CRÍTICA XARXES

El divorci entre Catalunya i Espanya també és digital

Un jutge força el tancament de la web del referèndum: aquest és el missatge que surt des del seu tancament
i Albert Cuesta
26/09/2017
2 min
1
Regala aquest article

L’afany amb què l’Estat s’està dedicant a pertorbar el funcionament d’internet per impedir que l’1 d’octubre es pugui celebrar el referèndum ha fet que diversos organismes i institucions catalans s’hagin adreçat als seus respectius cosins de Zumosol buscant empara.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Eduard Martín gairebé es va estrenar com a conseller delegat de la Fundació puntCAT rebent el requeriment judicial que obligava l’entitat a desactivar el domini original del web del referèndum. El diumenge 17, tres dies abans que la Guàrdia Civil s’emportés al calabós el responsable tècnic Pep Masoliver, Martín ja escrivia al president de la ICANN -l’organisme internacional que assigna les adreces de xarxa- per advertir que se’ls estava encomanant censurar el contingut de les pàgines amb adreça .cat. Una setmana més tard Jordi Puigneró, el secretari del Govern per a la Societat de la Informació, la Ciberseguretat i la Societat Digital, adreçava una contundent carta a Andrus Ansip, el comissari TIC europeu i vicepresident de la Comissió Europea, en què denunciava “els abusos i la censura estatal en matèria d’accés a internet”. Aquest dilluns els eurodiputats catalans Solé, Terricabras (tots dos d’ERC) i Tremosa (PDECat) van registrar al Parlament de Brussel·les una pregunta parlamentària que interpel·lava la Comissió sobre el mateix assumpte i en què demanaven quines mesures pensa adoptar “per impedir la vulneració dels drets fonamentals a Espanya”.

L’autèntica mesura de la tensió actual ens la donen les agrupacions catalana i espanyola de la Internet Society (ISOC), un organisme fundat l’any 1991 per promoure el desenvolupament tècnic de la xarxa. La ISOC-CAT va manifestar el dimecres 20 un suport al Govern i a la Fundació puntCAT que va ser assumit per l’agrupació europea... fins que dilluns la ISOC-ES va exigir que el retiressin. El més significatiu és que la junta de la ISOC-ES ho va acordar en absència dels tres membres catalans, incloent-hi el president, Andreu Veà, que ahir mateix va dimitir del càrrec.

stats