Frances Haugen, al Senat: "Us imploro que actueu amb Facebook"
La responsable de la filtració massiva de documents interns de la companyia rep el suport dels dos grans partits dels EUA
"La duresa d'aquesta crisi ens obliga a trencar els marcs previs de regulació. Facebook ens enganya per fer-nos creure que n'hi haurà prou amb la reforma de la llei 230 o fent canvis en la política de privacitat. Però això no arribarà al cor del problema". Són les paraules de Frances Haugen davant dels senadors americans en la compareixença que està tenint lloc aquest dimarts a la tarda davant d'una comissió del Senat, durant la qual ha insistit en la necessitat de tenir una agència pública que pugui supervisar l'activitat de les xarxes socials.
"Quan vam descobrir que la indústria del tabac amagava el mal que feia el seu producte, el govern va actuar. Quan vam saber que els cotxes eren més segurs amb cinturons de seguretat, el govern va actuar. I quan va assumir que els opioides estaven costant vides, el govern va actuar. Us imploro que actueu amb Facebook", va concloure aquesta extreballadora en una potent intervenció que va despertar paraules d'admiració a banda i banda de l'espectre polític. Haugen va alertar que el mal d'aquestes xarxes no es limita als seus usuaris: "Fins i tot els que no fan servir Facebook reben l'impacte dels qui sí que l'utilitzen".
En un to tranquil, però contundent i ben estructurat, aquesta enginyera informàtica va afirmar que Facebook s'hauria de declarar "en fallida moral". També va criticar l'estratègia de defensa de la companyia. "No tenim més opció que acceptar els seus missatges de màrqueting creient que els emeten de bona fe i que apel·len a la nostra confiança cega. Però Facebook no s'ha guanyat la nostra confiança".
Un dels problemes és que la companyia assegura que les decisions, en realitat, les prenen les dades de consum i que ells es limiten a donar allò que el públic els demana. Però Haugen va criticar aquesta aproximació al problema. "Al final, decidir que les dades manen és una decisió", va declarar, i va situar la figura de Mark Zuckerberg com a últim responsable d'haver prioritzat el creixement econòmic per sobre de la construcció d'un entorn més segur per al públic. "Aquests problemes es poden solucionar. És possible una xarxa més segura i que segueix respectant la llibertat d'expressió –va reblar–. Facebook es pot canviar. Però no ho farà sola".