Televisió
Mèdia26/07/2013

El consell d'informatius de TVE defensa l'actuació de la cadena la nit de l'accident de Santiago

Assenyala que el buit informatiu va ser de només 10 minuts i atribueix la falta d'imatges inicial a la reducció de personal del centre territorial de Galícia

Ara
i Ara

BarcelonaEl consell d'informatius de Televisió Espanyola ha emès aquest divendres un informe referit a l'actuació de la cadena la nit de dimecres, quan es va produir l'accident de tren que va provocar prop de 80 morts a Santiago de Compostel·la. Tot i que TVE va ser criticada per la seva poca capacitat de reacció, el consell defensa l'actuació dels seus serveis informatius.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, remarca que el 'Telediario' en va parlar per primer cop a les 21.22 h, un minut després que Efe llancés el seu primer teletip urgent, i que l'informatiu va ampliar les dades sobre el cas encara en quatre ocasions més. A les 21.42 h ja se'n va informar des de Galícia amb imatges pròpies, i just abans d'acabar el 'Telediario' es va oferir un directe d'uns cinc minuts, al final del qual es va derivar els espectadors al Canal 24 Horas, que va començar el seu especial "uns deu minuts després", a les 22.32 h. Per això, assenyala el consell, "el buit informatiu" va ser de "deu minuts entre tots dos canals".

Cargando
No hay anuncios

Davant d'aquesta constatació, el consell conclou que "la reacció immediata, en general, va ser bona", però admet que "la falta d'una coordinació eficaç es va fer patent en la primera mitja hora de l'especial informatiu del Canal 24 Horas", durant la qual es va il·lustrar l'accident amb imatges d'un altre sinistre de l'any 2003. "Allà la falta de mitjans es va fer evient i l'emissió no va estar a l'altura del que calia esperar en un canal especialitzat en informació", continua l'informe.

El consell elogia, així mateix, la reacció "ràpida i professional" del centre territorial de Galícia, on alguns treballadors van "interrompre" les vacances per col·laborar en la cobertura dels fets. En canvi, critica la "coordinació" des dels estudis centrals de Madrid, que "hauria pogut ser millor". "Malgrat el període de vacances i l'hora en què es van produir els fets, hi havia personal i mitjans tècnics als quals possiblement s'hauria pogut treure més partit amb una bona coordinació i un millor repartiment de tasques", considera el consell. Segons aquest organisme, "els responsables dels serveis informatius no van ser capaços d'elaborar un pla de treball que permetés aprofitar el potencial humà i professional de l'empresa".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, l'informe adverteix també que "en un cas d'emergència informativa com aquesta es demostra el perill de retallar tan seriosament els pressupostos de RTVE", i denuncia que "la falta de mitjans i personal que ja comença a ser habitual en els centres territorials va contribuir a la falta d'imatges del primer moment".

Amb tot, el consell recorda que TVE va ser "l'única cadena" d'abast estatal que "va donar informació sense entrar en especulacions ni tertúlies banals", tot i admetre que "potser van faltar opinions d'experts", i atribueix les crítiques rebudes des de les xarxes socials al fet que "una part important de l'audiència encara segueix confiant en TVE com a cadena informativa seriosa i creïble". També defensa que en un primer moment s'optés per informar del cas a través del Canal 24 Horas, ja que en aquell moment "encara no se sabia la magnitud dels fets".