‘Com si fos ahir’, una telenovel·la de persones normals
TV3 estrena aquesta nit la nova sèrie de sobretaula sobre vuit amics que es retroben després de 25 anys
Esplugues de LlobregatLes sobretaules de TV3 tindran a partir d’aquesta setmana uns nous inquilins. La Mercè Riera, els seus fills i la resta de veïns de Sant Climent seran substituïts per un grup de vuit amics que, després d’haver compartit classe a l’institut, es retroben al cap de 25 anys, quan ja ronden la cinquantena, arran d’un fet tràgic: la mort en accident del germà d’un d’ells. Aquest retrobament propiciarà que la colla torni a unir-se i que entre ells i el seu entorn es teixeixi una densa trama de relacions personals que conformaran la base argumental de Com si fos ahir, la nova sèrie diària de la televisió pública catalana. La telenovel·la, creada per Núria Furió, arrencarà aquest dilluns amb un capítol especial de 40 minuts que s’emetrà a les 22.40, i a partir de dimarts els episodis ja adoptaran el format habitual de mitja hora i s’instal·laran a les 15.50 (amb reemissió al 33 a les 21.20).
Com correspon a una ficció diària, Com si fos ahir serà una sèrie coral. Tot i així, hi ha un personatge que destaca per sobre de la resta, el de l’Andreu, el germà del Ferran (el personatge que mor a l’inici de la sèrie), que serà, almenys en l’arrencada, l’aglutinador del grup d’amics i, a més, farà d’enllaç amb els pares, la vídua i els fills del difunt. Aquest paper l’encarnarà Marc Cartes, que recentment havia aparegut a Cites i Kubala, Moreno i Manchón però que no protagonitzava una telenovel·la a TV3 des de Laberint d’ombres (1998-2000), on va donar vida al malvat Salvador Borés, un personatge que, com reconeix l’actor en declaracions a l’ARA, “ha quedat en el subconscient de les sèries de TV3”.
Els altres set amics els interpretaran Àurea Márquez (que també havia estat a Laberint d’ombres i més recentment s’havia incorporat a l’última temporada de La Riera), Montse Germán (Laberint d’ombres, Infidels), Andrés Herrera (que després d’uns anys fent carrera a Madrid ara enllaça Nit i dia amb aquesta nova sèrie), Sílvia Bel (Infidels, Nit i dia), Eduard Farelo (que torna a la ficció diària 19 anys després d’haver sigut Eduard Montsolís a Nissaga de poder), Jordi Rico (Porca misèria) i Alicia González Laá (13 anys i un dia).
Manel Barceló, Marta Angelat, Cristina Genebat, Olalla Moreno, el mataiaies Marc Martínez, Santi Ricart i la debutant Elena Gadel donaran vida als personatges de l’entorn dels protagonistes. “És un repartiment de luxe, tant els actors principals com els secundaris”, diu la directora de la sèrie, Sònia Sánchez, que destaca també el talent dels intèrprets més joves, poc coneguts però “amb trajectòria teatral”.
Trames quotidianes
Com si fos ahir marcarà un trencament important respecte a la seva predecessora, La Riera, pel que fa a les trames. “És una història de persones que pots tocar. No són segrestadors i assassins”, diu Carles Mallol, un dels guionistes de la sèrie, en referència als fils argumentals més truculents de la ficció que va omplir les sobretaules de TV3 fins al juny. Segons ell, Com si fos ahir és molt més pròxima a la vida quotidiana que no pas l’anterior telenovel·la: “Els personatges són gent que podríem conèixer però que fan bogeries molt grans. Tenen 50 anys però volen viure la vida, i la viuen intensament. La sèrie planteja fins on podríem arribar, però no per segrestar algú, sinó per seduir-lo”, explica.
De fet, tot i que el punt de partida de la trama és una mort, Mallol deixa clar que no és una sèrie “enfocada al dol i a la tristesa”, sinó que tracta temes com “la relació entre pares i fills, les relacions en el món laboral i, sobretot, l’amistat”. “Estàvem acostumats a sèries de nuclis familiars, però aquesta és més d’amics”, afegeix.
