NOUS FORMATS
Mèdia06/10/2019

Els famosos es transformen en professors amb ‘El suplent’

El Mago Pop i Clara Segura són dos dels personatges que impartiran classes al nou espai de TV3

Alejandra Palés
i Alejandra Palés

BarcelonaPosar-se davant d’un grup d’estudiants de batxillerat és el repte que proposa El suplent, el nou programa pel prime time de TV3. En l’aposta de la televisió pública, personatges famosos es converteixen en professors suplents per un dia i visiten un institut on hauran d’impartir una classe que s’allunyarà dels cànons acadèmics.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La intenció del programa no és tant explicar una matèria concreta com oferir als alumnes una “classe de vida” que pugui transformar-los a través del diàleg amb un professor poc acadèmic. La cadena assegura que s’han centrat en l’etapa del batxillerat perquè és el moment en què els alumnes han de prendre decisions que impliquen entrar en la vida adulta.

Cargando
No hay anuncios

Quatre mestres molt especials

El nou programa de TV3 consta de quatre episodis, cadascun d’ells protagonitzat per un mestre diferent: El Mago Pop, Clara Segura, Gerard Quintana i Carme Ruscalleda. Els alumnes, que només saben que TV3 ha vingut al centre per gravar una de les classes, es troben amb set càmeres, vint micròfons i un nou professor disposat a substituir el docent habitual, que, inesperadament està indisposat. La idea és descol·locar els alumnes amb l’aparició d’un professor sorpresa amb el qual tindran l’oportunitat d’establir un diàleg sincer. Mentrestant, el professor titular seguirà la classe d’amagat en una habitació contigua. Un cop acabi la classe, i després d’haver observat les reaccions dels alumnes, el professor entrarà a l’aula i compartirà l’últim tram de la lliçó amb el convidat.

Cargando
No hay anuncios

Una de les claus del programa és que els convidats comparteixin amb els alumnes facetes desconegudes de la seves vides i de la seva trajectòria, experiències que puguin servir als adolescents per plantejar-se aspectes del seu dia a dia.

El primer a arrencar la temporada serà l’il·lusionista de Badia del Vallès, que visitarà l’Institut Federica Montseny, el centre on va estudiar. Antonio Díaz, més conegut com El Mago Pop, tindrà la missió de substituir el professor d’història, tot i que la classe que ha preparat té poc a veure amb aquesta matèria. La lliçó d’El Mago Pop tindrà, per contra, un caràcter molt personal. El mag explicarà als alumnes com ja des de petit somiava dedicar-se a la màgia i que era a classe on practicava molts dels seus trucs. D’aquesta manera, El Mago Pop donarà peu als alumnes per parlar del talent i del que els apassiona, però també de la importància de recordar els orígens.

Cargando
No hay anuncios

Durant la classe, que tindrà una forta càrrega emocional, l’il·lusionista de Badia aprofitarà per fer un homenatge als seus pares, que li van donar suport quan va decidir perseguir una carrera en el món de la màgia. Díaz es trobarà amb uns alumnes que, com ell quan tenia la seva edat, estan plens de contradiccions, però també de somnis.

Després d’El Mago Pop, la següent a plantar-se davant d’una classe de batxillerat serà l’actriu Clara Segura, que visita l’Institut Baix Camp de Reus per substituir el professor de català. En comptes de parlar de gramàtica, l’actriu conversarà sobre gènere i feminisme amb els estudiants.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de Gerard Quintana, la lliçó tindrà lloc a l’Institut Jaume Vicens Vives de Girona, del qual va ser alumne. La seva missió serà fer una classe d’anglès, tot i que el cantant de Sopa de Cabra, que va estudiar francès com a llengua estrangera, reconeix que les poques nocions que té de l’idioma les va adquirir a través de les cançons que escoltava de jove. La classe serà una excusa per parlar de música i reflexionar sobre el fracàs amb un grup d’alumnes que estan a les portes de la selectivitat.

Finalment, la xef Carme Ruscalleda visitarà l’Escola Massana, on va arribar a estudiar però només durant un període curt de temps, ja que combinava la feina amb els estudis. Amb els alumnes del batxillerat artístic de la Massana, Ruscalleda parlarà de filosofia i “d’actitud, de la vida, d’apostar pel que tu estimes i treballar sense mandra”. La cuinera reconeix que, tot i que està acostumada a impartir classes, al principi se sentia “com un peix fora de l’aigua”.

Cargando
No hay anuncios

El suplent és una adaptació d’un format original italià, Il suplente, que es va estrenar l’any 2018 a la RAI 2 i que ha comptat amb cares conegudes com el periodista i escriptor Roberto Saviano.

El ‘docutainment’, un gènere a l’alça

El suplent s’emmarca dins del docutainment, nom amb què es defineix el gènere que està a mig camí entre el documental i l’entreteniment. Aquesta fusió ha anat guanyant terreny en la televisió durant els últims anys i és un dels gèneres preferits de Mediaset, que n’ha donat exemples com La vida con Samanta, en què Samanta Villar convivia amb persones anònimes que li ensenyaven el seu estil de vida, o Imparables, l’espai d’aventura protagonitzat per Santi Millán i el seu amic Josef Ajram.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà d’El suplent, el docutainment també ha tingut presència a TV3. L’espai Merlinari, que es va estrenar juntament amb la tercera temporada de Merlí, convidava estudiants de dotze instituts de Catalunya a comentar i opinar sobre els temes que tocava la sèrie. També s’adheria a aquest gènere El got d’aigua, un concurs d’oratòria per a joves d’entre 15 i 22 anys.