Espanya protesta davant d'Eurovisió per haver requisat una ikurriña

L'ambaixada espanyola a Suècia ha denunciat el festival per l'incident, segons 'El País'

Polèmica pel veto  d’Eurovisió a la ikurriña
Albert Castellví
16/05/2016
2 min

BarcelonaLes banderes van ser protagonistes durant els dies previs al festival d'Eurovisió, i ho segueixen sent després de la gala. Segons el diari 'El País', l'ambaixada espanyola a Suècia ha presentat una denúncia contra l'organització del certamen davant la policia del país escandinau arran d'un incident amb una ikurriña que es va produir durant la final d'Eurovisió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'ambaixada ja havia anunciat a través de Twitter, durant la gala, que estava "investigant" una denúncia sobre la "retirada d'una ikurriña per part de la seguretat" del Globe Arena, el recinte on tenia lloc el certamen.

Ja la matinada de diumenge, el mateix compte informava que l'organització havia "rectificat l'error de seguretat", però subratllava que hi havia hagut una "reclamació formal" tant per part de l'ambaixada com de Televisió Espanyola.

'El País' recull aquest dilluns el testimoni d'un dels tres joves bascos que van protagonitzar l'incident. Segons ell, quan ja feia uns minuts que havia començat el festival, membres del cos de seguretat van intentar expulsar-lo del recinte perquè duia una bandera basca lligada al coll, però quan va acceptar treure-se-la "ho van deixar en una amonestació".

El problema, però, no va acabar aquí. "El meu amic seguia fent onejar la seva bandera quan va venir un altre agent de seguretat de l'organització. Va ser quan ens van convidar a anar amb ells. Volien requisar-l'hi i fer-nos fora", explica el noi a 'El País', i assegura que davant la seva negativa a abandonar el recinte els van "agafar" i "empènyer".

Al final, diu, per evitar més problemes, van "cedir" i els van entregar la bandera, però llavors van decidir trucar a l'ambaixada espanyola a Suècia. "Va venir l'encarregada de la policia i el cap de la seguretat. Van parlar amb el cònsol, ens van tornar la ikurriña i vam tornar a la nostra localitat", relata el testimoni.

La ikurriña ja havia estat objecte d'un conflicte diplomàtic quan l'organització del festival la va incloure en una llista de nou banderes "explícitament prohibides" que es va fer pública a finals d'abril, i entre les quals també hi havia la de l'Estat Islàmic. Arran de les queixes dels governs basc i espanyol i de RTVE, l'organització va rectificar i va eliminar la llista. En primera instància, però, va mantenir el veto a les banderes "locals i regionals" –tot i que sense explicitar-ne cap–, però finalment aquestes ensenyes també van ser admeses al certamen. La presència d'una ikurriña al Globe Arena, doncs, no incomplia cap norma del festival.

L'altra polèmica relacionada amb les banderes es va produir durant la primera semifinal, quan la representant d'Armènia va mostrar el símbol de Nagorno-Karabakh, un territori que oficialment forma part de l'Azerbaidjan però que és de majoria armènia i que, 'de facto', actua com un estat independent, per bé que no ha estat reconegut formalment per cap altre país del món. L'organització del festival va considerar que l'exhibició d'aquesta bandera era una reivindicació política –un aspecte que sí que prohibeix el reglament–, per la qual cosa es va advertir la delegació d'Armènia que se'ls imposaria una sanció, que de moment no s'ha concretat.

stats