Diumenge, amb l'ARA, el primer calendari social casteller
Es tracta d'una iniciativa de la Fundació Mas Albornà, que ha rebut el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya
BarcelonaDiumenge que ve, 16 de desembre, l'ARA oferirà de franc als seus lectors el primer calendari social casteller. Es tracta d'una iniciativa de la Fundació Mas Albornà, que ha rebut el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (que aplega més de seixanta colles) i que es reivindica com a primer calendari transversal del món casteller de la història.
Les fotografies de Jemi Paretas, més el disseny gràfic de Pep Casanellas, exploren la relació entre els valors dels castells i la integració de persones amb discapacitat i trastorn mental. S'aprofita, a més, el fet que els castells hagin estat declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
La mirada del calendari és original, ja que, en comptes de centrar-se en les actuacions de les colles, la càmera es fixa justament en els moments quotidians i més relaxats. "És així com pretenem que es visibilitzin les persones amb discapacitat, des d'un punt de vista de normalitat", explica Xavier Cartanyà, gerent de la Fundació Mas Albornà. Les fotos s'han pres a la Tarraco Arena Plaça, perquè és un espai neutre i significatiu per al món casteller. "No pretenem reflectir castells, colles o places, sinó castellers, persones i valors", afirma Cartanyà. El calendari tindrà una tirada de 50.000 exemplars.
Cinc anys d'història
El calendari de Mas Albornà va néixer fa cinc anys amb la intenció de fomentar la normalització i la integració de les persones amb discapacitat i trastorn mental, el col·lectiu per al qual treballa des de fa més de quaranta anys aquesta organització. En anteriors edicions ha comptat amb la participació de personatges coneguts del món de l'esport (Messi, Xavi, Gemma Mengual, Àlex Corretja), a banda de periodistes (Manel Fuentes, Mònica Terribas, Antoni Bassas) i actors (Mercè Sampietro, Sergi López, Montse Guallar, Lloll Bertran).