Televisió

"13TV o la destrucció del diàleg": intel·lectuals catòlics contra la televisió dels bisbes

Eugeni Gay, Francesc Torralba i Josep Maria Carbonell, entre altres, signen una carta dirigida a la Conferència Episcopal

La seu de 13TV
10/10/2013
2 min

BarcelonaAlguns programes de 13TV, la televisió de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), "escandalitzen no solament cristians, sinó també agnòstics i ateus, ciutadans de bona voluntat que es queden perplexos davant la intoxicació mediàtica que generen aquesta mena de productes audiovisuals". Qui signa això són diversos intel·lectuals cristians catalans que consideren que la televisió dels bisbes "crea indignació, activa emocions greument tòxiques en el cos social i atia la confrontació i l'animadversió entre col·lectius". Ho denuncien en una carta titulada '13TV o la destrucció del diàleg', que han fet arribar a la comissió permanent de la CEE i que recull íntegra el portal Catalunya Religió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'ex vicepresident del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay; el president de la Fundació Joan Maragall, Josep Maria Carbonell; el degà del Col·legi d'Auditors del Vaticà, Josep Maria Cullell; el catedràtic de Física de la UAB David Jou; l'exdirector general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Jordi López Camps; el membre del Pontifici Consell dels Laics Josep Miró i Ardèvol i el consultor del Pontifici Consell de Cultura Francesc Torralba són els autors d'aquest text que reclama als bisbes espanyols que "revisin els continguts d'alguns programes de 13TV perquè siguin coherents amb el testimoni veraç i efectiu de la fe".

Després de fer un elogi del diàleg, citant entre altres el 'Sermó de la muntanya', el papa Francesc o una encíclica Pau VI, la carta lamenta que "els debats polítics i socials que tenen lloc en determinats programes actuals se situen als antípodes d'aquesta filosofia". "L'insult, la desqualificació personal, la utilització de la fal·làcia i la demagògia, la reiteració fins a l'extrem de tòpics i prejudicis, la mentida reiterada, la vexació i la humiliació de col·lectius sencers, la violència verbal i la mala educació són les actituds que regnen en aquests programes –i, tristament, contribueixen a augmentar-ne l'audiència–", segueix la missiva.

En opinió dels autors, "és especialment dolorós i difícilment comprensible que alguns programes d'aquesta tipologia tinguin acollida en els mitjans de comunicació la participació majoritària dels quals pertany a la Conferència Episcopal Espanyola". "Aquest fet no ens pot deixar indiferents", diuen. Per això, "com a cristians laics, compromesos activament en la vida eclesial i plenament conscients" de la seva missió "al món i en l'Església", opinen que "aquest tipus de programes entren en col·lisió frontal amb la voluntat de pacificar i de construir ponts que deriven de l'ètica de l'Evangeli i del tarannà i dels discursos del papa Francesc". "Espanya no es mereix això. El diàleg és una de les poques esperances de construir un món més just i pacífic", afegeixen, i argumenten que "la recerca de l'audiència valent-se de la confrontació, l'insult, la violència verbal, la paraula feridora i grollera, no es pot justificar en cap cas".

Els signants es mostren "consternats pel deteriorament que pateix la credibilitat de l'Església" davant de la societat com a conseqüència d'uns programes "que són mals exemples de virtuts" que els cristians han de practicar.

stats