La docusèrie dels Borbons a La Sexta: "Entre la fel·lació i la guillotina hi ha un camí intermedi"

Ana Pastor i Aitor Gabilondo codirigeixen 'Los Borbones: una familia real' per a Atresmedia

BarcelonaDesprés de dècades d'opacitat i complicitat, les televisions comencen a fer un pas endavant i a mostrar la cara més controvertida dels Borbons, la família reial espanyola. La defenestració pública de Joan Carles I ha provocat l'aparició de diversos projectes televisius sobre el monarca, el primer dels quals arriba demà a La Sexta i Atresplayer Premium. Es tracta de Los Borbones: una familia real, una docusèrie codirigida per la periodista Ana Pastor i el creador televisiu Aitor Gabilondo, responsable de títols com Patria. El primer episodi s'emetrà simultàniament a la segona cadena d'Atresmedia i a la plataforma de pagament, mentre que els capítols posteriors es podran veure al servei de streaming.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Ana Pastor ha explicat que la docusèrie va néixer després que ella i l'equip de Newtral, la seva productora, es preguntessin com era possible que encara ningú hagués tractat a fons els Borbons a la televisió. "No hi ha millor guió basat en fets reals que el que ens ofereix la nostra família reial almenys des de fa cent anys", assegura la periodista. Els sis episodis de què consta la docusèrie s'han elaborat recorrent a l'arxiu documental del Palau Reial i entrevistant molts testimonis propers als Borbons. "Crec que una de les revelacions d'aquest documental és com han sigut de semblants alguns Borbons i com aquesta herència arriba a Felip VI", reflexiona Pastor en referència al fet que Alfons XIII fos processat per cobrar comissions, una qüestió que l'acosta al rei emèrit.

Cargando
No hay anuncios

Mentre Pastor i la seva productora eren els encarregats de buscar el rigor periodístic, Aitor Gabilondo va donar el toc creatiu a la docusèrie i la va estructurar de forma temàtica. "Ha arribat el moment de parlar de la família reial, sobretot per retornar el sentiment de ressentiment que té la generació de la Transició, que va haver de confiar en el rei Joan Carles per iniciar una nova etapa i ha tingut una gran decepció amb ell", remarca el creador, que defineix el rei emèrit com "el Lance Armstrong de la monarquia"."El to era el més complicat de la docusèrie perquè havíem de ser equilibrats i crec que ho hem aconseguit. Entre la fel·lació i la guillotina hi ha un camí intermedi", defensa Gabilondo.

La falsa imatge de família austera

El primer episodi se centra en analitzar com durant anys Joan Carles I i la seva dona, la reina Sofia, van projectar una imatge de família unida i austera que no es corresponia amb la realitat, principalment per les contínues infidelitats del monarca. També es recordarà com el rei va accedir al tron després de ser designat per Franco, a qui Joan Carles considerava gairebé un pare. De fet, la sèrie documental conté trossos d'unes declaracions de Joan Carles a mitjans francesos en què lloava la figura del dictador assegurant que era "un exemple viu diari per la seva dedicació patriòtica al servei d'Espanya". A més, remarcava que sentia una gran estima per ell.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta primera entrega també pararà atenció a la mort del germà petit del rei, Alfons, quan tenien 18 i 14 anys respectivament. La sèrie ofereix imatges del noi banyant-se al mar durant les vacances familiars i també comptarà amb el testimoni d'un amic de la infància del rei emèrit, Antonio Eraso. Aquesta no és l'única veu que participa en aquest episodi: també s'entrevista l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero; l'exministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo; i els periodistes Iñaki Gabilondo, José Antonio Zarzalejos, Fernando Ónega i l'experta en la família reial espanyola Carmen Enríquez, a més de la biògrafa de la reina Sofia, Pilar Urbano. A aquests testimonis també s'hi sumen els periodistes José García Abad, José María Olmo, Juan Fernández-Miranda, James Badcock, Martín Bianchi, Luis María Ansón; la filòsofa Elizabeth Duval i l'historiador Javier Moreno Luzón.

Ana Pastor ha confessat que un dels capítols de què se sent més orgullosa és el quart, que està dedicat a la reina Letícia. "Ja sabia que li havien posat les coses molt difícils pel fet de ser neta d'un taxista, però crec que és molt interessant com el seu entorn ens ha explicat que ha sigut una epopeia arribar a ser reina i com se l'ha maltractat en algunes ocasions, sobretot per part de la premsa. Crec que la gran feina que ha fet amb les seves filles segurament serà bona per a tots i no només per a ells com a família", diu.

Cargando
No hay anuncios

Els creadors asseguren que la Casa del Rei no ha vist la docusèrie, però que tampoc els han fet arribar cap mena de comentari ni han exercit cap pressió mentre la preparaven.