Els Estats Units, el país amb la premsa que pitjor tracta Catalunya
La presència de Catalunya a la premsa internacional es va multiplicar per quatre el 2023
BarcelonaEl 2023 la incidència catalana en els mitjans internacionals es va multiplicar gairebé per quatre respecte al 2022. Entre gener i desembre de l'any passat es van publicar 427 notícies sobre Catalunya en deu diaris internacionals, mentre que el 2022 la xifra va ser de 117. Aquestes són dues de les principals dades que recull l'informe del DIPLOCAT sobre la presència de l'actualitat catalana en les principals capçaleres internacionals, com ara el New York Times, el Guardian, el Frankfurter Allgemeine Zeitung, el Corriere della Sera o Le Figaro. L'informe assenyala que l'augment que s'ha detectat aquest any es deu al paper que han jugat els partits catalans en les eleccions espanyoles. Amb tot, la xifra d'aquest any queda lluny de la del 2020 (quan es van publicar 1.021 notícies sobre Catalunya) i la del 2019 (584), anys marcats per l'aparició del covid i el judici contra els líders del Procés, respectivament.
Pel que fa als països, Alemanya és el que demostra més interès per Catalunya, seguit de França. Entre tots dos sumen el 50% de les notícies sobre l'actualitat catalana. En canvi, els Estats Units és el país que menys parla de Catalunya en els seus mitjans, que principalment se centren en qüestions culturals, socials o gastronòmiques. A més, l'informe destaca que és el país que dona una visió més negativa sobre Catalunya (un 23% de tots els països), sobretot vinculada a les informacions que el Washington Post ha publicat sobre els pactes postelectorals i l'amnistia (l'informe destaca que de totes les notícies publicades per aquest diari només una era en positiu, i era sobre esports). Quan s'analitza per mitjans, l'alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung, el britànic The Guardian i l'italià Corriere della Sera són els que han recollit més informacions vinculades a Catalunya.
Política i sequera, els temes que més interessen
La política continua sent l'aspecte de Catalunya que més interessa als mitjans internacionals. Un 46% de les notícies publicades estan relacionades amb temes polítics, la majoria centrades en les eleccions espanyoles i la negociació dels pactes entre Pedro Sánchez, ERC i Junts. En segon lloc, queden els temes relacionats amb l'àrea de societat (23%), en especial la sequera i les mesures d'estalvi i control que s'han pres des de Catalunya. El tercer àmbit que més ha captat l'atenció de les capçaleres internacionals és l'esportiu, amb notícies que fan referència al Barça –tant l'equip masculí com el femení–, el ciclisme i el motociclisme (en aquests dos últims casos es parla d'esportistes dels respectius països que participen en competicions celebrades a Catalunya).
Finalment, pel que fa als personatges que més vegades apareixen mencionats en les peces dels mitjans internacionals, hi ha un clar guanyador en les informacions polítiques: Pedro Sánchez. El segueixen Carles Puigdemont en segona posició i Alberto Núñez Feijóo en la tercera. Una curiositat de les notícies culturals publicades per mitjans internacionals és que els tres personatges que més notícies han protagonitzat són artistes que ja no estan vius: Antoni Gaudí, Salvador Dalí i Pablo Picasso. La primera dona del rànquing és Rosalía, que està en sisena posició. En les notícies esportives, les dues dones que aconsegueixen fer-se un forat en la llista de personatges més mencionats són Alexia Putellas (desena posició) i Aitana Bonmatí (dotzena).