La defensa del dret a la informació, dossier de l'Anuari Mèdia.cat
El Grup de Periodistes Ramon Barnils obre la plataforma de micromecenatge per finançar la publicació
BarcelonaEl Grup de Periodistes Ramon Barnils centrarà l'Anuari Mèdia.cat del 2021 en la llibertat d'expressió i el dret a la informació. Aquest any ja hi ha hagut 21 agressions físiques a periodistes, segons el Mapa de la Censura de l'Observatori Mèdia.cat, i també hi va haver fa poques setmanes el judici al fotògraf d'El País Albert Garcia, acusat d'agredir un agent de la Policia Nacional mentre cobria una de les manifestacions posteriors a la sentència del Procés. Davant d'aquesta situació, el Grup Barnils ha decidit posar èmfasi en la defensa del periodisme amb un dossier a l'Anuari i ja ha obert la plataforma de micromecenatge per recollir aportacions per finançar-lo.
"Els periodistes ens trobem obstacles, amenaces i fins i tot agressions quan cobrim protestes i manifestacions, també topem amb tota mena de pressions, sovint en forma de querelles i denúncies que s'acaben arxivant, però busquen silenciar-nos", explica el president del Grup Barnils, Enric Borràs. "Aquesta mena de situacions s'han d'explicar i denunciar, perquè és el primer pas per aconseguir que deixin de passar", afegeix.
La coordinadora de l'Observatori Mèdia.cat, Carme Verdoy, explica que l'Anuari es vol reforçar "com a eina per sobreviure a la desinformació i a les ànsies de control dels mitjans de comunicació per part d'alguns poders". També es vol que pugui "contribuir a la defensa de la llibertat d'expressió" i "reflexionar sobre el paper dels mitjans de comunicació".
La publicació analitzarà les principals amenaces i obstacles a l'exercici del periodisme i ho farà a partir de les dades recopilades al Mapa de la Censura, renovat aquest any mateix. També oferirà una guia per a informadors, perquè coneguin bé els drets que tenen a l'hora de cobrir manifestacions i protestes al carrer, un dels llocs on han trobat més problemes. A més, dedicarà un apartat a parlar dels límits de l'humor en relació amb la llibertat d'expressió. Tot això, a banda dels reportatges temàtics, infografies i anàlisis que la publicació ofereix cada any.
El Grup de Periodistes Ramon Barnils, constituït formalment aquest any en fa vint, està format per uns 200 periodistes i ja ha publicat 10 anuaris amb un total de 114 reportatges sobre qüestions que no havien aconseguit prou ressò als mitjans de comunicació.