Celebració

La Festa d'Estiu de l'ARA celebra la llibertat d'expressió

Els subscriptors, lectors, periodistes i col·laboradors de l'ARA comparteixen impressions sobre el periodisme al Museu de l'Art Prohibit de Barcelona

Barcelona"La llibertat d'expressió es defensa portant-la al límit. I el periodisme se salva fent més periodisme". La directora de l'ARA, Esther Vera, es va mostrar així de contundent en la tercera edició de la Festa d'Estiu, que aquest dimarts al vespre va reunir prop d'un centenar de subscriptors del Club Prèmium, lectors, periodistes i col·laboradors del diari al Museu de l'Art Prohibit, al mig de l'Eixample de Barcelona. Seria difícil imaginar un espai més idoni per reflexionar sobre el periodisme i la llibertat d'expressió, perquè el Museu de l'Art Prohibit aplega, precisament, més de 200 obres que en algun moment de la història han estat censurades, denunciades o agredides. "El públic surt del museu havent fet un exercici de tolerància", va explicar Tatxo Benet, el promotor del museu, que va reivindicar que "la llibertat d'expressió és la màxima expressió de la llibertat humana".

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Durant gairebé una hora, la subdirectora de l'ARA Carla Turró va conduir un debat entre Esther Vera i Tatxo Benet, que van coincidir que tant l'art com el periodisme són incòmodes i, per tant, encara avui dia es veuen obligats a torejar els poderosos. Tot i això, Benet es va mostrar més aviat optimista: "És veritat que a Espanya aquesta última dècada la llibertat d'expressió ha patit molts atacs, però, si ho mirem en perspectiva, crec que estem en un moment molt bo". "Fa 50 o 60 anys, el país era un desastre en termes de llibertat general –va afegir Vera–. Hem tingut censors i directors de diari torturats. Malgrat que tenim una llei de premsa que ve de la llei Fraga i, per tant, encara ens cal millorar molt, les esquerdes per donar la nostra opinió de manera oberta són cada vegada més àmplies".

Cargando
No hay anuncios

Els artistes i els periodistes comparteixen les amenaces contra la llibertat d'expressió, però Benet considera que es troben en situacions lleugerament diferents: "Cada artista pot marcar-se els seus propis límits, mentre que els periodistes treballen col·lectivament i han de defensar els valors del diari". "Sí, perquè un diari és un punt de vista –va afegir la directora de l'ARA–. Per a nosaltres, per exemple, els insults són una línia vermella. Hem tingut articulistes de tot l'espectre polític, però mai no hem permès els insults". En aquest sentit, Vera va recordar que l'ARA sempre ha apostat per "veus censurades" que no necessàriament coincidien amb la línia editorial del diari. "Vam rebre Joan B. Culla i Miquel Ferreres, que havien estat censurats en altres diaris", va afegir.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que internet ha canviat les regles del joc del periodisme, ni Vera ni Benet ho veuen com una amenaça. "La societat digital ens porta a una major dificultat en el control de la informació que no és controlada pel poder, i les xarxes socials han portat la democratització del periodisme", segons Benet. "Tenim més soroll que mai, però també tenim més capacitat d'obtenir informació", va dir Vera, que considera que actualment "es fa millor periodisme que mai".

Amistat entre subscriptors

A la Festa d'Estiu va quedar clar que un diari només té sentit si té una comunitat de subscriptors que creuen en el periodisme. "En el diari fem les coses de manera molt entusiasta, convençuda i alegre, però a vegades no sabem per qui les fem", va dir Vera, que va agrair "poder veure les cares dels lectors". "Ens agrada saber que alguns de vosaltres heu teixit amistat gràcies a les activitats del diari", va afegir el periodista Daniel Romaní, que coordina les activitats amb els subscriptors i que va recordar que tothom qui ho vulgui pot unir-se al Club Prèmium a través de la pàgina web del diari.

Cargando
No hay anuncios
Els subscriptors, periodistes i col·laboradors de l'ARA comparteixen impressions sobre el periodisme

Després del debat, la comunitat de l'ARA va compartir una conversa més distesa al terrat del Museu de l'Art Prohibit, amb un piscolabis a càrrec de Patates Piqué, Estrella Damm i Mercadona, a qui el diari agraeix la complicitat. Els lectors van compartir impressions amb els periodistes del diari, i també amb alguns col·laboradors que no es van voler perdre la festa, com Joan Burdeus, Germà Bel, David Fernàndez, Anna Manso, Anna Jolonch, Josep Maria Muñoz, Joan Ridao i Lourdes Parramon. Tampoc hi van faltar els periodistes Antoni Bassas i Antoni Batista, que fa uns mesos ha assumit el càrrec de Defensor del Lector del diari. Els lectors també van tenir l'oportunitat de conversar amb els periodistes i responsables de seccions de l'ARA, com ara Mònica Bernabé, que va mantenir una distesa xerrada amb un grup de lectors interessats en la seva feina com a corresponsal.