Espanya cau quatre llocs (més) en el rànquing de llibertat de premsa de RSF
La precarietat i la confusió entre informació i opinió, principals motius de preocupació
BarcelonaReporters Sense Fronteres (RSF) ha aprofitat el Dia Internacional Contra la Censura per renovar el seu tradicional rànquing de països segons la seva llibertat de premsa. Noruega continua liderant una llista en la qual Espanya cedeix quatre posicions per situar-se a la posició 36. És un dels resultats més discrets, d’entre els estats europeus, ja que hi ha 22 països que hi queden per sobre. Aquesta caiguda se suma a la que va patir ja l’any passat, quan es va deixar tres llocs per baixar de la posició 29 a la 32. La puntuació obtinguda, sobre 100, és de 75,37 punts.
L’entitat va incorporar una nova metodologia l’any passat, incloent-hi un panell d’experts, que permet mirar amb més detall els factors que contribueixen a una nota. En el cas d’Espanya, la precarietat del sector és la que té més afectació. En aquest camp, Espanya havia obtingut un resultat discret de 63,38 punts el 2022 que s’agreuja enguany fins als 60,33 punts, prou a prop de la zona de suspens.
L’empitjorament del marc legal i jurídic també perjudica la nota espanyola. Les males perspectives davant una derogació de la llei mordassa que ha quedat encallada fan que la nota baixi del 82,16 al 78,74 en aquest apartat, marcat així mateix per l’increment de les accions judicials abusives (SLAPP) pensades per fer callar mitjans i periodistes. L’informe assenyala encara un altre factor: la polarització que afecta la política espanyola i que es trasllada a uns mitjans que, segons denuncia RSF, són “cada cop més incapaços de respectar els imprescindibles límits entre la informació i l’opinió”.
El top 10 de la llista queda així: Noruega (=), Irlanda (+4), Dinamarca (-1), Suècia (=), Finlàndia (=), els Països Baixos (+22), Lituània (+2), Estònia (-4), Portugal (-2) i Timor Oriental (+7). Només els vuit primers apareixen pintats de verd, cosa que indica un nivell de llibertat de premsa òptim.