Intel·ligència artificial

Espanya obre investigació contra el ChatGPT

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades segueix els passos d'Itàlia davant la possible violació de les normes de privacitat

ChatGPT no compleix la llei de protecció de dades, segons Itàlia.
14/04/2023
2 min

BarcelonaEspanya segueix els passos d'Itàlia i investigarà l'empresa nord-americana OpenAI, propietària del ChatGPT, davant del possible incompliment de la normativa espanyola i europea en matèria de privacitat. L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ja ha iniciat d'ofici actuacions prèvies d'investigació, segons explica en un comunicat en què ha destacat que el desenvolupament de la intel·ligència artificial s'ha de fer des del "ple respecte" per la legislació vigent. "Només des d'aquest punt de partida es pot dur a terme un desenvolupament tecnològic compatible amb els drets i les llibertats de les persones".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'organisme espanyol, que la setmana passada va demanar abordar el servei del ChatGPT a la sessió plenària del Comitè Europeu de Protecció de Dades i va propiciar la creació d'un grup de treball sobre el tema, mou fitxa després que el 31 de març passat Itàlia obrís la veda a nivell europeu. Les autoritats italianes, però, van anar més enllà: en paral·lel a l'obertura d'una investigació sobre el sistema d'intel·ligència artificial impulsat per OpenAI –empresa participada per Microsoft–, també van decidir bloquejar cautelarment i "amb efecte immediat" el programa, capaç de mantenir converses o crear textos.

L'agència reguladora al país argumenta que el xat va patir una pèrdua de dades dels usuaris i de la informació de pagament dels abonats i critica, entre d'altres, que no hi hagi cap filtre per verificar l'edat de qui l'utilitza, tot i estar adreçat a persones de més de 13 anys. Itàlia, amb tot, ha donat fins al 30 d'abril a l'empresa responsable perquè adapti la gestió de dades a la normativa italiana. En cas contrari, s'enfrontaria a una multa de 20 milions d'euros o de fins al 4% dels seus ingressos anuals. Fora de l'àmbit europeu, el ChatGPT ja està prohibit en diversos països, com la Xina, l'Iran, Corea del Nord i Rússia.

El crit d'alerta de consumidors i experts

La pressió als governs perquè regulin l'ús de la intel·ligència artificial ha crescut en els últims mesos en diversos fronts. L'Organització Europea de Consumidors ha reclamat a les autoritats de la Unió Europea, que està treballant en una normativa sobre la matèria, que investiguin els xatbots davant del risc que els seus usuaris "pateixin danys" per una tecnologia que, ara per ara, no està regulada.

També des dels Estats Units diverses veus han alertat que sistemes com el ChatGPT violen la protecció dels consumidors i, en una carta oberta, més de 24.700 experts en diversos camps –entre els quals hi ha Elon Musk, fundador de Tesla i Space X i propietari de Twitter; Steve Wozniak, cofundador d’Apple, o el professor de la Universitat Hebrea de Jerusalem Yuval Noah– demanen suspendre almenys durant mig any la recerca en sistemes com el ChatGPT. Alerten del perill que es desfermi una cursa fora de control amb efectes sobre l'ocupació en determinades feines i la propagació d'informació esbiaixada i parcial.

stats