“El plantejament és molt vigent gràcies a les xarxes socials: molta gent s’ha retrobat a través d’un grup de Facebook amb companys de quan eren petits o de l’institut. Crec que això és una de les coses que més pot enganxar el públic”, diu Marc Martínez. L’actor destaca que a la sèrie s’hi reflectiran moltes de les situacions que es donen en sopars d’exalumnes: la gent que 25 anys després encara fa les mateixes bromes, els que han “mutat” i s’han convertit en una altra persona i “els primers amors que marquen tantíssim i que, després de 25 anys, encara que sembli mentida, notes que encara hi ha aquella remor”.
Més enllà de la renovació temàtica, Sònia Sánchez assenyala també un canvi en el to: si fins ara les telenovel·les de TV3 havien optat per un estil “costumista”, ara s’aposta pel “naturalisme”, i també es vol fugir del plantejament melodramàtic per acostar-se a la “dramèdia”. Segons ella, a més, Com si fos ahir és “una sèrie amb diàlegs no explícits”, i això permet “treballar sobre els conflictes dels personatges”.
Millores tecnològiques
La nova sèrie incorpora també algunes innovacions de tipus tècnic que pretenen dotar-la d’una factura i una qualitat d’imatge més pròximes a les ficcions setmanals que a les anteriors telenovel·les de la televisió pública. Així, el cap de ficció i cinema de TV3, Oriol Sala-Patau, subratlla que, per primera vegada, la cadena utilitzarà en una sèrie diària càmeres cinematogràfiques digitals, i el productor executiu, Jordi Roure, afegeix que el tractament del color també seguirà els mateixos procediments que s’apliquen en les sèries setmanals (un fet “molt atípic” en aquest tipus de produccions), i que a més totes les càmeres s’han muntat sobre unes guies perquè en tots els plans hi hagi lleus moviments en l’enquadrament, un fet que també acosta la realització de Com si fos ahir a la de les sèries de prime time. Sala-Patau remarca que aquesta aposta per la millora tecnològica suposa “una decisió important, també des del punt de vista pressupostari”, que permet que la nova telenovel·la tingui “la mateixa qualitat que les altres sèries”.
Com si fos ahir es filma a l’edifici Il·lumina d’Esplugues de Llobregat, als mateixos estudis on es rodava La Riera. Allà hi ha ubicats dos platós, un de 800 metres quadrats, i l’altre, de 400, que acullen nou sets de rodatge que representen les cases dels diferents personatges i altres espais, com un bar o el despatx d’un dels protagonistes. A més, també s’utilitzen alguns escenaris reals, tant interiors com exteriors, de la ciutat de Barcelona, on té lloc la trama. Segons Sala-Patau, però, la Barcelona que mostra Com si fos ahir no és ni la ciutat “elegant” de Cites ni la “de barri” d’El cor de la ciutat, sinó una Barcelona “àmplia”.
“Llarga vida”
Fins quan durarà la sèrie és, ara per ara, una incògnita: “Se sap quan comença però no quan acaba”, va indicar dijous, durant la presentació de la ficció, el director de TV3, Vicent Sanchis, que li va desitjar “llarga vida”. “La intenció és allargar-la tant com puguem: tres, quatre, cinc temporades”, va admetre, i ho va justificar per l’“esforç enorme” que suposa estrenar una nova sèrie diària, principalment a causa de la construcció dels decorats.
En aquest sentit, cal tenir en compte que La Riera, quan va néixer, havia de tenir només dues temporades, però finalment en va aguantar vuit, tot i que des que es va acabar la quarta cada any es plantejava la següent com si fos l’última. De fet, com recorda Sala-Patau, TV3 pretenia que la nova sèrie s’estrenés ara fa un any, però el relleu es va haver de posposar per “problemes pressupostaris”.
Qui és qui a ‘Com si fos ahir’
Andreu
MARC CARTES
L’Andreu és el germà del Ferran, que amb la seva mort provoca el retrobament del grup d’amics. Infermer, pare d’un noi de disset anys i separat de la Gemma, de qui encara està enamorat, és una persona “molt normal”, segons Cartes. Afronta la mort del seu germà de forma “racional” i assumeix la responsabilitat d’ajudar els pares i la vídua a superar-la.
Miquel
EDUARD FARELO
El Miquel era l’idealista del grup, el que “movia els altres a rebel·lar-se”, diu Farelo, però els anys l’han transformat completament: ara és un consultor amb gran èxit en els negocis però poc preocupat pel benestar dels seus treballadors. Obsessionat amb la feina, ha descuidat l’àmbit personal: no té parella estable i li costa fer amics. Vol aprofitar el retrobament amb la colla de l’institut per refer la seva vida social.
