Duart insisteix que l'ERO a TV3 i Catalunya Ràdio és l'última opció
Ha desmentit, en la comissió de control parlamentària, que estigui buscant finançament per a les indemnitzacions
BarcelonaEl president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, ha insistit aquest divendres que l'ERO és "l'última opció" que contempla i que la seva aposta per aprimar els costos de personal de l'ens passa per l'equiparació amb la resta de la funció pública. Ho ha dit durant la compareixença en la comissió de control del Parlament, en la qual ha estat preguntat sobre si era cert que estava buscant ja finançament per a les indemnitzacions, un extrem que ha negat. També ha desmentit que hagi efectuat filtracions del nombre d'afectats –es parlava de 500 persones– o de la data –al juliol– a mitjans afins. "Quan s'hagi de comunicar, si és que s'ha de comunicar, ho faré on toqui i quan toqui. I si s'ha d'aplicar algun dia, serà perquè no hem estat capaços de trobar cap alternativa”.
"A mi el que m'agradaria és equiparar els sous de tots els treballadors públics amb els que ara té el personal de la CCMA. L'ofec econòmic al qual ens sotmet el govern espanyol ens ho impedeix. Ho hem de fer a la inversa: no és el que m'agrada, però és el que ens trobem", ha explicat Duart. Durant les seves intervencions, se sentien xiulets procedents d'un grup de treballadors de la CCMA que s'esperaven a l'exterior del Parlament.
Els corresponsals de Catalunya Ràdio
Aquest 1 de maig es consumarà el canvi organitzatiu a Catalunya Ràdio pel que fa a les corresponsalies. L'emissora prescindeix dels col·labors externs i desplega personal propi per tot el territori. La diputada Marta Ribas, d'ICV, xifrava l'estalvi en 125.000 euros, lamentava que se sostingués que 7 persones podrien fer el que abans feien 30 i assegurava que no compensava canviar el model per una quantitat del 0,35% en relació amb el pressupost. Ha suggerit, també, que es retallés "en els contractes estrella", i ha lamentat que la mesura suposi "un afavoriment de la competència, que segons l'últim EGM els està trepitjant en totes les franges horàries".
"No qüestionem el funcionament de l'anterior model; no ens sembla dolent", responia Riera. "Però amb les eines que té Catalunya Ràdio hem de ser capaços de donar aquest servei. Si no funciona, seré el primer a rectificar-lo i a millorar-lo. La intenció és ajustar el model a mesura que anem implementant". El director de Catalunya Ràdio ha rectificat també les dades aportades per Ribas i ha xifrat en 13 les persones que es desplegaran –a més, ha subratllat que ho faran a temps complet, mentre que els corresponsals ho feien a temps parcial– i en 400.000 euros l'estalvi, un cop computat el que s'imputa a l'optimització del personal propi.
Toc d'atenció a la franja matinal
La comissió de control també ha preguntat als directors dels mitjans sobre les respectives audiències. Eugeni Sallent ha dit que el lideratge de TV3 és "sòlid", ja que aquest any manté un avantatge de 2,6 punts respecte d'Antena 3 i de 3,4 punts pel que fa a Telecinco. A més, ha subratllat la valoració qualitativa que fan els membres del panel de l'empresa GFK, i que atorguen un 8 sobre 10 a la programació de TV3.
Fèlix Riera ha valorat les audiències de Catalunya Ràdio, tot just quatre dies després que es presentés el primer EGM Baròmetre Catalunya, que confirma el lideratge de RAC1 al país. El director de Catalunya Ràdio ha contextualitzat la dada, tot recordant que la ràdio en conjunt ha caigut un 4% en aquesta onada, però que Catalunya Ràdio només s'ha deixat un 1,7% del mercat. Ha recordat també que Catalunya Música ha crescut un 31% en un any, i que Catalunya Informació ho ha fet un 44%. Riera ha fet un toc d'atenció als programes del matí ('El Matí de Catalunya Ràdio', 'Els optimistes' i 'El mirall', tot i que no els ha explicitat), ja que ha reconegut que havien obtingut uns mals resultats. "Són males dades, per a la franja del matí. Hem de rectificar. No ens podem permetre tenir aquests mals resultats". El director de l'emissora ha recordat, però, que malgrat ser superats per RAC1 de dilluns a divendres, tant dissabte com diumenge el lideratge és de la pública.
Compromís amb el sector audiovisual
Durant la comissió de control també s'ha fet referència a la importància de les productores. La diputada socialista Núria Parlon ha recordat que donen feina a vora 5.000 persones a Catalunya, i el diputat Pere Calbó ha demanat a Brauli Duart que expliqués els seus plans amb aquest sector. Duart ha respost que el treball amb el sector es basa "en la cerca del talent i aportació de la competitivitat, sempre amb continguts que estiguin relacionats amb la missió de servei públic". Ha explicat que les productores han patit retallades de fins al 50% en els darrers dos anys. "No podem continuar ajustant les partides de continguts, perquè acabarem prenent mal”, havia declarat anteriorment per justificar que s'hagin de tocar ara les partides de personal. "Tenim clar que hem de ser motor de la indústria audiovisual de Catalunya".