'Doctor Who' compleix 50 anys en antena

La BBC i cinemes de tot el món emeten un capítol especial de la sèrie més longeva de la història

UNA PROLONGADA EVOLUCIÓ 
 Al llarg dels seus cinquanta anys de vida, la sèrie Doctor Who ha tingut onze actors al capdavant d'aquesta ficció. El Doctor és un alienígena que té la capacitat de regenerar-se abans de morir. Per aquest motiu, quan un actor es jubila poden passar el paper a un altre, que té la mateixa ànima però una aparença física diferent.
Joan Callarissa
23/11/2013
4 min

Barcelona.Gairebé 800 episodis, 33 temporades i 11 actors per encarnar el protagonista són les credencials d'una sèrie de ciencia-ficció que aquest dissabte compleix 50 anys. Doctor Who és la sèrie més longeva de la història en el seu gènere després de molts anys enganxant generacions i generacions de britànics de la mà de la seva cadena pública, la BBC.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per celebrar aquesta fita, la cadena ha programat un episodi especial que vol homenatjar la sèrie -i donar-li continuïtat-, que suposa la base de la ficció televisiva al Regne Unit. En aquesta emissió especial, la BBC ha ajuntat els dos últims actors que han encarnat el protagonista, el Doctor: Matt Smith i David Tennant. Encara que no se sap què passarà concretament, sí que han confirmat que hi apareixen els actors Billie Pipper i John Hurt. Poca cosa més se sap d'aquest episodi, que té pendents els britànics i moltes persones d'arreu del món -cinemes de tot el planeta també ofereixen aquest capítol-; només que durarà 75 minuts i que ve precedit per un episodi web que ja van llançar i que tenia forma de preqüel·la.

Aquest episodi web, que només volia escalfar els motors de The day of the Doctor -la festa que organitza la BBC a Londres-, dura només sis minuts i mostra una dona vella que ha patit diversos contratemps en un viatge intergalàctic. Tot i això, és només una anècdota, ja que, segons més tard, arriba la gran sorpresa. Paul McGann, que va interpretar la vuitena encarnació del Doctor -únicament en la pel·lícula del 1996-, afirma irònic: "Sóc el Doctor, però, probablement, no el que esperaves". D'aquesta manera es presenta McGann després d'haver donat vida al personatge en una única ocasió fa set anys.

L'episodi, que ha estat dirigit per John Hayes i escrit per Steven Moffat, deixa al descobert totes les incògnites que van quedar en l'aire amb l'aparició del novè Doctor, John Hurt. Així, per primera vegada, i amb aquest breu episodi, es mostra com va passar la regeneració del vuitè Doctor (McGann) cap a un novè (Hurt), cosa que havia quedat amagada.

Una història interrompuda

Doctor Who va començar a emetre's fa cinquanta anys, un 23 de novembre del 1963, amb l'episodi An unearthly child . Des de llavors, són moltes les imatges que la sèrie ha deixat en l'imaginari col·lectiu i molts els moments pels quals ha passat.

Per exemple, el primer Doctor viatjava en el temps en blanc i negre. De fet, en aquella època els viatges en el temps arribaven fins a civilitzacions antigues com ara els asteques i visitaven personatges històrics com Marco Polo. No obstant, la sèrie de seguida es va basar en la ciència-ficció pura i dura, viatjant per l'espai i movent-se dins dels contextos de l'actualitat d'aquell moment.

Aquella època -des del 1963 fins al 1989- va comptar amb set doctors, que formen part de la sèrie clàssica. A partir del 1989, la sèrie es va deixar d'emetre per la televisió i només va continuar viva en forma de ficció radiofònica, llibres i revistes.

Doctor Who va estar set anys així, fins al 1996, quan se'n va llançar una pel·lícula homònima. La BBC es va aliar amb Universal i FOX per mostrar com el setè Doctor es regenera en el vuitè. Allí va néixer el Doctor interpretat per Paul McGann, que només va tenir aquesta aparició a la pantalla, però que va convertir-se en un referent que ara reviurà en l'aniversari.

Una estela d'icones populars

Tants anys en antena han servit en la ficció per deixar alguns ítems gravats en l'imaginari col·lectiu. N'és un bon exemple la seva nau espacial, que es coneix amb el nom de TARDIS (Time and Relative Dimension in Space). Per fora és una caixa blava com les que utilitzava als seixanta la policia britànica. L'interior és una nau espacial de grans dimensions, cosa que fa que els personatges de la ficció que hi entren sempre se sorprenguin del fet que per dins és molt gran.

La imatge dels onze doctors que han interpretat el personatge també ha calat fort, ja que cadascun ha vestit en la sèrie una indumentària diferent. Destaquen el quart, Tom Baker, per la seva bufanda de colors, i David Tennant, que sempre porta sabates esportives.

Els capítols perduts dels inicis

Nou capítols de Doctor Who que es donaven per desapareguts ja es poden veure a l'iTunes després que se'n trobessin còpies a la seu d'una televisió nigeriana. La BBC no deixa de buscar 106 episodis de la sèrie -rodats entre el 1964 i el 1973- que van ser destruïts o s'han deteriorat amb el temps. De fet, la cadena pública britànica ha tingut l'ajuda dels seguidors incondicionals de la ficció, que han cedit cintes de vídeo en les quals havien gravat capítols a casa.

Entre els capítols que volen trobar, hi havia els nou protagonitzats per Patrick Troughton que ara han aparegut a Nigèria, i que no s'havien pogut tornar a veure des de l'emissió original als anys 60. Falten molts capítols perquè la BBC els destruïa per falta de lloc. A més, el sindicat d'actors britànic no volia que es guardessin perquè recelava de reemissions que podrien donar menys feina al col·lectiu.

El 2005 es van començar a rodar nous capítols de Doctor Who .

stats