Mèdia01/07/2014

Echenique relleva el director de TVE pels continuats fracassos d’audiència

El nomenament de José Ramón Díez busca, a més, alleugerir les tensions internes a l’ens

àlex Gutiérrez
i àlex Gutiérrez

BarcelonaJosé Ramón Díez és el nou director de TVE, després que ahir el president el proposés per al càrrec, en substitució d’Ignacio Corrales, a qui els successius fracassos d’audiència han acabat passant factura. Amb ell marxa Alejandro Flórez, el seu adjunt. Però no són només els audímetres els que han decidit el relleu: durant els últims mesos havien aflorat les tensions internes en el si de la direcció de TVE que aquest ball de noms vol tallar d’arrel.

Inscriu-te a la newsletter Keira Knightley repartint estopa: tot el que necessitem aquest NadalTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El principal focus de tensió era entre Corrales i Julio Somoano, director d’informatius de la cadena: cadascú acusava l’altre internament de ser responsable de les seves desgràcies. Corrales argüia que la falta de credibilitat dels Telediarios repercutia en una caiguda general de l’audiència de La 1. Somoano deia que era la baixa audiència dels programes d’entreteniment el que llastava els resultats dels informatius. Al mes de maig aquest pols ja el va guanyar Somoano, que va forçar la retirada del programa rosa Corazón 2, l’espai que precedia l’edició del vespre del Telediario.

Cargando
No hay anuncios

José Ramón Díez ja va ocupar la cadira de director de TVE des de finals del 1998 i durant un període d’un any i mig, nomenat pel president de l’ens, Pío Cabanillas, en plena era Aznar. Hi va arribar després de ser director adjunt de programes. Però el gruix de la seva carrera ha consistit en la realització d’esdeveniments esportius, especialment Jocs Olímpics.

4,3 punts menys en dos anys

Cargando
No hay anuncios

Un comunicat emès per RTVE assegura que el seu nomenament busca “revitalitzar la cadena i fer-la més competitiva, mantenint les seves senyes d’identitat i el seu mandat de servei públic”. Aquest revifament apareix com a urgent tenint en compte com s’ha desplomat l’audiència del primer canal en els últims temps. En l’any immediatament anterior al nomenament de Corrales, La 1 marcava un 13,6%. Un any més tard, es deixava gairebé tres punts i queia fins al 10,8%, que encara ha baixat més, fins al 9,3%, en el segon any de la seva gestió.

De moment, compta amb el suport del personal. “És un professional format a la casa i la coneix molt bé. Té crèdit entre els professionals i és una persona apreciada. Pot fer coses interessants, si se li donen els mitjans”, explicava a l’ARA Maite Martín, secretària general de CCOO a RTVE, un sindicat que segueix “reclamant el relleu del director d’informatius, responsable de la pèrdua de credibilitat de la cadena”.

Cargando
No hay anuncios

Miguel Ángel Curieses, secretari general d’UGT a RTVE, es queixa: “El problema no era només Corrales, sinó tot l’equip que dirigeix la casa des del 2006. I que ha apostat per l’externalització i per la compra de productes que es podrien haver fet dins. Han lliurat TVE als interessos de les productores afins, amb productes d’ínfima qualitat”. El sindicat reclama que es rellevi els més de 50 directius que hi ha fora de conveni, amb un cost que calculen de 4 milions d’euros anuals. “És aquest equip el que ha fet que hàgim deixat de competir amb Telecinco i Antena 3 per començar a fer-ho amb La Sexta i Cuatro”.

TVE respon a la SEPI tancant Teledeporte

Cargando
No hay anuncios

TVE deixarà d’emetre Teledeporte com a canal diferenciat de la TDT i integrarà els continguts esportius dins de la graella de La 2. Aquesta és la mesura més significativa de l’ampliació del Pla d’Eficiència que l’ens va emprendre el 2012 i que ara intensifica, en resposta a la injecció de 130 milions d’euros aprovada divendres per la SEPI. Segons explicava l’ens, “la Corporació estudiarà la creació d’un canal en streaming dedicat íntegrament a l’esport, en línia amb les grans cadenes públiques europees”. RTVE, però, no quantifica els diners que implica el canvi tot i que diu que implicarà “una reducció de costos de programació així com un estalvi substancial en despeses d’emissió, derivat de l’alliberament de part del segon múltiplex”.

RTVE espera acumular uns estalvis de 32,3 milions d’euros el 2014 i de 34,9 milions el 2015, producte tant de les mesures practicades des del 2012 com de les previstes en aquesta segona fase. Els ingressos dels mitjans estatals s’han reduït un 26% des de l’exercici del 2011, com a conseqüència, entre d’altres, de la retallada en l’aportació pública, que ha passat de 544,3 milions el 2011 a 292,4 milions el 2013, la qual cosa implica perdre un 46% des d’aleshores.

Cargando
No hay anuncios

Teledeporte va aportar aquest mes de juny només un 0,7% d’audiència al grup. En el cas de Catalunya, la seva quota de pantalla ha estat encara inferior: 0,6%. El màxim el va fer l’agost del 2012, amb un 2,4% al conjunt de l’Estat, coincidint amb la celebració dels Jocs Olímpics de Londres.