Mèdia29/04/2016

Eurovisió rectificarà i traurà la ikurriña de la llista de banderes prohibides

El govern basc, l'espanyol i RTVE havien demanat que no es posés la bandera basca al mateix nivell que la de l'Estat Islàmic

Albert Castellví
i Albert Castellví

BarcelonaL'organització del festival d'Eurovisió, que se celebrarà a Estocolm el 14 de maig, eliminarà la ikurriña de la llista de banderes prohibides. El canvi encara no s'ha fet oficial, però el govern basc assegura que ja ha rebut la confirmació d'aquesta rectificació, i de moment el document amb la "política de banderes" del festival ha desaparegut de les webs del Globe Arenas –el recinte on tindrà lloc del certamen– i d'AXS –l'empresa responsable de la venda d'entrades–.

Inscriu-te a la newsletter Sèries refugiTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest dijous al vespre, l'organització del certamen havia publicat un document en què resumia la "política de banderes" d'Eurovisió i que incloïa, entre altres elements, una llista "no exhaustiva" de nou banderes "específicament no admeses" al festival. Entre aquestes hi havia la de l'Estat Islàmic, la d'alguns països no reconeguts plenament per l'ONU, com la República de Crimea, Palestina o Kosovo, i també la ikurriña.

Cargando
No hay anuncios

El govern basc ha mostrat el seu "profund malestar" per la presència de la bandera d'Euskadi en aquesta llista i ha demanat a l'ambaixada de Suècia que ho corregís. En aquest sentit, el lehendakari, Iñigo Urkullu, ha qualificat d'"absolutament lamentable" aquest fet i ha exigit una "rectificació urgent". En una entrevista a 'Las mañanas de RNE', el president del govern basc ha assenyalat que la inclusió de la ikurriña en aquesta llista afecta no només Euskadi, "sinó també el conjunt de l'estat espanyol" i ha afegit que "no estaria malament" que Espanya es retirés del festival si no s'eliminava aquesta bandera de la llista de prohibicions específiques.

Per la seva banda, el govern espanyol en funcions també ha sortit en defensa de la ikurriña. La portaveu de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que es tracta d'una "bandera constitucional i legítima i que el govern espanyol la defensarà". El consell de ministres ha acordat que el ministre d'Exteriors es posés en contacte amb les autoritats sueques, així com amb el consell de radiodifusió europeu.

Cargando
No hay anuncios

Radiotelevisió Espanyola no s'ha pronunciat sobre la possibilitat de no participar al certamen, però en un comunicat ha subratllat que és "absolutament aliena a la redacció d'aquestes normes" i que "des del moment que ha tingut coneixement d'aquest assumpte" la corporació estatal "ha traslladat a l'organització la seva perplexitat i ha sol·licitat explicacions i una rectificació". Segons aquesta nota, el president de RTVE, José Antonio Sánchez, ha transmès a la Unió Europea de Radiodifusió (UER) –que organitza el festival juntament amb la televisió pública sueca– la seva "sorpresa" pel fet que inicialment s'hagués inclòs la ikurriña a la llista de "banderes prohibides".

Paral·lelament, l'eurodiputada del PNB Izaskun Bilbao havia demanat al comissari de Cultura, Tibor Navracsics, que expliqués als organitzadors del festival què és una ikurriña i els instés a corregir "un boicot" que considera "impropi del nivell cultural i de la història democràtica" de Suècia i "una ofensa per a la ciutadania basca i per a la resistència cívica que va treballar contra una de les dictadures més llargues i sanguinàries d'Europa".

Cargando
No hay anuncios

En la carta, remesa també als 20 eurodiputats suecs, Bilbao argumentava que situar la ikurriña al mateix nivell que la bandera de l'Estat Islàmic "va contra els valors de la Unió Europea", i recordava que aquesta és la "bandera oficial" del País Basc, un símbol "legal i democràtic" reconegut per l'Estatut de Gernika, i que "representa una de les nacionalitats més antigues d'Europa". L'eurodiputada afegia que decisions com aquesta "intenten negar realitats socials, institucionals i polítiques amb un estil que recorda règims totalitaris afortunadament desapareguts a Europa".

De fet, però, les normes publicades per l'organització d'Eurovisió estableixen que estarà prohibit entrar al recinte on se celebri el certamen amb qualsevol bandera "local, regional o provincial", la qual cosa impediria accedir-hi, per exemple, amb una senyera, si bé la bandera catalana no s'ha inclòs en cap moment a la llista de símbols explícitament vetats. Les banderes que "continguin o representin elements que els organitzadors considerin de naturalesa religiosa o política, particularment les de territoris en disputa", tampoc no seran admeses, així com els cartells escrits en llengües diferents de l'anglès. No s'espera que cap d'aquests punts canviï en la nova versió del document, de manera que la ikurriña –igual que la senyera o qualsevol altra bandera "regional"– seguirà estant prohibida a Eurovisió encara que no aparegui a la llista.

Cargando
No hay anuncios

Les úniques banderes admeses oficialment al festival són les dels països participants i les dels països reconeguts per l'ONU. "La bandera de l'arc de Sant Martí [símbol del moviment en defensa dels drets dels homosexuals, molt vinculat a Eurovisió] i la de la Unió Europea seran tolerades sempre que no s'utilitzin intencionadament per transmetre missatges polítics durant l'espectacle", afegeix l'organització.

"La UER es vol assegurar que el festival d'Eurovisió no es farà servir per llançar declaracions polítiques, missatges comercials no autoritzats o comentaris ofensius. La política de banderes no s'ha fet contra cap territori o organització, i per descomptat no es comparen unes amb les altres", ha argumentat, en resposta a aquesta polèmica, el portaveu d'aquest organisme, Dave Goodman, que s'ha disculpat per si la llista publicada inicialment "havia ofès algú".

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat recollit per RTVE, la UER detalla que el document polèmic era "una versió preliminar" i que la seva finalitat "no era la de ser publicat". La previsió és que la nova versió de la política de banderes, "sense els exemples", es faci pública aquest mateix divendres.