El disc dur de Bin Laden

Ossama Bin Laden
2 min

Farà vint-i-tres anys dels atemptats de les Torres Bessones i Bin Laden continua sent un personatge envoltat de misteri, que va canviar el transcurs de la història deixant un llegat de violència i destrucció. A la plataforma Disney+ hi trobareu Bin Laden’s Hard Drive [El disc dur de Bin Laden], que intenta conèixer millor el personatge i la seva vida a través dels discos durs i els vídeos personals que els Navy Seals van emportar-se de casa seva després de matar-lo. El 2017 la CIA va desclassificar part de la informació obtinguda, 250 gigues de dades i més de 470.000 ítems que revelen part dels seus secrets. El periodista de la CNN Peter Bergen, que va entrevistar Bin Laden el 1997 a l’Afganistan, fa de fil conductor entrevistant els experts que han analitzat tota aquesta documentació des de diferents perspectives: la psicològica, la cultural i religiosa, en l’àmbit de la seguretat i la geopolítica.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El documental, de quaranta-cinc minuts de durada, mostra inicialment la varietat de materials obtinguts: des de propaganda jihadista fins a vídeos domèstics que mostren les seves condicions de vida al costat del seu cercle de familiars i personal de confiança. Les gravacions dels fills i els nets amb càmeres domèstiques permeten interpretar les relacions i els valors. Hi ha també una quantitat significativa de material pornogràfic que, segons alguns experts, era útil per encriptar informació, tot i que, com també admet un altre dels especialistes, “a vegades la biologia passa per davant de la ideologia”. Tot l’arxiu visual mostra les contradiccions de Bin Laden i la seva personalitat: el narcisisme, la conducta psicopàtica, l’adoctrinament al qual sotmetia els seus nets i la seva manera de treballar. Bin Laden rebia l’ajuda de dues de les seves esposes, dones amb doctorats que li escrivien els discursos i l’assessoraven. Crida l’atenció, a través de molt material que inicialment sembla intranscendent, la consciència que tenia de la seva imatge personal, el seu paper gairebé d’actor a l’hora de projectar-se al món i, sobretot, la seva obsessió per saber què deien d’ell els mitjans internacionals.

Bin Laden’s Hard Drive dona accés a la part privada del terrorista, però també a com aquest pòsit personal es projecta al món sencer, de forma global. El més interessant del documental és el calidoscopi de múltiples imatges i metaimatges: Bin Laden observant-se a ell mateix en una mena de bucle infinit. Possibilita una reflexió sobre l’ús de l’audiovisual en els conflictes. I també com les imatges que enregistrem ens delaten i ens signifiquen. Amb tot, com a espectador, tens la sensació que el documental deixa un cert regust de decepció. Sembla quedar-se en la superfície de tot plegat i, més que voler explicar de veritat el personatge i els seus secrets, és un alliçonament moralista sobre com hem de percebre Bin Laden i la seva maldat. I això no és cap novetat.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de TV
stats