Famosos cap a València
El programa Mañaneros de La1 fa dies que s’ha centrat a informar de les conseqüències del desastre a València i fa un seguiment de les tasques i les iniciatives de voluntariat i totes les històries de gent anònima que sorgeixen de la catàstrofe. Una de les imatges recurrents de les últimes hores són els interiors dels baixos de les cases. Les càmeres mostren les restes de llars on abans hi havia anys de vida acumulada i ara en queden només els vestigis. Les marques de l’aigua, dels quadres i els mobles que han deixat només la silueta a la paret, com un record del lloc que van ocupar. Els reporters entren a les cases com qui fa inventari, però són de les escenes més esborronadores.
Com a contrast, cal trobar curiositats que trenquin amb el drama. "Los famosos se vuelcan con las víctimas" destacava l’informatiu matinal. Els presentadors donaven pas a un muntatge que repassava amb imatges la quantitat de celebritats que s’han desplaçat fins als pobles més afectats. Les cantants Rozalén i Rosalia, la presentadora Paz Padilla, l’actor Miguel Ángel Silvestre, la model Mar Flores i la presentadora Elsa Anka entre altres. Després, dedicaven una estona a conversar amb la subcampiona d’Eurovisió Junior, una nena que viu a Benetússer. També entrevistaven un tal Mirlo Maltés, un cantant que havia vingut des de Madrid. Duia granota bruta de fang perquè quedés constància que també havia passat l’escombra. Mentre els voluntaris repartien menjar i netejaven el fang de la localitat, s’havia instal·lat en un tamboret, havia connectat l’amplificador a la guitarra i cantava per a la gent del seu voltant: “Siendo músico, lo mejor que puedo hacer es aportar música” deia, i es posava a cantar l’Hallelujah de Leonard Cohen perquè els espectadors es fessin una idea de la seva aportació.
Uns famosos eren allà perquè són originaris d’aquella terra i la catàstrofe els havia impulsat a tornar a casa, amb la seva gent, en moments difícils. D’altres per un elevat sentit del deure, o per servir d’exemple per estimular la presència de més voluntaris.
Desconeixem el nivell d’implicació de cadascun d’aquests famosos en les tasques de voluntariat i, d’altra banda, són persones que tenen tot el dret a col·laborar com bonament puguin. En alguns casos, era rellevant la quantitat d’imatges que hi havia del famós col·laborant en les tasques de voluntariat: desplaçant-se a l’interior d’una furgoneta, carregant caixes en un magatzem, visitant un centre de repartiment de menjar, com si fos un reportatge de seguiment. És veure celebritats escarrassant-se com qualsevol altre. Se’ls mostra també escoltant a la gent autòctona, atents i sensibles a les circumstàncies de les persones que han patit la desgràcia. Hi ha una certa posada en escena en l’acte de presència de famosos enmig de la catàstrofe, una teatralitat afegida que sembla calculada per mostrar la seva humanitat, en un gest que més que la voluntat d’ajudar els altres traspua certa necessitat de contribuir a la seva pròpia imatge.