual va accedir el 2010 abans d’assumir-ne la presidència el 2015. I, lògicament, també reflexiona sobre els fets del 20 de setembre del 2017 (que van motivar el seu empresonament), el referèndum de l’1 d’Octubre i la declaració d’independència del 27 d’octubre, i sobre el seu pas per les presons de Soto del Real i Lledoners.

En aquest sentit, Cuixart afirma: “He trobat la meva llibertat a la presó. En una situació adversa, m’he trobat a mi mateix. Soc més lliure dins de la presó que la gent que és fora. Ho soc en parlar de política, ho soc perquè ja no puc patir pels altres”. Malgrat tot, el pres polític demostra que ha assumit que probablement encara haurà de passar molt més temps entre reixes, i que la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya trigarà a arribar: “Des d’un punt de vista polític, penso en el futur de Catalunya. I hem de tenir clar que la situació que estem vivint, malauradament, va per llarg”, lamenta al llibre.

Però 'Tres dies a la presó' no és una entrevista en què només Cuixart doni el seu punt de vista, sinó que pren la forma d’una conversa en la qual tots dos interlocutors intercanvien opinions amb franquesa, malgrat l’hostilitat de l’entorn en què va tenir lloc. “El Procés afecta emocionalment tots els catalans, tant si pengem banderes del balcó com si ens prenen per equidistants, i els periodistes hem d’intentar prendre distància i explicar què està passant ara i aquí”, argumenta Nierga, que reconeix que el president d’Òmnium l’ha sorprès: “La persona que he conegut és diferent de la persona que esperava conèixer”, diu la periodista.

Fa uns dies, en una entrevista amb Antoni Bassas publicada a l'ARA, Nierga explicava que havia trobat en Cuixart "una barreja de fragilitat i ingenuïtat que el fa ser de ferro". "Es comunica amb una sinceritat que et desarma. No hi veus un doble fons, veus uns ulls transparents, somrients, que són els mateixos ulls que jo veia davant del Tribunal Suprem. Hi veig veritat cent per cent", assegura.

stats