Ràdio
Mèdia27/08/2011

Les transmissions de futbol per ràdio, en suspens

Les emissores no s'han pogut acreditar després que s'han negat a pagar el cànon, i els clubs no les deixaran entrar a l'estadi. L'alternativa és narrar a partir de les imatges de televisió, però no queda clar que sigui legal

Albert Castellví
i Albert Castellví

BarcelonaLa primera jornada de lliga no es va jugar, i la segona corre el risc de quedar-se muda. La situació viscuda divendres a Girona en el primer partit de la temporada, en què es va impedir l'entrada al camp a totes les emissores, ja que no han pagat el cànon que la Lliga de Futbol Professional (LFP) els exigeix des d'aquest any per fer la narració dels partits– no en serà una excepció, i les ràdios temen que el cas es repeteixi durant tot el cap de setmana a la resta de camps de primera i segona divisió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"No ens han deixat acreditar-nos, per tant, no ens deixaran entrar", assegura Marta Casas, presentadora de COM Esports Competició, l'espai de COMRàdio que inclou les transmissions de futbol de cada cap de setmana. El cap d'esports de Ràdio Sabadell, Sergi Garcés, puntualitza: "L'LFP ha fet arribar una circular als clubs conforme aquests clubs no poden acreditar ningú. Només et pots acreditar via LFP. Els clubs s'acullen al document que els ha enviat la Lliga amb la llista dels mitjans que estan acreditats i els que no, i si no hi surts, el club no t'hi pot deixar entrar. És el mateix que passa amb les televisions des de fa anys". I quan se sol·licita l'acreditació a la Lliga, reclama, abans de tramitar-la, el pagament del cànon corresponent.

Cargando
No hay anuncios

L'única excepció a tot l'Estat és Catalunya Ràdio. El seu cap d'esports, Jordi Iturria, recorda que fa algunes temporades, "gràcies a una visió de futur" i per por que algun dia es pogués arribar a la situació actual, es va incloure dins del contracte de drets de TV3 amb l'LFP una clàusula que permetia l'emissora pública fer la transmissió dels partits. "Llavors no tenia cap valor, i la Lliga no hi va posar cap problema", explica. Ara, gràcies a això, Catalunya Ràdio és l'única que podria tenir accés a qualsevol camp sense que se li exigeixi el pagament de cap quota.

Tot i així, per ara, han optat per solidaritzar-se amb la resta d'emissores i no exercir els seus drets. Divendres, a Girona, el representant de la ràdio pública va optar per no entrar al camp, tal com havia acordat l'emissora: "Hem decidit no exercir de moment aquest dret, a veure si aquesta setmana es pot solucionar. No volem forçar una situació incòmoda per a la resta de ràdios", diu Iturria. Per això, fins diumenge, els equips de Catalunya Ràdio faran com la resta d'emissores: "Anar al camp i si no deixen entrar-hi la majoria no hi entrem i ja està".

Cargando
No hay anuncios

Narrar a partir de la televisió, al límit de la legalitat

Tot i així, dilluns al matí, el departament d'esports de Catalunya Ràdio té prevista una altra reunió en què s'haurà de valorar com s'actua davant del partit del Barça, que rebrà el Vila-real dilluns al vespre. "A dia d'avui, la decisió que està presa és fer el partit des dels estudis. Però no volem ser taxatius, i no descartem fer-lo des del Camp Nou". Segons Iturria, això dependrà de com s'hagi desenvolupat el cap de setmana: "Hi ha ràdios que estan negociant. Si durant el cap de setmana alguna ràdio trenca el consens i entra en algun camp, el que no farem nosaltres, que tenim els drets, serà quedar-nos a fora!".

Cargando
No hay anuncios

RAC1, que divendres va emetre un comunicat molt crític amb la situació, considera que la mesura "vulnera els drets dels oients" i va garantir ahir per antena que es transmetria el partit del Barça –sense precisar per quins mitjans–. Iturria també assegura que narraran el Mallorca-Espanyol i, si no hi ha canvi de plans, el Barça-Vila-real, des dels estudis de l'emissora a partir de les imatges de la televisió. "La Lliga ja ha amenaçat que denunciarà tothom que faci això", explica Iturria, que també destaca, però, que la mateixa LFP els ha confirmat que, a ells, no els poden demandar, perquè tenen dret a fer la narració "des d'un campanar", si volen.

La resta d'emissores, però, no veuen tan clara aquesta alternativa. "No sabem si hi ha un buit legal que ens permeti utilitzar les imatges de televisió per explicar el partit per ràdio, no sabem si podem fer-ho o no, o sigui que farem els partits no amb transmissions com a tals, sinó amb comentaris –diu Marta Casas–, perquè no ens puguin dir res".

Cargando
No hay anuncios

Des de Ràdio Sabadell, Garcés –que aquest dissabte a la tarda esperava narrar el primer partit del Centre d'Esports Sabadell a Segona després de 18 anys– creu que "narrar a partir de les imatges de televisió és igualment il·legal", tot i que admet que "no és clara la línia entre narrar, comentar, explicar...". "Fins a quarts de cinc no sabrem què es pot fer; ens trobarem a la porta del camp tots els mitjans, i em consta que ve un notari [com ja va passar ahir a Girona] per aixecar acta de la situació. Espero que em deixin entrar sense el material, veure el partit des de la grada com un espectador i ja veurem si podré parlar per telèfon mentre el meu company des de l'estudi el veu per televisió. O potser acabo al bar del davant veient-lo per la tele!". En qualsevol cas, Garcés considera que "quan el primer valent o inconscient" comenci a fer la narració "a partir de la televisió, o per telèfon, o pagant una entrada", s'obrirà la prohibició, i la resta d'emissores l'imitaran.

En qualsevol cas, el que queda clar és que totes les emissores enviaran algú als camps on els agradaria entrar, tot i que en alguns casos no hi anirà tot l'equip, conscients que el viatge serà inútil i servirà només com a acte de protesta.

Cargando
No hay anuncios

Relació amb els clubs

La situació és especialment sorprenent en el cas dels equips de Segona Divisió, en què les principals afectades són les emissores locals, que segueixen el club des de fa anys, fins i tot quan han estat en categories molt inferiors. És el cas de Ràdio Sabadell, però també el de Tarragona Ràdio, que diumenge a la tarda tenia la intenció d'entrar al Nou Estadi a veure debutar el Nàstic davant del Valladolid. "Anirem al camp i estarem pendents del que facin la resta de cadenes –diu Jordi Blanch, conductor de l'espai Sempre Nàstic–, i si ells ho fan a partir de la televisió, nosaltres també".

Cargando
No hay anuncios

Blanch lamenta que s'hagi arribat a aquesta situació, gairebé surrealista: "Som l'emissora municipal de l'Ajuntament de Tarragona, que és el principal accionista i el patricionador del Nàstic. I a més, el Nàstic juga en un camp que és municipal". L'argument del club, però, és que "els seus drets els té l'LFP, i que aquesta els ha cedit a Mediapro". "Ens han enviat el tarifatge, però no volem pagar", afegeix.

Blanch descarta que la situació pugui arreglar-se al llarg del cap de setmana, però confia que "s'acabarà arreglant" d'aquí poques jornades. Des de COMRàdio, Marta Casas presagia que "després de les ràdios vindran els mitjans escrits" i adverteix: "Estaria bé tallar-ho ara, perquè al final ens faran pagar per parlar de futbol al bar".