La fugida a Montserrat desapareix del TN

Queco Novell presentant l''Està passant'.
2 min

Dimarts al migdia, el Telenotícies es feia ressò de les declaracions que l’exdirigent d’ERC Xavier Vendrell va llençar contra Oriol Junqueras a El matí de Catalunya Ràdio. L’informatiu recuperava les imatges del moment en què Vendrell li revelava a Ricard Ustrell que el 27 d’octubre del 2017, l’aleshores vicepresident “se’n va anar a Montserrat, no fos cas que hi hagués alguna garrotada, perquè el pare abat el protegeixi”. Curiosament, però, en l’edició del Telenotícies vespre, aquestes acusacions no es van incloure en la notícia. El nou vídeo ometia les declaracions sobre la fugida a Montserrat i ni tan sols s'hi feia menció. En aquesta ocasió, les intervencions que es prioritzaven eren les paraules de Vendrell acusant el líder d’ERC d’haver demanat al president Illa que mantingués persones afins dins del seu govern. També incloïen les insinuacions sobre l’autoria de l’amenaça del ninot de Junqueras que es va trobar penjat en un pont.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

És perfectament possible que, de manera gairebé excepcional, el Telenotícies hagués fet l’esforç de modificar la notícia per no repetir els continguts de les edicions del migdia i el vespre. Tot un detall perquè, normalment, els vídeos de bona part de les informacions estan reaprofitats d’inèrcia i amb prou feines pateixen cap canvi. Tot i així, malgrat el nou enfocament, sobta que unes revelacions tan dures contra Junqueras per part d’algú del mateix partit es passin per alt i ni tan sols s’esmentin. I més quan la crítica sobre la fugida a Montserrat era el titular escollit per la immensa majoria de mitjans digitals que s’estaven fent ressò de les atzagaiades de l’entrevista.

Tant en l’edició del migdia com en la del vespre es va especificar que la candidatura d’Oriol Junqueras havia qualificat les acusacions de Vendrell de calúmnies i que les denunciarien davant la comissió de garanties del partit. Però no es concretava quines. En l’edició del migdia, la difamació semblava referir-se a l’excursió a Montserrat, i en l’edició del vespre la maledicència semblava tractar-se de la suposada petició de Junqueras a Salvador Illa.

Entremig dels dos Telenotícies, però, l’Està passant destacava, com la majoria de mitjans, les declaracions de Vendrell sobre l’escapada a Montserrat. I també s’entenia que la denúncia de la candidatura de Junqueras es referia a aquella acusació en concret. Aprofitaven, per cert, per fer un gag on substituïen el rostre de la Moreneta per la del líder d’ERC a la imatge de la verge.

És obvi que el criteri de l’editor del migdia i del vespre pot ser diferent. Però grinyola una mica que la qüestió montserratina desaparegués del mapa tan ràpidament en l’informatiu. És inevitable sospitar que entre un Telenotícies i l’altre potser va passar alguna cosa. O també pot ser que l’eliminació de l’acusació del 27-O fos, senzillament, fruit d’un miracle de la Moreneta.  

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats