La directora del 'New York Times' va ser destituïda per les "tensions" amb l'editor i la redacció

El diari nord-americà explica les causes de la sortida de Jill Abramson

Ara
15/05/2014
3 min

BarcelonaLa directora del diari nord-americà 'The New York Times', Jill Abramson, va ser destituïda aquest dimecres per problemes derivats de "la gestió de la redacció", segons va explicar l'editor del rotatiu i president de The New York Times Company, Arthur O. Sulzberger Jr., a una redacció "estupefacta". Ho explica el mateix rotatiu en un article que detalla els motius d'aquest "sobtat canvi de lideratge".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons aquest article, Sulzberger estava "preocupat per les queixes de treballadors" que consideraven que la directora canviava de parer amb massa facilitat. Això havia generat "tensions" entre Abramson i l'editor, i també amb Dean Baquet, el seu director adjunt, que ara la rellevarà en el càrrec. Les fonts citades pel mateix diari afegeixen que "durant les últimes setmanes" Baquet s'havia sentit molest per la decisió d'Abramson d'oferir feina a Janine Gibson, redactora en cap de l'edició nord-americana de 'The Guardian', i convertir-la també en directora adjunta, sense haver-ho consultat abans amb ell. Aquest fet va "intensificar el conflicte entre ells" i va "atreure l'atenció de Sulzberger".

De fet, però, la mala maror ja venia de lluny. El mateix diari explica que havia estat acusada de provocar divisions i se l'havia criticat per "diverses de les seves eleccions personals, particularment el nomenament d'uns quants caps de departament que no van durar gaire als seus càrrecs". Sobre la seva relació amb Baquet –que també optava al càrrec de director quan ella va ser nomenada i se sentia "frustrat" treballant amb ella–, el diari recorda que, fa un any, va transcendir que, durant una discussió, va donar un fort com amb la mà contra una paret de la redacció.

Abramson, de 60 anys –habitualment, els directors no són rellevats fins als 65–, i que ocupava el càrrec de directora des del setembre del 2011, havia contractat recentment un assessor que l'havia d'ajudar a millorar el seu estil de direcció, però tot i així, a principis d'aquest mes, Sulzberger ja va prendre la decisió de destituir-la, i dijous va informar Baquet que seria nomenat director. D'aquesta manera, com destaca el diari, es convertirà en el primer afroamericà que dirigirà 'The New York Times'.

Al seu torn, Abramson havia estat la primera dona a ocupar el càrrec, per la qual cosa la seva destitució ha estat vista amb recel "per algunes dones de la redacció", ja que "pot ser percebuda com un pas enrere en la causa del lideratge femení". Jane Mayer, periodista del diari i amiga de l'exdirectora, en lamentava la destitució: "Sé que la Jill és una apassionada del bon periodisme i del 'New York Times'. Treballa molt, vol mantenir tothom, incloent-s'hi ella mateixa, en els estàndards més elevats, i és una lluitadora enèrgica i valenta. Això no agrada a tothom, però és el que la converteix en una de les periodistes amb més talent dels nostres temps".

El diari va guanyar vuit premis Pulitzer sota la direcció d'Abramson, que en el moment de ser nomenada va assegurar que ocupar aquest càrrec era l'honor de la seva vida. Fins i tot, explica l'article, s'havia tatuat la 'T' gòtica del logotip del diari.

Un director "humà"

Després que s'anunciés el seu nomenament, Baquet, de 57 anys, es va dirigir a la redacció i va exposar la manera com pensa dur a terme la seva nova tasca: "Escoltaré molt, seré pràctic i m'implicaré. Caminaré per la redacció. És l'única manera que conec per dirigir un diari", va assegurar, i va avançar també la seva intenció de fer canvis durant les properes setmanes. "He de nomenar un director adjunt i repensar el lideratge de la redacció", va explicar. Durant el seu discurs, el nou director va donar les gràcies a la seva predecessora –que no hi era present– per haver-li mostrat "el valor de l'ambició" i va afegir, citant un exdirector del 'Los Angeles Times' amb qui havia treballat, que "els bons directors també poden ser directors humans". Tant ell com l'editor del diari van agrair a Abramson la seva feina.

El nou director de 'The New York Times', guardonat amb un Pulitzer el 1988, quan encara treballava a 'The Chicago Tribune', va arribar a aquest diari el 1990, i cinc anys més tard va ser nomenat director nacional. Després d'un temps a 'Los Angeles Times', on va arribar a ser director, va tornar a la capçalera novaiorquesa el 2007.

stats