Entrevistes que porten cua

Álvaro García Ortiz, fiscal general de l'Estat, entrevistat per Xabier Fortes.
2 min

El caradura del fiscal general del Estado utilizando la televisión pública para seguir difamando. ¡Esto es un insulto para los españoles!”. El lament, llençat a crits, era de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durant la sessió de control del govern. Es referia a l’entrevista que el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, va concedir a La noche en 24h de Xabier Fortes. El periodista va dedicar mitja hora a interrogar-lo sobre la investigació que s’està fent per aclarir si va ser la Fiscalia qui va filtrar a la premsa els correus de la parella d’Ayuso on admetia dos delictes fiscals.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Xabier Fortes li va fer una entrevista pausada, extremadament ordenada i estructurada. “¿Usted está investigado, está imputado o hay una investigación?”, va començar per consultar-li. García Ortiz va poder aclarir que la seva condició no era ni la d’imputat ni la d’investigat, com ja s’havia publicat en alguns mitjans de comunicació. Les preguntes anaven de les qüestions més generals a les més concretes. Per la seva banda, el fiscal general va ser molt específic, posant èmfasi en l’ús del llenguatge i en fer pedagogia dels processos d’investigació judicials. “¿Todo tiene que ver con el desmentido de una mentira o hay algo más?”, “¿Usted filtró esos correos?”, “¿Era usted el único poseedor de esos correos?”, “Por qué un medio de comunicación ya tenía los correos antes de que usted los tuviera?”. Fortes era molt clar en les preguntes. Per als espectadors va ser un exercici que va aportar claredat enmig del soroll de la crispació política i la intoxicació informativa. A Díaz Ayuso li va convenir dir que es tractava d’una difamació i una utilització de la televisió pública, però amb aquesta acusació va contribuir a popularitzar una entrevista que més aviat la posa a ella en entredit.

Kamala Harris entrevistada per Bret Baier a la cadena Fox.

L’altra conversa televisiva de gran impacte ha sigut la que el periodista Bret Baier li ha fet a Kamala Harris a la Fox, la cadena republicana per excel·lència. Aquesta vegada, més que voluntat per escoltar el convidat, l’audiència s’ha trobat amb el clàssic periodista prepotent que tenia ganes d’exhibir-se donant una lliçó a la candidata demòcrata. “Harris volia un moment viral i ara ja el té”, va afirmar amb fatxenderia el presentador hores més tard. Només en el primer minut, el periodista ja la va interrompre tres vegades, abans que Harris pogués acabar de contestar la primera pregunta. I en dos minuts ja li havia trepitjat la resposta dues vegades més. Baier buscava treure-la de polleguera i fer gala d’una capacitat per triturar la seva convidada. Quan Harris intentava respondre, el presentador de la Fox la interrompia barroerament, en un clar mansplaining, donant-li dades i arguments propis del discurs de Trump, com si ella ignorés la realitat. També va portar l’entrevista al terreny de l’emocionalitat, incloent-hi fotografies de dones blanques i joves assassinades per immigrants. Més que una entrevista, el que vam veure a la Fox va ser una posada en escena, un espectacle on Baier era l’encarregat de fer la feina bruta a Donald Trump.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats