Els blocs electorals, al tribunal de drets humans d’Estrasburg
BarcelonaLa reclamació dels periodistes perquè desapareguin els blocs electorals arribarà a Estrasburg. Així ho va anunciar ahir el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), que eleva a aquesta instància judicial l’obligació vigent als mitjans públics de relegar els criteris periodístics mentre dura la campanya, en favor de minutatges de cada partit segons la seva representació parlamentària.
Per aconseguir-ho, han estimat que fan falta 12.000 euros, destinats a cobrir les despeses del procés. El Col·legi aporta la meitat d’aquests diners i l’altra meitat l’espera obtenir mitjançant una campanya de micromecenatge que es va posar en funcionament ahir.
“El sistema de blocs electorals representa una excepció informativa, un atac als ciutadans i a la democràcia mateixa, que només funciona d’aquesta manera al nostre país”, denunciava el Col·legi de Periodistes en un comunicat. “En cap altre país europeu passa que els periodistes no puguin treballar lliurement, siguin del mitjà que siguin, públics o privats, cosa que posa en entredit un principi democràtic bàsic, com és el dret a una informació plural, imparcial i sense ingerència política”.
La degana Neus Bonet i el periodista Carles Prats, responsable del Grup de Treball de Mitjans Públics del Col·legi, van repassar ahir algunes de les actuacions que aquest ens ha dut a terme contra els blocs electorals en els últims dos anys, com ara la demanda als ajuntaments catalans perquè no apliquin el sistema de blocs en les pròximes eleccions del mes de maig o les converses amb els partits polítics que treballen en la redacció de la nova llei electoral de Catalunya.