Excés de cafeïna al Com si fos ahir

3 min
Captura de pantalla 2024 07 04 a les 18.14.47

La sèrie de les sobretaules de TV3, el Com si fos ahir, és la sèrie més vista a la plataforma 3Cat. Els espectadors habituals deuen haver detectat que, entre les seqüències a casa, al Flora i a la Iaia, els personatges es passen l’episodi trobant-se per prendre alguna cosa. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els protagonistes no paren de consumir cerveses, coles, llimonades, patates fregides i olives. Però el més sol·licitat és el cafè. En el capítol d’ahir, el número 200, la Cati, en Litus i l’Andreu fan un cafè al Flora mentre parlen d’en Jofre. Més tard, en una altra seqüència, també hi trobarem l’Eva, en Jordi i la Gina amb les tasses a la taula. En Miquel i la Vero s’hi afegiran després. En una altra escena, arribaran l’Aitor i la Noe, que diuen que només volen prendre un cafè. I, a continuació, l’Aitor i en Miquel es trobaran a la barra per demanar els cafès al cambrer. Al capítol anterior, el 199, trobarem la Joana al Flora prenent un cafè mentre es lamenta del mal de genoll. I, a la següent seqüència, a en Marc i en Marcel els pregunten si volen dos cafès. L’episodi de dimarts, el 198, arrenca amb en Jordi esmorzant a casa i avisa la Gina que se’ls està acabant el cafè. Ella li diu que després en compraran. A continuació, trobarem en Miquel i la Vero fent un cafè al Flora. El mateix que faran en Marc i en Marcel poc després al mateix local. En Lluc i l’Eva, en una altra seqüència, tindran una discussió davant la cafetera del restaurant. Dilluns, al capítol 197, en Litus i en Jofre demanen un cafè mentre estan asseguts a la barra de la Iaia. Més tard, veurem en Ricky prenent un cafè amb la noia que havia d’organitzar el seu casament. En una altra seqüència, a casa la Cati, en Marc, l’Edna i una de les víctimes d’en Maties fan un cafè junts. Més endavant, en Litus, l’Eva, la Gemma i l’Andreu també prendran cafè al Flora. Divendres passat, en l’episodi 196, el capítol comença amb l’Aitor preguntant a la Noe si vol un cafè. A continuació, trobarem en Jofre i en Litus fent un cafè a la barra de la Iaia mentre parlen de les denúncies que pesen sobre en Maties. La Noe i la Vero es reconcilien tot prenent un cafè al Flora. Darrere seu, la resta de clients també prenen cafè. Dijous de la setmana passada, l’episodi 195, en Litus pren un cafè a casa de la Marta. Després, en una de les magnífiques escenes mare-fill amb la Joana i l’Andreu, tots dos es discutiran al Flora davant d’una tassa de cafè. Al Com si fos ahir hi surten més tasses que a una sèrie britànica de l’època victoriana. El pobre Litus guanya per golejada i potser sobrepassa els nivells de cafeïna recomanats pels metges. Si mirant la sèrie us ve de gust un cafè, potser és fruit d’un missatge televisiu subliminar.

Ja s’entén que restaurants i bars són espais de socialització que faciliten les trobades entre personatges. Tenint en compte l’habilitat dels productors amb el product placement (molt oportuna la síncope de la Joana a les portes del Condis), poden plantejar-se convèncer alguna marca de cafè com a patrocini omnipresent. Potser és per compensar les trames, que són una mica descafeïnades. 

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats