Francesc Orella serà ‘Merlí’ a la pròxima sèrie de TV3

Interpretarà un professor de filosofia poc convencional en una ficció dirigida per Eduard Cortés que s’estrenarà a la tardor

MERLÍ I ELS PERIPATÈTICS
 Francesc Orella envoltat dels joves actors que interpreten els seus alumnes a Merlí.
Albert Castellví Roca
06/06/2015
3 min

BarcelonaEl centre de cicles formatius Vitae de Barcelona s’ha convertit durant les últimes setmanes en l’Institut Àngel Guimerà. Per les seves aules hi han passat una desena d’alumnes i els seus professors, entre els quals destaca el de filosofia, un home anomenat Merlí Bergeron, que té una personalitat tan o més peculiar que el seu nom. “Costa definir-lo amb poques paraules, però si alguna el defineix és desconcertant ”, explica Francesc Orella, l’actor que donarà vida al personatge a la sèrie Merlí. “És un professor atípic, que té moltes cares i comportaments diversos, moltes vegades censurables, però que disfruta de l’ensenyament. El seu objectiu és que els alumnes pensin lliurement. És un professor brillant, però els mètodes que utilitza no són gens ortodoxos”, afegeix.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquestes tècniques docents són acollides, en general, amb entusiasme entre els seus alumnes, a qui ell anomena peripatètics, en referència a “uns filòsofs de l’escola aristotèlica que caminaven mentre reflexionaven”, diu l’actor. Però sempre hi ha excepcions. “La majoria el reben bé, com un tio excèntric, enrotllat, que ensenya bé, però per a algun altre és un borde ”, explica Orella. En aquest segon grup destaca el Pol, interpretat per Carlos Cuevas, un repetidor amb “problemes familiars” que és “el rebel de la classe”, segons ell mateix.

La de Cuevas és la cara més coneguda de la desena de membres dels peripatètics, interpretats majoritàriament per actors novells i poc coneguts, però que “estan esplèndids”, segons Orella. Entre ells hi ha una altra figura rellevant, la del Bruno Bergeron (David Solans), el fill del mestre, amb qui no té una relació especialment fluida. “El Merlí sempre ha sigut un tio independent, li agrada anar per lliure i en el passat va abandonar el fill i la dona per anar-se’n a viure sol”, explica Orella. Ara, però, la seva dona l’ha deixat, i ell s’ha de fer càrrec del noi. “De cop es troba en una situació que no havia previst, però se li desperta aquest sentiment paternalista que abans no havia cuidat”, afegeix.

Més enllà de la relació amb els alumnes, la sèrie es fixa també en les tensions que genera el Merlí a la sala de professors, on els seus mètodes són vistos amb recel. “Amb els altres mestres no s’hi porta bé. Ell sap que és molt bon professor i a vegades peca de mirar-se els altres per sobre l’espatlla”, assenyala Héctor Lozano, creador i guionista de la sèrie. Les relacions del protagonista amb els pares dels seus alumnes i les que manté amb la seva família, principalment amb la seva mare, acaben de conformar el retrat d’aquest complex personatge. Pere Ponce, Pau Durà, Mar del Hoyo i Anna Maria Barbany formen part del repartiment adult de la ficció.

Igual que el seu protagonista, la sèrie -que s’acabarà de rodar al juliol i que TV3 estrenarà a la tardor- és difícil de definir. “El Merlí és molt imprevisible, i això fa que la sèrie també tingui un punt imprevisible. És una sèrie que flueix com la vida, amb moments més dramàtics i altres de més còmics”, explica el director, Eduard Cortés. Amb tot, la seva pretensió és “no caure en una mena de melodrama”, sinó buscar “el naturalisme, la veritat que pot tenir un institut”. “M’encanta que no es pugui classificar -hi coincideix Orella-. El que més s’hi acosta és que és una sèrie realista sobre el món actual, que planteja unes realitats que estan passant en el món de l’ensenyament”. En aquest sentit, diu l’actor, Merlí és “oportuna i necessària per valorar la feina dels mestres i per donar a conèixer la realitat de l’adolescència”.

Segons Lozano, la sèrie té “tots els ingredients” perquè triomfi entre el públic jove, però subratlla que el protagonista “té 50 anys”, i que per tant també pot aconseguir una bona acceptació entre els espectadors adults, una dualitat que Cortés també assenyala. El creador de la ficció admet que un dels referents en què s’ha inspirat és la pel·lícula El club dels poetes morts, però Orella assenyala alguna diferència: “La creació que ha fet l’Héctor és molt més matisada. El personatge té molts defectes, no és tan fantàstic en tot”, diu.

De moment, Merlí constarà de 13 capítols de 50 minuts, tot i que tant Lozano com Cortés es mostren absolutament oberts a rodar-ne més temporades si TV3 ho demana.

stats