Mèdia25/04/2018

Treballadors de TVE al Parlament Europeu: "No hi ha pluralisme a la televisió pública espanyola"

Un exdiputat del PP porta una queixa a l'Eurocambra per criticar la "falta de neutralitat" de TV3

Laia Forès
i Laia Forès

Brussel·lesLa manipulació de Televisió Espanyola (TVE) ha arribat al Parlament Europeu. Una representació del consell d'informatius de TVE ha denunciat aquest dimecres a l'Eurocambra la "manipulació" i la "censura" imposada per la direcció dels informatius de la cadena pública. "S'ha intentat protegir i s'ha utilitzat la televisió pública com a altaveu del govern i del PP", ha assegurat Alejandro Caballero, membre del consell. "Ara mateix no hi ha el pluralisme" a TVE, ha denunciat en una roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El consell d'informatius va presentar a finals de l'any passat una denúncia al comitè de peticions de Parlament Europeu –òrgan que estudia les queixes ciutadanes– que es debatrà el 16 de maig. Membres del consell han viatjat a Brussel·les aquest dimecres per reunir-se amb la presidenta del comitè, la sueca Cecilia Wikström, i amb eurodiputats de tots els partits polítics espanyols.

Cargando
No hay anuncios

Els treballadors de TVE volen "tornar als ciutadans la televisió pública" i consideren que els actes de censura i manipulació violen la Carta Europea de Drets Fonamentals. "Tenim molt clar que hem de mostrar a la societat que a TVE hi ha professionals compromesos amb els ciutadans i amb una informació veraç", ha subratllat Gabriel Antonio López, membre també del consell d'informatius.

Cargando
No hay anuncios

Renovació de la cúpula de RTVE

La denúncia i les reunions a Brussel·les del consell d'informatius serviran per pressionar els partits polítics de cara a la renovació de la cúpula de RTVE, pendent des de fa mesos. Precisament aquest dijous es reuneixen la mesa de Congrés dels Diputats i la mesa del Senat a Madrid per donar el tret de sortida a la renovació del consell d'administració i del president de RTVE, si aconsegueixen arribar a un acord.

Cargando
No hay anuncios

El PP –partit que va nomenar els actuals membres de la cúpula quan governava amb majoria absoluta– fa mesos que perd el temps i ajorna l'acord, pendent des del mes de setembre. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va justificar el retard a convocar la reunió perquè els partits "no es posaven d'acord".

Queixa contra TV3 i Catalunya Ràdio

Davant l'acte al Parlament Europeu dels treballadors de TVE, el PP ha contraatacat. L'advocat Sergio Santamaría Santigosa, exdiputat del PP per Girona al Parlament de Catalunya, ha registrat un escrit al comitè de peticions de l'Eurocambra per denunciar la suposada "falta de neutralitat" de la ràdio i la televisió pública de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

El PP, que ha enviat una nota de premsa per anunciar-ho, nega que el partit sigui al darrere d'aquesta petició, tot i l'evident vinculació de Santamaría Santigosa amb els populars. L'eurodiputada del PP Rosa Estaràs ha destacat que TV3 i Catalunya Ràdio "han estat exclusivament al servei de governs catalans per promoure la independència i que, per tant, no han treballat per donar una informació completa i veraç".

La queixa fa referència a 'El matí de Catalunya Ràdio', a l''InfoK', a l'emissió de l'anunci de l'1-O, al 'Preguntes freqüents', a l''Està passant' i al 'Tot es mou', i critica també els serveis informatius de TV3 per casos com la cobertura de la manifestació de Brussel·les del desembre, el programa 'Més 3/24' o el fet que es parli de polítics exiliats.

Cargando
No hay anuncios

A diferència del cas de TVE, la petició sobre TV3 i Catalunya Ràdio encara no s'ha admès a tràmit i, ara per ara, només s'ha registrat a la cambra, com passa amb totes les queixes que arriben a Brussel·les. Una altra diferència important és que, en el cas dels mitjans catalans, la petició l'ha presentat un particular, exdiputat del PP, mentre que en el cas de TVE són els mateixos periodistes de la cadena els que promouen la queixa. El secretariat del comitè de peticions haurà de determinar ara si el cas de TV3 és admissible o no. "La petició només l'han registrat, veurem quin recorregut té", ha explicat, en declaracions a l'ACN, l'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras, que també és membre de la comissió de peticions. Amb tot, Terricabras no descarta que la comissió accepti la petició, perquè "és molt laxa".

Segons Terricabras, la petició de Sergio Santamaría pretén "que s'accepti que la televisió catalana és tan parcial i tan poc plural com RTVE, i la mentida és òbvia". En aquest sentit, assenyala que els professionals dels mitjans estatals expliquen en la seva queixa que hi ha "pluralitat zero" a les tertúlies de la cadena. "Això no es pot dir ni de la ràdio ni de la televisió catalanes, on sempre hi ha representants de tots els grups", diu l'eurodiputat d'ERC, i destaca que "tothom fa elogis de la imparcialitat de la radiotelevisió catalana, de la qualitat i de la pluralitat". "No pretenen tenir raó perquè saben que no la tenen, però alguna gent se'ls creu i es pensen que per desitjar coses ja són veritat", conclou.