‘El foraster’ se’n va envoltat d’amics
El programa que presenta Quim Masferrer tanca la temporada més vista amb un capítol especial
Barcelona“Un amic és algú que t’explica coses seves sense embuts, que és capaç de compartir coses amb tu. I amb El foraster”, explica Quim Masferrer. Per això, per tancar la quarta temporada del programa, TV3 oferirà aquesta nit, a les 22.35, un capítol especial que és “un homenatge a l’amistat”. Per a aquest episodi, Masferrer s’ha retrobat amb algunes de les persones amb qui ha parlat al llarg d’aquesta temporada, amb la voluntat de descobrir com ha continuat la seva història un cop les càmeres d’El foraster van marxar del seu poble. “A vegades, per Twitter, la gent ens pregunta què ha passat amb aquella persona, què se n’ha fet”, explica el presentador en declaracions a l’ARA. El capítol d’avui permetrà donar resposta a algunes d’aquestes incògnites.
Entre els protagonistes d’aquesta última entrega hi haurà el Pepe, un veí de Castellfollit de la Roca que s’estava construint el seu propi catamarà per poder creuar l’Atlàntic tot sol abans que el càncer que pateix l’hi impedeixi. O el Jordi, el pastor de Barruera amb qui Masferrer va compartir una sauna natural i amb qui ara visitarà el mercat de Palo Alto de Barcelona, un dels entorns més hipsters de la ciutat. O també alguns pacients de l’Hospital de la Vall d’Hebron, on va arrencar aquesta temporada -també amb una entrega especial-, que ara han acompanyat el presentador en una entrevista a Catalunya Ràdio.
“En comptes de fer un resum de la temporada ens va venir de gust fer això”, explica Masferrer, que destaca que el capítol està elaborat amb material nou, rodat expressament en noves trobades amb els diferents protagonistes. Segons TV3, aquesta entrega, titulada Els amics del Foraster, és “un recorregut suau, a càmera lenta, foto a foto, sobre el poder de l’amistat”.
Rècord d’audiència
Amb aquest capítol, El foraster posarà el punt final a la que ha sigut la temporada més vista de les quatre emeses fins ara: deixant de banda els episodis especials, el programa ha tingut de mitjana 656.000 espectadors i un 22,4% de quota de pantalla, i s’ha anotat els dos registres més alts d’entre totes les emissions regulars. El rècord el té el capítol de Castellar de n’Hug, que va arribar als 829.000 seguidors i al 27,4% de share, mentre que l’entrega dedicada a Organyà ocupa el segon lloc, amb 750.000 persones i un 24,8%. Tot i així, el programa sí que havia superat una vegada aquestes xifres: va ser amb l’especial El Foraster a TV3, que va servir per presentar el curs 2014-2015 de la televisió pública i que va tenir 901.000 espectadors i un 28,9%. El presentador explica que aquest any ha detectat que hi ha més persones que li parlen del programa quan se’l troben pel carrer. “Hi ha molta més gent que el segueix, em trobo gent que l’ha descobert ara, i a més són persones d’entorns molt diferents. Estem sorpresos i contentíssims”, diu.
Aquest redescobriment d’El foraster ha arribat, a més, en un moment especialment complicat, ja que el programa s’ha hagut d’enfrontar directament a dues de les propostes més potents de la temporada als canals espanyols: la sèrie de Telecinco El Príncipe i el programa de La 1 En la tuya o en la mía, presentat per Bertín Osborne, que s’ha convertit en la gran revelació del curs televisiu. Cap dels dos, però, no li ha pogut fer ombra.
A les bones xifres d’audiència s’hi suma també l’excel·lent valoració qualitativa que els espectadors de TV3 fan del format: en aquesta quarta temporada li han atorgat un 8,7 sobre 10, la millor nota que ha obtingut fins ara i que se situa quatre dècimes per sobre de la mitjana de la cadena. “Estem gratament sorpresos. En una quarta temporada més aviat preveus un cert desgast, perquè ja no és un producte nou”, reflexiona Masferrer.
El presentador subratlla que el format no ha canviat gens des del primer dia fins avui, però afegeix: “Cada vegada tinc la necessitat d’escoltar molt més, d’estar més obert a rebre qualsevol tipus d’història que m’expliqui la gent, sense que d’aquí n’hagi de sortir per força humor”. “Durant aquestes quatre temporades -recorda- he entrevistat més de mil persones, hem trobat moltes històries que ens han sorprès molt. Però sempre ens preguntem: «Quantes històries devem haver deixat escapar?» Estic convençut que si tornéssim a un poble on ja hem estat el programa seria totalment diferent: hauria parlat amb una altra persona i això m’hauria portat a un altre lloc”.
Un especial a Madrid
El bon estat de forma en què es troba el programa permet pensar que no tindrà dificultats perquè TV3 li atorgui una cinquena temporada, tot i que ara per ara la renovació no s’ha fet oficial. De moment, Masferrer i la resta de l’equip treballen en una sèrie d’entregues especials, una de les quals ha portat El foraster per conèixer catalans que hi viuen. El periodista Carles Francino, per exemple, va revelar aquest cap de setmana que hi havia participat. Segons informa el Facebook del programa, dimarts vinent s’enregistrarà el monòleg corresponent a aquest capítol al teatre Calderón de la capital espanyola. La data d’emissió del programa, però, encara no s’ha anunciat.