Els teleespectadors espanyols tenen des d’ahir una nova entitat que lluitarà per defensar els seus drets, especialment pel que fa als costos de l’antenització. Es tracta de la Plataforma Ciutadana contra el Frau en les Telecomunicacions, que es va presentar a Barcelona i que neix impulsada pel portal Frecuencia Digital i amb la voluntat de sumar esforços amb associacions de consumidors i teleespectadors, com TAC i l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC).
La Plataforma recorda que, quan el 2010 les comunitats de veïns van assumir el cost d’instal·lar les noves antenes que permetrien rebre el senyal de TDT -que aquell any va substituir l’emissió analògica-, ho van fer amb el compromís per part de l’Estat que podrien veure 24 canals privats d’abast estatal. Però arran de la desaparició de nou d’aquests canals, precisament aquest dilluns, com a conseqüència d’un error en el procés d’adjudicació de les llicències per part del govern espanyol, l’oferta s’ha vist substancialment reduïda. L’entitat confia que aquests nou canals es tornin a adjudicar, però l’impulsor de la Plataforma, Francisco Garrobo -director del portal Frecuencia Digital- adverteix que, en cas que desapareguin definitivament aquestes nou cadenes, reclamaran a l’Estat que retorni als ciutadans la part proporcional de la inversió que van fer fa quatre anys.
Però la preocupació de la Plataforma té a veure sobretot amb una nova antenització que haurà de tenir lloc abans del 31 de desembre d’enguany i que és conseqüència del dividend digital, és a dir, la part de l’espectre radioelèctric que cal reservar per a la telefonia mòbil de tecnologia 4G. La normativa europea obliga a cedir a les operadores de telefonia l’espai situat entre els canals 61 i 69, però el govern espanyol va reservar-los deu canals més, del 51 al 60. El problema és que aquest espai ha d’estar lliure a partir de l’1 de gener, però a dia d’avui l’ocupen, en bona part, canals de televisió, que s’hauran de reubicar en altres freqüències. Segons Garrobo, a Barcelona, per exemple, el 80% dels canals -pràcticament tots tret dels locals- emeten per la part de l’espectre que cal alliberar. Això obligarà a reantenitzar tot Espanya abans que acabi l’any, en un procés que el ministeri d’Indústria ja ha dit que pagaran els ciutadans. Segons el ministre, José Manuel Soria, el cost serà d’uns 20 euros per llar, però la Plataforma el situa a l’entorn dels 120 euros, el mateix que va tenir l’antenització del 2010.
Tenint en compte que, segons la Plataforma, l’Estat va ingressar uns 1.800 milions d’euros amb la subhasta del dividend digital i que la nova antenització s’hauria evitat si l’executiu no hagués atorgat als operadors de televisió un espai que no els pertocava, l’entitat considera que és el govern espanyol qui n’hauria d’assumir el cost. Per defensar aquest posicionament -que no descarten que acabi als jutjats- l’entitat compta amb l’assessorament de l’equip d’advocats que va guanyar els casos del cèntim sanitari o del cànon digital, encapçalat per Josep Jover.