Extremismes i més discursos d'odi, principals perills del Twitter de Musk
El magnat, que es defineix com a 'absolutista' de la llibertat d'expressió, ha plantejat la possibilitat d'eliminar mecanismes de control
BarcelonaAquest dijous es tancava el sainet de l'estira-i-arronsa per la compra de Twitter i, des d'avui, la relació entre Elon Musk i la xarxa social entra en una nova pantalla. ¿Quines conseqüències pot tenir que un autoanomenat "absolutista de la llibertat d'expressió" comandi una plataforma que té un paper fonamental en la difusió d'informació i la creació de discurs polític? Per a Frederic Guerrero-Solé, investigador en xarxes socials de la Universitat Pompeu Fabra, Elon Musk és un tecnopopulista: "No té un vessant polític pròpiament, però sí que enfoca la qüestió dels mitjans de comunicació i la llibertat d'expressió de manera populista, en el sentit que aplica receptes molt senzilles a problemes que són molt complexos". "És una etapa en què haurem d'estar molt alerta", assenyala Miquel Pellicer, expert digital de la UOC.
Mesures de control contra discursos d'odi
És factible fer-les desaparèixer?
Els plans de Musk per al futur de Twitter han sigut fins ara eteris i canviants. "La llibertat d'expressió és el fonament d'una democràcia funcional i Twitter és la plaça pública digital on es debaten les qüestions vitals per al futur de la humanitat", deia a l'abril. El magnat ha insinuat més d'una vegada que està en contra de les mesures de control a Twitter, però fa alguns dies semblava que rebaixava l'opinió amb un missatge adreçat als anunciants de la plataforma. "Twitter, òbviament, no pot ser una olla de grills on es pot dir de tot sense conseqüències".
Guerrero-Solé recorda que la xarxa funciona a escala mundial i que, per tant, es regeix per les normes i les lleis de cada país. Als Estats Units, la llibertat d'expressió total té el suport poderós de la primera esmena de la Constitució, però l'investigador assenyala que no passa el mateix en altres contextos. Fer desaparèixer les mesures de control contra determinats discursos és per a Guerrero-Solé "més part d'un discurs que d'una realitat" i si es fes efectiu podria tenir repercussions legals. Per a Pellicer, Musk és un llibertari que valora per damunt de tot la llibertat individual i la llibertat d'expressió, motiu pel qual tindrà una actitud més laxa amb aquells missatges que fins ara podien ser marcats com a discurs d'odi.
Després de fer-se oficial la compra, la Lliga Antidifamació, l'organització dels EUA que lluita contra el discurs d'odi contra la comunitat jueva, ha alertat que rebaixar els protocols de moderació pot convertir Twitter en un cau d'extremisme. L'organització recorda que els EUA viuen una onada d'antisemitisme i ha posat com a exemple els comentaris fets en diferents xarxes socials per Kanye West. El 8 d'octubre, Musk va donar la benvinguda a West a Twitter després que el raper fes un tuit en què es queixava que l'havien bloquejat a Instagram. Dos dies després va ser Twitter qui va bloquejar West per un altre comentari antisemita.
Donald Trump
El retorn de l'expresident dels EUA, més a prop
Kanye West no és l'únic personatge públic a qui Twitter ha hagut de parar els peus. El cas més sonat és el de Donald Trump, a qui l'empresa va suspendre el compte l'endemà de l'assalt del Capitoli. Amb Musk al capdavant de Twitter, els experts pronostiquen que l'expresident dels EUA aviat podria tornar a recuperar el seu compte. "Crec que la tornada de Trump a Twitter pot ser aviat perquè seria la manera de dir que s'entra en una nova etapa", assegura Pellicer. L'expert recorda que la tornada pot tenir conseqüències reals en la política dels Estats Units, tenint en compte que aquest novembre hi ha eleccions de mig mandat.
Guerrero-Solé també veu el retorn de Trump més que probable. "Pot ser que el pas següent de l'entrada efectista de Musk a Twitter sigui la tornada de Trump, amb una consegüent tracció d'audiències que potser havien abandonat la xarxa i s'havien passat a Telegram, Discord o altres plataformes on eren més ben rebuts", detalla. L'expert pronostica que Musk toparà amb la realitat del funcionament de les xarxes socials: "És un gran programador, però no crec que tingui el perfil ni les característiques idònies per gestionar Twitter".
El model WeChat
Musk vol l'aplicació total d'Occident
Un dels somnis de Musk és convertir Twitter en una aplicació total, seguint els passos de la xinesa WeChat, que ofereix xarxes socials, missatgeria, trucades i sistema de pagament online alhora. Per a Guerrero Solé, el camí per arribar-hi és "llarg i tortuós" perquè la lògica de mercat xineses no és la mateixa que l'occidental. "Una proposta d'aquesta mena pot rebre el rebuig de la població i no poder tirar endavant", remarca. Pellicer coincideix en el fet que el context xinès i l'occidental és molt diferent. "Una cosa és què pot fer WeChat a la Xina, on d'alguna manera el govern promou aquestes aplicacions i els oligopolis, i una altra és el que es pot fer als Estats Units, on les tecnològiques són a l'ull de l'huracà".