Mèdia08/05/2018

'Fariña', un èxit d’audiència amb problemes als tribunals

La sèrie, que ha sigut denunciada per un dels seus protagonistes, s'acomiada avui d'Antena 3

Albert Castellví
i Albert Castellví

This browser does not support the video element.

BarcelonaQue 'Fariña' crearia polèmica era fàcil d’imaginar: la sèrie d’Antena 3, basada en el llibre homònim de Nacho Carretero, fa un retrat del narcotràfic a Galícia durant els anys 80 a partir de fets i personatges reals, i era previsible que a algun d'aquests personatges el pogués incomodar que el seu passat més tèrbol omplís el 'prime time' d’una de les principals cadenes de l’Estat. Aquestes controvèrsies han acabat apareixent, però el grup Atresmedia, lluny d’intentar ocultar-les, les ha aprofitat en benefici de la sèrie, que demà a la nit (22.40 h) emet l’últim capítol després d’haver recollit fins ara uns registres d’audiència molt satisfactoris.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

De fet, Antena 3 va treure profit de la polèmica ja des d’abans que la ficció s’estrenés. El 21 de febrer una jutge madrilenya va ordenar el segrest cautelar del llibre en què es basa la producció televisiva a petició de l’exalcalde de la ciutat gallega d’O Grove, José Alfredo Bea Gondar, que considerava que l’obra, en què se’l vincula amb el narcotràfic, vulnerava el seu dret a l’honor. Dos dies després la cadena anunciava que el primer capítol de la sèrie s’emetria el 28 de febrer, tot i que inicialment estava previst que la ficció arribés a la graella més endavant. "No hi ha millor promoció que aquesta", havia reconegut el director de producció de 'Fariña', Pepe Ripoll, en declaracions a Europa Press. Efectivament, el primer capítol va ser un èxit: 3,4 milions d’espectadors i un 21,5% de quota de pantalla.

Cargando
No hay anuncios

El llibre continuarà segrestat cautelarment com a mínim fins al 21 de juny, quan està previst que se celebri el judici sobre el cas. Bea Gondar no ha aparegut a la sèrie i, per tant, no ha pres cap mesura contra la seva emissió, però sí que ho ha fet Laureano Oubiña, un dels protagonistes de la ficció, on és interpretat per Carlos Blanco. Però Oubiña no es va molestar perquè la sèrie el presentés com un poderós narcotraficant (un fet que va ser demostrat per la justícia i per al qual ha sigut condemnat a penes de presó en diverses ocasions), sinó per una brevíssima escena, de menys de cinc segons, en què se'l veia practicant sexe amb la seva dona just abans que el detingués la policia, al primer capítol.

Oubiña, que ara té 72 anys, remarca que aquesta escena sexual no apareix ni al llibre en què es basa la sèrie ni al sumari de l’operació Nécora (en el marc de la qual es va produir la seva detenció), i denuncia que es tracta d’una vulneració del seu dret a la intimitat que li ha provocat un “dany moral”. El narcotraficant va presentar a principis de març una demanda de conciliació en què demanava una indemnització d’un milió i mig d’euros a Atresmedia. “El que fa no té cap sentit, però ens va bé”, va reconèixer Carlos Blanco en declaracions a 'Fórmula TV'. De fet, Antena 3 es va fer ressò de la denúncia, i per informar-ne va tornar a emetre diversos cops l’escena polèmica. L’acte de conciliació es va celebrar, sense èxit, el 19 d’abril, i no està clar si Oubiña seguirà endavant amb la demanda.

Cargando
No hay anuncios

Un altre dels personatges que apareix a la sèrie, Manuel Fernández Padín, va arribar a amenaçar de demanar la suspensió cautelar de l'emissió si els guions reproduïen algunes falsedats que, segons ell, contenia el llibre. Aquest 'narco' penedit (que es va acabar convertint en un testimoni clau de l'operació Nécora) va presentar una altra demanda de conciliació, en aquest cas contra l'autor del llibre (que tampoc va arribar a bon port), i segons 'El Faro de Vigo' va exigir per burofax al cap de continguts d'Antena 3 i al director de Bambú, la productora de la sèrie, que s'abstinguessin d'emetre "el contingut d'aquestes pàgines en què Nacho Carretero s'equivoca o menteix". Però l'advertència no ha passat d'aquí.

També s'ha queixat de l'adaptació televisiva, tot i que sense recórrer als tribunals, Carmen Avendaño, presidenta de la fundació Érguete, interpretada a la sèrie per Iolanda Muiños. Segons ella, el retrat que fa 'Fariña' de la situació social al voltant del narcotràfic no s'ajusta a la realitat de la Galícia dels anys 80.

Cargando
No hay anuncios

Audiència de Champions a Galícia

Mentrestant, la sèrie ha anat fent el seu camí: després de repetir els 3,4 milions d'espectadors de l'estrena en el segon capítol, va començar a baixar fins a arribar a un mínim de dos milions fa dues setmanes. Però, tot i així, set dels nou episodis han sigut líders de la seva franja, i fins avui acumula una audiència mitjana de 2,6 milions d'espectadors i un 16,6% de quota de pantalla. A Catalunya els registres han sigut clarament inferiors (només els dos primers capítols van passar del 10% de 'share'), però en canvi 'Fariña' ha sigut un èxit rotund a Galícia, on ha assolit una quota mitjana del 43%, amb un màxim del 50% el segon dia. Són uns registres propis de partits de futbol de màxim nivell i absolutament impensables per a continguts que es mantenen a la graella durant diverses setmanes. A tall de comparació, en tota aquesta temporada només hi ha hagut dues emissions que hagin superat aquest resultat a Catalunya: el ple del Parlament del 10 d'octubre (que va fer un 52,3%) i la final de la Copa del Rei (53,3%).

Cargando
No hay anuncios
‘La catedral del mar’, possible substitut

A partir de la setmana que ve la franja que fins ara ocupa 'Fariña' podria quedar en mans de 'La catedral del mar'. Antena 3 ha presentat avui la sèrie basada en la novel·la d’Ildefonso Falcones i, tot i que encara no li ha posat data d’estrena, el més probable és que comenci la setmana que ve, en un dels dos forats que la cadena haurà deixat buits aquesta setmana: el 'prime time' dels dimarts (fins ara ocupat per 'Cuerpo de élite', que s'acaba avui) i el dels dimecres.