Gemma
ÀUREA MÁRQUEZ
La Gemma és l’exparella de l’Andreu. El va deixar fa dos anys, però malgrat això manté una bona relació amb els seus exsogres. La seva vida gira principalment a l’entorn del fill que comparteix amb l’Andreu i de la feina: treballa a la consultoria del Miquel, on ha demostrat la seva vàlua professional, però ara se sent amenaçada per la Noe, una nova companya jove i ambiciosa.
Marta
SÍLVIA BEL
La Marta ha tingut una vida difícil: el seu pare va morir assassinat, la mare la va abandonar per tornar-se a casar i el germà era drogoaddicte i va desaparèixer. La seva família, doncs, es redueix al Quim, el seu cosí, amb qui té poca relació. Parapetada en un paper de víctima que ja li va bé, viu sola i treballa com a administrativa. La feina no li agrada, i a més ara l’empresa ha decidit modernitzar-se.
Eva
ALICIA GONZÁLEZ LAÁ
L’Eva conserva el mateix caràcter vital, optimista i espontani de quan anava a l’institut. Té una filla de dotze anys nascuda d’una relació anterior i actualment viu amb el Pep, la parella que més temps li ha durat fins ara. Tots dos treballen a la mateixa empresa que la Marta. De petita havia mantingut una amistat molt estreta amb l’Andreu, i ara veu amb il·lusió la possibilitat de recuperar-la.
Quim
JORDI RICO
El Quim és un comercial a qui la vida sempre li ha somrigut i que gràcies al seu bon sou pot portar un tren de vida elevat, tot i que últimament està passant una mala ratxa que està segur que serà passatgera. Actiu i emprenedor, viu fora de Barcelona amb la seva dona, la Cati, i el seu fill, el Marc, que es dedica a la natació i s’entrena en un centre d’alt rendiment. Està content d’haver-se retrobat amb els seus antics amics.
Jordi
ANDRÉS HERRERA
El Jordi fa gairebé 30 anys que està casat amb la Sílvia. De fet, la seva relació va començar a l’institut i van ser pares molt joves: el fill gran es va emancipar fa temps i la petita acaba de marxar de casa, de manera que ara viuen sols per primer cop. El seu somni era dedicar-se a la música, però és l’amo d’una botiga de mobles que ha heretat del seu pare. Això l’ha convençut que val més no tenir expectatives.
Sílvia
MONTSE GERMÁN
La Sílvia continua estimant el Jordi com el primer dia. “La relació s’aguanta gràcies a l’amor i el respecte que hi ha entre tots dos”, explica Germán. Tot i que de joves eren els més moderns de la colla i tocaven en un grup de música mod, el temps els ha convertit en una parella convencional. La represa de contacte amb els antics amics farà que la Sílvia vulgui recuperar el seu esperit jove i viure coses noves.
Helena
CRISTINA GENEBAT
Vídua del Ferran i mare de dos fills, no sap com enfrontar-se al dol. Té bona relació amb l’Andreu i els sogres, però la nova situació els tensionarà.
Cati
OLALLA MORENO
Esposa del Quim i mare del Marc. Fa de mestressa de casa. Està a punt de descobrir alguna cosa que transformarà completament la seva vida.
Noe
ELENA GADEL
Secretària del Miquel, amb qui té bona relació, al contrari que amb la Gemma. Alegre, amb empenta i amb do de gents, té una feina que la satisfà.
Vicenç
MANEL BARCELÓ
Pare del Ferran, la mort del qual l’afecta profundament. “El Vicenç tenia una gran dependència cap a la figura del fill, un home brillant que seguia la mateixa carrera que ell. Hi tenia posades totes les esperances, i la seva mort és un trauma que li costarà superar”, explica Barceló. A més, el Vicenç coneixia també tots els antics amics del Ferran i l’Andreu perquè havia sigut el seu professor d’història. “El recorden com un professor excepcional, molt engrescador”, diu l’actor.
Pep
SANTI RICART
Parella de l’Eva i company de feina tant d’ella com de la Marta. En l’àmbit professional té relació amb el Quim i amb el Miquel.
Joana
MARTA ANGELAT
Mare del Ferran. La mort del seu fill l’afecta, aparentment, de forma menys intensa que al seu marit, que l’hi retreu.
Cesc
MARC MARTÍNEZ
Consultor amb una relació professional amb l’Eva. La seva presència pertorbarà els equilibris entre els membres del grup d’amics.