"Hi ha ganes d'odiar 'Autodefensa' i a nosaltres ens sembla perfecte"
Berta Prieto, Belén Barenys i Miguel Angel Blanca presenten la nova sèrie original de Filmin, la segona de la plataforma després de 'Doctor Portuondo'
BARCELONAFeia temps que una ficció no causava un rebombori igual amb la publicació d'un primer tràiler. Però només fan falta un grapat de frames del primer episodi d'Autodefensa per adonar-se que no ha nascut amb voluntat de ser blanca, ni complaent. La segona aposta de Filmin Originals, el laboratori de creació pròpia de la plataforma catalana, s'estrena aquest dimarts amb deu episodis que voregen els vint minuts i que descriuen diverses situacions en què es van trobant dues noies de Barcelona poc després de celebrar la vintena.
Retrat generacional? No aspiren a tant. Es conformen amb explicar-se a elles mateixes i els seus amics. I elles són Berta Prieto i Belén Barenys, un duet icònic amb carreres artístiques en curs –Prieto amb una carrera emergent com a actriu, i Barenys com a músic en solitari i amb Rigoberta Bandini– i disposades a obrir-se en canal per ensenyar al món les seves pors i inseguretats. Però també demostren un gran enginy, ironia i una manera d'entendre la vida a través de l'aventura i la dissolució de límits. Tot plegat, una successió d'escuts de defensa per tirar endavant i viure de pressa en un entorn violent. "Hem après que el que no vols explicar és precisament el més interessant", diu Prieto, que a Autodefensa és despulla de totes maneres possibles, es droga, practica el sexe esporàdic, balla, cuina, procrastina i deixa anar pensaments que demanen una reflexió profunda. "A la sèrie li ha quedat un mix entre el que és frívol i el que és seriós. Això és perquè tenim molt de totes dues coses", remarca Barenys. A la direcció hi ha Miguel Ángel Blanca, que a principis d'any va estrenar el remarcable llargmetratge Magaluf Ghost Town.
Conflictes reals
La gènesi d'aquest projecte neix en un clip d'Instagram. Prieto i Barenys no només són millors amigues a Autodefensa, sobretot són millors amigues a la realitat. D'aquí que tot això ho hem d'entendre com una autoficció juganera que navega entre gèneres. "Vaig trobar-les en un vídeo que van penjar als seus comptes en què sortien fent el burro. Eren dues noies que parlaven de temes importants no volent donar solucions, sinó passant-ho bé i mostrant un gran carisma", recorda Blanca. D'aquí que s'hi posés en contacte i els proposés fer un curt improvisat. Allò va funcionar tan bé que va acabar inspirant una sèrie, aquesta: "Si ho fem juntes, la Belen i jo ens podem llançar a totes les piscines. I si hi anem, hi anem a fons", assegura Berta Prieto. El duet artístic ja havia coincidit als escenaris a El Chinabum, un espectacle que es va representar aLa Gleva el 2019 dirigit per Paula Ribó (Rigoberta Bandini). Prieto també va estrenar a la Sala BeckettFuck you modern family (o todo sobre mi abuela) juntament amb Lola Rosales.
Autodefensa s'ha gestat entre Prieto, Barenys i Blanca. "Tots els personatges, idees i conflictes són d'elles, jo he ajudat a estructurar-ho", explica el realitzador, que ha treballat amb les dues protagonistes sense establir fronteres: "Es deixaven anar totalment, no es plantejaven línies vermelles, sinó que es movien per pura intuïció", diu. Els guions s'han escrit sense més apriorismes que la voluntat d'explicar tot el que anava passant a la vida real de la Belén i la Berta i el seu entorn. "Res no ha estat premeditat –remarca Barenys–, sinó que han anat sortint trames a mesura que ens anaven passant coses. Per exemple, si aquella setmana havia patit un atac d'angoixa, doncs apareixia el tema. No volíem que cada capítol tingués una voluntat, sinó que el tema aparegués orgànicament".
I quins són els temes que es tracten aquí? Doncs ítems generacionals (feminisme, relacions personals, precarietat, nihilisme, hedonisme, ansietat, no future) passats pel seu sedàs i amb voluntat de trencar amb certs clixés. "No hem intentat justificar els discursos, sinó qüestionar-los", diu Prieto. D'aquí que al primer episodi es faci befa de la cultura de cancel·lació i de postures hegemòniques a l'entorn del feminisme o l'ecologisme. Aquí és on la sèrie es posa més interessant: en la barreja entre la desconstrucció de certs tòtems ideològics, els clixés de sexe, drogues i rock & roll i les reflexions juvenils. Que n'hi ha i de molt interessants. "L'humor i la frivolitat amaguen sentiments molt profunds i els expressem com una forma d'autodefensa", explica una Berta Prieto orgullosa del que es diu en aquesta sèrie: "Hi ha idees més vàlides en un capítol d'Autodefensa que a tota la Biennal del Pensament".
Polèmica a internet
Deutora d'altres productes audiovisuals, com Kids, Skins o Cardo –amb aquesta última "ens comparen pel fet de ser una sèrie protagonitzada per dones i que hi apareixen drogues, però nosaltres som més punkis", diuen–, la sèrie ha encès un acalorat debat a les xarxes socials sobre la manera d'explicar la joventut d'avui a través de les noves sèries de televisió. S'acusa Autodefensa de no reflectir una majoria de jovent que estudia o treballa sense pensar tot el dia en festa i fornici. Un comentari comprensible, però potser precipitat havent vist només un tràiler. En qualsevol cas, a les plataformes hi ha barra lliure de ficcions actuals que mostren diversos tipus de jovent, i que van des de les Derry girls, passant per Sex education o Les de l'hoquei. Autodefensa no ha nascut per entendre una generació, sinó per explicar l'entorn molt concret en què viuen la Belén i la Berta i certes situacions que els passen, però no totes les que viuen. "Si la gent pensa que això va només de drogues i gent follant es demostra com és de necessari que existeixi. El nostre èxit serà no agradar a tothom", assegura Prieto. En qualsevol cas, estan preparats per al que ve: "Tenim la sensació que hi ha ganes d'odiar aquesta sèrie, i a nosaltres ens sembla perfecte", rematen.