Periodisme
Mèdia29/03/2023

La desaparició de la figura dels corresponsals internacionals protagonitza l''Anuari Mèdia.cat'

El grup Barnils publica un nou volum que reflexiona sobre la situació del periodisme

BarcelonaLa falta d'inversió del món de la informació té conseqüències en l'estructura de les redaccions dels mitjans. Una és la desaparició gradual de la figura dels corresponsals internacionals en plantilla, que són substituïts per periodistes freelance que, en molts casos, viuen amb una gran precarietat econòmica i laboral. Aquesta és una de les conclusions de l'Anuari Mèdia.cat, que s'ha presentat avui al Col·legi de Periodistes amb la presència del president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Enric Borràs Abelló, impulsor de la iniciativa, i d'alguns dels autors dels reportatges que inclou la publicació.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons indica el reportatge Corresponsals internacionals, una espècie en extinció, de Sònia Calvó Carrió, Reporters Sense Fronteres ha calculat que el 48,7% dels reporters espanyols que han cobert la guerra d'Ucraïna són freelance. Molts d'aquests periodistes han hagut de córrer riscos per a la seva seguretat personal per vendre les seves peces i informacions als mitjans. En aquest sentit, la productora i reportera Núria Garrido, que ha cobert el conflicte, assenyala que, "com a periodista freelance, si no t’arrisques, estàs perdut, perquè no tens un salari a final de mes”, una situació que considera injusta. Malgrat la falta d'inversió en corresponsals, la guerra d'Ucraïna ha tornat a posar en relleu la importància d'aquestes figures dins de l'estructura d'una redacció.

Cargando
No hay anuncios

Canvi d'enfocament

Enguany, una de les vocacions de l'Anuari Mèdia.cat és fer una radiografia de l'estat del periodisme i no tant tocar temes que sovint no apareixen en els mitjans més convencionals com feia fins ara. "Ara se centra més en el periodisme, fa una radiografia de l'ofici, d'allò que l'amenaça, però també de les possibilitats que té. Volem que l'Anuari Mèdia.cat serveixi per ajudar-nos a repensar el periodisme, a fer-lo avançar i millorar, a empènyer-lo cap al futur", detalla Enric Borràs Abelló, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, que també és subdirector del diari ARA. Per la seva banda, Carme Verdoy Torra, coordinadora de la publicació, assenyala que actualment la societat viu un bombardeig informatiu que ha degenerat en una certa desconnexió. "Des del periodisme no ens podem resignar a acceptar-ho sense fer res. Hem de trobar la manera de connectar amb el públic, d’explicar les coses i de donar eines per qüestionar un món cada cop més hostil", remarca.

Cargando
No hay anuncios

Entre les preocupacions principals de la professió hi ha el ciberassetjament que pateixen molts periodistes, una qüestió que és tractada amb profunditat en el nou anuari. El reportatge de Susana Pérez Soler recull el testimoni de sis periodistes que han estat víctimes d'assetjament digital, una pràctica que, en última instància, posa en perill el dret a la informació. El linxament digital promou l'autocensura i limita la llibertat d'expressió, perquè els que en són víctimes poden optar per callar o variar la seva manera d'informar. Aquest reportatge també s'ha publicat en obert a la pàgina web de Mèdia.cat.

L'Anuari Mèdia.cat també s'ha fixat en altres temes, com ara la situació dels mitjans comarcals –el periodista Miquel Andreu analitza qui en té la propietat–, la precarietat del fotoperiodisme –explicada de la mà de Celia Castellano– o els errors lingüístics més freqüents que cometen els periodistes.

Cargando
No hay anuncios

A més de modificar la seva línia editorial, l'anuari també ha canviat la seva imatge. La nova publicació en paper ha actualitzat el seu disseny per fer-lo més visual i donar més pes a les imatges. Un exemple d'això és la seva portada, que ha estat il·lustrada per Jordi Calvís. L'anuari es podrà comprar a les llibreries dels Països Catalans.