La direcció i els treballadors de TV3 tanquen un preacord per al nou conveni col·lectiu
El document se sotmetrà a l'aprovació de la plantilla al setembre i hauria de suposar el punt final a quatre anys de conflictivitat laboral
BarcelonaLa direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i el comitè d'empresa de TV3 han tancat aquest dimecres a la matinada un preacord per al nou conveni col·lectiu de la televisió pública, un document que, si obté l'aprovació definitiva de la plantilla permetrà tancar definitivament un període de quatre anys de gran conflictivitat als mitjans públics catalans.
Segons ha explicat a l'ARA la presidenta del comitè d'empresa de TV3, Roser Mercadé, el nou conveni és fonamentalment una actualització de l'anterior, que va perdre la vigència el 31 de gener de l'any passat. Hi introdueix, però, algunes novetats importants, entre les quals l'acord per retornar de forma gradual, entre aquest any i el 2018, el 5% de la retallada salarial que s'aplica als treballadors des de l'1 de gener del 2013 i que l'Audiència Nacional va declarar il·lícita la setmana passada, una proposta que el president de la Corporació, Brauli Duart, ja havia avançat dimarts. A canvi d'acceptar aquest pagament fraccionat, els treballadors han obtingut la garantia que la CCMA no recorrerà al Suprem la sentència de l'Audiència Nacional, una possibilitat que encara seguia oberta.
Segons Mercadé, els treballadors havien plantejat aquesta possibilitat –que flexibilitza les exigències de l'Audiència Nacional– al febrer, quan es va fer pública la sentència que anul·lava la retallada de Catalunya Ràdio, però fins ara no s'ha acceptat. El preacord, a més, garanteix el manteniment de la plantilla mentre s'estigui aplicant aquesta mesura. El conveni té, en principi una vigència per al període 2015-2016, però preveu també una ultraactivitat de dos anys més –és a dir, fins al 31 de desembre del 2018– per garantir, diu Mercadé, que mentre s'estigui negociant el següent conveni l'actual seguirà vigent. D'aquesta manera, els treballadors volen evitar una situació com l'actual, en què acumulen 18 mesos sense conveni, per bé que la direcció de la CCMA es va comprometre a mantenir totes les condicions previstes en l'acord anterior mentre no se'n signés un de nou.
Un altre dels punts inclosos en el document és el compromís que com a mínim el 65% de la programació de Televisió de Catalunya serà de producció interna. Mercadé explica que actualment aquest percentatge ronda el 75%, tot i que es tracta d'una situació conjuntural provocada per les dificultats econòmiques de la CCMA, que l'obliguen a reduir la compra de formats externs.
"Estem contents del resultat de les negociacions perquè és el primer acord des del 2011 que no significa retallades, acomiadaments o retrocessos de drets", assegura Mercadé. Ara, el text s'haurà de sotmetre a la ratificació de la plantilla, previsiblement al setembre. Un cop superat aquest tràmit, l'acord entrarà en vigor i, segons la presidenta del comitè d'empresa, suposarà l'inici d'una nova etapa d'"estabilitat" a la Corporació. "Hem aconseguit el que desitjàvem: acabar amb el període de crisi i enfrontament dels últims cinc anys", afegeix.
Des de la Corporació també es fa una valoració "altament positiva" de l'acord assolit, que permetrà "garantir el manteniment de la viabilitat pressupostària de la CCMA" i reforçar "la televisió pública de Catalunya, líder en audiències i amb una sòlida i reconeguda oferta generada per la feina i esforç dels seus professionals". En un comunicat, l'empresa assenyala que "aquest acord permetrà a la CCMA el compliment esglaonat de la sentència [de l'Audiència Nacional] en diferents exercicis i sense afectar de manera irreparable la prestació del servei públic de comunicació audiovisual, i evitarà la desestabilització pressupostària que s’hauria produït a la Corporació en el supòsit d’haver-se vist obligada a complir aquest any les disposicions de la sentència".