Periodisme

El futur dels mitjans en l’era de les ‘fake news’, a debat

Taula rodona amb editors i directors de diaris al Palau Macaya sobre l'estat dels mitjans en l'era de la desinformació

Ferran Rodés, president de l'ARA, i altres editors i directors de diaris durant l'acte al Palau Macaya
2 min

BarcelonaEditors i directors de diaris s'han citat aquest vespre al Palau Macaya per avaluar l’estat dels mitjans en l’era de la desinformació. Durant la primera part, els editors han coincidit en assenyalar que la seva tasca és facilitar la feina periodística de la redacció. Carlos Godó, conseller delegat del Grupo Godó, ha defensat l’estructura familiar com a model, ja que “fa que se centri en la rendibilitat perquè així segueix sent familiar” i no hagi de cercar capital extern. “Només podrem tenir empreses independents si són econòmicament sostenibles”, ha dit Aitor Moll, de Prensa Ibérica. 

La conversa ha derivat ràpidament en el paper de les xarxes i els gegants d’internet i la competència deslleial que practiquen. “Si es debilita el sistema de mitjans, estem descohesionant la societat”, ha defensat el president de l’ARA, Ferran Rodés. I sobre el model de negoci ha recordat que “les xarxes no venen a preu, sinó a volum, perquè el seu espai és infinit i poden posar tanta publicitat com audiència hagin de tenir”. Això provoca que el sistema no fomenti el valor afegit, sinó el clic acrític. Carlos Núñez, conseller delegat de Prisa Media, ha recordat que el problema no és de lectors sinó econòmic. “Tenim més audiència que mai. És el model, que està trencat”.

L’autoregulació, discutida

En el torn dels directors, una de les mesures que s'han debatut és la proposta de Sánchez de crear un organisme regulador de la premsa. “L’autoregulació ha d’estar per damunt que cap altra”, ha defensat Miquel Noguer, director de l’edició catalana d’El País. Per contra, Esther Vera, la directora de l’ARA, ha objectat a la idea de l’autoregulació: “Hi ha mitjans que no reconeixeria com a tals”, ha recordat, després de reivindicar “la contextualització, la jerarquització i la contrastació” i lamentar que els mitjans perdin el seu posicionament quan “es converteixen en part de la cadena de la política declarativa”. Miquel Molina, director adjunt de La Vanguardia, ha dit que no veu “alternativa a l’autoregulació” i ha defensat que “prou feina tenen els governs deixant que els mitjans puguin fer la seva feina amb aquesta competència deslleial”.

stats