FICCIÓ
Mèdia10/09/2019

‘L’enigma Verdaguer’ homenatja l’home darrere el mite literari

TV3 estrena aquest dimecres un telefilm sobre la vida atzarosa i complicada del poeta català Jacint Verdaguer

Britt Elvira Ruitenberg
i Britt Elvira Ruitenberg

BarcelonaAl final del segle XIX, Jacint Verdaguer, conegut popularment com a Mossèn Cinto, es va convertir en la veu més estimada de Catalunya, i els seus versos, en els més preuats. Encara avui es reciten L’Atlàntida i el Canigó,però pocs recorden que Verdaguer va viure una vida atzarosa on va passar de ser el poeta més elogiat a una persona perseguida i arraconada per les altes esferes de la societat. Rememorar la vida d’un personatge tan complex no és fàcil, però el director Lluís Maria Güell s’hi aproxima amb L’enigma Verdaguer, el telefilm que s’estrena aquest dimecres a les 22.35 h a TV3.

Inscriu-te a la newsletter Sèries refugiTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Amb senzillesa narrativa, la pel·lícula posa el poeta de Folgueroles al centre de l’acció. Segueix les complicacions i les petites misèries que van irrompre a la seva vida amb la pregunta final de “Qui era l’home darrere del mite literari?”, segons va explicar Güell a l’acte de presentació.

Cargando
No hay anuncios

L’encarregat de posar-se a la pell de la icona literària és Ernest Villegas, actor que comparteix amb el poeta la comarca de naixement, Osona. Per a Güell, Villegas és “un Verdaguer magnífic, que s’hi assembla, i, a sobre, és osonenc”. Durant la presentació, l’actor va destacar que una de les coses que més l’havien sorprès del poeta és “la perseverança de Verdaguer i la seva voluntat de seguir el seu instint malgrat les dificultats que se li van creuar pel camí”.

Villegas, però, no ha sigut l’únic que ha descobert una altra cara del poeta romàntic. El repartiment del projecte, format per una gran varietat de cares conegudes de l’audiovisual català com ara Llum Barrera ( Polseres vermelles ), Francesc Orella o Laia Manzanares ( Merlí ), també han descobert l’escriptor més enllà de les poesies. Clara Segura, per exemple, que interpreta la criada Emília a la pel·lícula, va explicar que ha après que “Verdaguer va ser una veu capaç de comunicar tant a les altes esferes com al poble”.

Cargando
No hay anuncios

Aposta arriscada

L’enigma Verdaguer ha trobat un lloc al prime time de TV3, però darrere d’aquesta petita victòria hi ha una frustrant trajectòria. Vicent Sanchis, director de TV3, va reconèixer a l’acte de presentació que “no va ser fàcil engegar amb L’enigma Verdaguer a causa de la manca de suport econòmic, la creixent dificultat de fer ficció a la televisió pública i la incertesa de parlar sobre una història que per a molts ha quedat en el passat”.

Cargando
No hay anuncios

Des de fa cinc anys es batalla per tirar endavant el projecte, que havia nascut originalment com una minisèrie de dos episodis. Al final, gràcies al suport de RTVE, Diagonal Televisió i l’ICEC s’ha acabat creant aquest telefilm de 100 minuts que s’ha rodat dues vegades: una de les peculiaritats de la pel·lícula és que es va gravar simultàniament en català i en castellà en tan sols cinc setmanes.

Jacint Verdaguer és el mite i la veu que va acompanyar la Catalunya que va penjar d’un fil a les portes de la Setmana Tràgica. Amb aquest context de rerefons, la pel·lícula narra amb una tonalitat grisa i sense gaire acció la vida del poeta, però, tot i així, els espectadors poden esperar un humor dissimulat -sobretot per la personalitat descarada del personatge de Clara Segura- i una contínua tendresa cap a una gran veu literària que, estimada pel poble, va morir castigada pels seus.