Mèdia11/02/2014

El 'Sense ficció' celebra cinc anys de documentals en 'prime time'

TV3 reemetrà durant els pròxims mesos els més votats pels espectadors

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

Barcelona.Ja fa cinc anys que TV3 va obrir una finestra als documentals, un gènere que fins llavors semblava restringit només als canals temàtics o minoritaris, com el 33 o La 2. De fet, encara avui no hi ha cap altra cadena generalista a Espanya que inclogui els documentals a la graella, i encara menys a la franja de màxima audiència. Però l'experiència de TV3 demostra que els espectadors hi tenen interès: aquesta temporada l'audiència mitjana del Sense ficció és de 237.000 espectadors i un 9,4% de quota de pantalla, unes xifres que creixen fins als 410.000 seguidors i el 12,8% de share si es tenen en compte només els documentals emesos durant la primera part del prime time.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A més, com destaca el director del programa, Joan Salvat, la valoració qualitativa de l'espai "no pot ser millor". Efectivament, el Sense ficció sol situar-se entre els formats més ben valorats de TV3, segons l'estudi que elabora per a la cadena l'empresa GfK, amb valoracions que se situen cada mes per sobre del 8. "Aquesta experiència ha demostrat que hi ha un públic fidel al qual li interessa el que es proposa des del món documental", assenyala Salvat.

Cargando
No hay anuncios

Al llarg d'aquests cinc anys, el Sense ficció ha programat més de 200 treballs, dels quals, segons TV3, "més d'una trentena" han estat de producció pròpia i "prop de 80 han estat fruit de la col·laboració amb productores associades i de coproduccions". És a dir, més de la meitat dels documentals emesos han estat produïts o impulsats per la televisió pública, i la resta s'han comprat a l'exterior. El resultat, com diu el director, és que "s'han tractat temes molt diferents", cosa que "ha permès veure algunes de les grans obres documentals internacionals, però també produccions pròximes, de realitats que estan al nostre costat".

La pòlio, avui sí

Cargando
No hay anuncios

De fet, l'aniversari del primer Sense ficció es va complir el 23 de gener, però la celebració s'allargarà durant uns mesos. De moment, els espectadors ja poden votar a través de la web i del Facebook del programa quins són els seus documentals preferits, i els guanyadors es tornaran a emetre. A més, al maig s'oferirà la possibilitat d'assistir com a públic a la projecció d'un documental.

Avui (21.50 h) s'emetrà el documental Pòlio, crònica d'una negligència, que la setmana passada va caure de la graella per canvis d'última hora derivats de la vaga del dia abans. El treball, dirigit per Montserrat Armengou i Ricard Belis, denuncia que, durant anys, les autoritats franquistes van impedir que es fessin campanyes de vacunació massiva contra la pòlio, una malaltia que va provocar 2.000 morts a Espanya i que encara avui causa problemes de salut als que la van patir.