BARCELONA.Amb tot just 10 anys d'història, els Capgrossos de Mataró s'havien convertit l'any 2006 en una de les colles capdavanteres de tot el panorama casteller. Aquell juliol, però, va morir Mariona Galindo, de només 12 anys, a causa de la caiguda d'un castell que estava aixecant amb la seva colla durant la festa major local. Aquest fet va estar a punt de trencar l'evolució de tot l'equip i, fins i tot, de fer-lo desaparèixer. Van ser justament els pares de la nena els que van animar la colla a tirar endavant, com a homenatge a la Mariona. Van aconseguir descarregar una torre de nou amb folre i manilles que els va convertir en la cinquena colla que assolia una construcció de gamma extra.
Aquesta història de castells, però sobretot de superació individual i col·lectiva, és el fil conductor del documental 165 Regent Street , produït per Clack, dirigit per Òscar Fernández i Jordi Rovira, i amb guió d'Efren Garcia, redactor de l'ARA especialitzat en el món casteller. Estrenat a finals del 2011, el documental s'ha projectat des de llavors en una desena de localitats catalanes. Dissabte i diumenge vinent l'ARA l'oferirà a tots els seus lectors per 7,50 euros.
Dossier especial
Aquest diumenge, a més, l'ARA publica un dossier de cultura popular de sis pàgines que explica com més de 170.000 catalans donen vida a les associacions de la cultura popular, que resisteixen bé la crisi econòmica. La gran diversitat d'expressions que representen i la capacitat de conjuminar tradició i incorporar nouvinguts és un dels punts forts que s'analitzen. El dossier també inclou un calendari amb una tria de les festes majors d'aquest estiu.
En l'apartat dels testimonis, el dossier exposa el cas d'un jove àrab que explica que els seus pares no entenen la tradició. D'altra banda, també parla de la batucada, que ja forma part de moltes festes populars, cosa que l'ha situat al costat d'instruments tradicionals com la gralla.