Cuatro es fixa en l’assetjament escolar

El nou programa ‘Proyecto bullying’ utilitzarà càmeres ocultes per gravar la situació de les víctimes

Jesús Vázquez torna a Cuatro per presentar Proyecto Bullying, un nou programa sobre l’assetjament escolar.
Albert Castellví Roca
16/10/2015
4 min

BarcelonaCuatro ha posat en marxa Proyecto bullying, un nou programa que pretén lluitar contra l’assetjament escolar i ajudar els joves que en són víctimes. L’espai, que tot just acaba de començar a rodar-se -i no té, per tant, cap data d’estrena prevista-, és una adaptació del format holandès Stop het pesten ( Aturem l’assetjament ), que ja prepara la segona edició a la cadena RTL 5 i que està en procés d’adaptar-se també a la Gran Bretanya, Austràlia, Finlàndia i els Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El programa, diu Cuatro, persegueix un “triple objectiu”. D’entrada, s’ha proposat “ajudar joves que estan passant per una situació d’assetjament escolar” perquè puguin intentar alliberar-se’n; d’altra banda, pretén “fomentar l’esperit d’equip i de solidaritat als centres escolars”, i finalment, vol “sensibilitzar l’opinió pública sobre la necessitat de contribuir activament a eradicar aquest tipus de situacions”.

Per fer-ho, cada capítol de Proyecto bullying se centrarà en el cas concret d’un jove que pateix maltractament físic, verbal o psicològic dels seus companys de classe, i s’interessarà pel seu “estat emocional” i les seves “inquietuds i temors”. A continuació, i amb l’ajuda d’una càmera “subjectiva” -i, encara que la cadena no ho expliciti, oculta- s’enregistraran algunes de les situacions d’assetjament en què es troba la víctima, unes imatges que es mostraran a les persones del seu entorn amb la voluntat de “posar en alerta pares, educadors i companys de classe” sobre el maltractament de què és víctima l’afectat. Això ha de servir “com a punt de partida” per treballar en el foment d’unes “relacions positives entre els companys” i per “reforçar l’autoestima dels joves afectats”, assegura Mediaset.

Les imatges obtingudes mitjançant aquest procediment es completaran amb les impressions que els mateixos afectats expressin a través d’un videoblog i amb els “exemples de superació i integració” aportats per diversos convidats. Un cop completada aquesta fase de reflexió sobre el cas, el programa es tornarà a posar en contacte amb el protagonista per fer un seguiment de la seva situació i comprovar si, passades unes setmanes, el tracte per part dels seus companys ha millorat.

Agressors anònims

Mediaset remarca que el programa compta amb un “equip d’especialistes” que ha de permetre analitzar les situacions amb rigor, i que ha demanat assessorament a “psicòlegs, associacions i institucions” per “conèixer a fons aquesta problemàtica i els protocols d’actuació previstos per tractar-la”. A més, deixa clar que en les gravacions amb càmera oculta “respectarà escrupolosament la intimitat de les persones filmades”, ja sigui distorsionant-los la veu o difuminant-los la cara, perquè, recorda, l’objectiu d’aquestes imatges “no és identificar els culpables, sinó mostrar de manera fidel i realista els comportaments que estan provocant aquesta situació”.

“Ens sembla necessari abordar aquesta realitat social a la televisió”, explica el director de producció de programes de Cuatro, Mariano Blanco, que destaca “l’enorme abast” que té aquest mitjà a l’hora de “sensibilitzar l’audiència sobre causes d’interès social”. En aquest sentit, Blanco destaca que l’assetjament escolar “afecta un nombre cada vegada més gran de joves” a Espanya i que sovint les víctimes estan en una situació “d’indefensió” perquè el seu entorn “no sempre n’està al corrent”.

Per presentar el programa, Mediaset ha escollit Jesús Vázquez, que d’aquesta manera tornarà a Cuatro després de quatre anys treballant exclusivament per a Telecinco. El presentador gallec, a més, canviarà de registre, ja que fins ara s’ha fet càrrec majoritàriament de concursos -actualment presenta La Voz kids - i reality shows. Segons la cadena, la seva tasca consistirà, principalment, a recollir el testimoni dels protagonistes i posar la seva situació en coneixement dels pares, companys i educadors.

Proyecto bullying és una coproducció de Mediaset i Verve Media Company, i té com a productors executius María Santías i Paolo Nocetti, responsables també d’altres formats de la mateixa cadena que es fixaven en problemes socials, com ara Supernanny, SOS Adolescentes o Soy adicto. Ells mateixos també signen Amores que duelen, un espai sobre violència domèstica que acaba d’estrenar la segona temporada a Telecinco.

El projecte reviu mig any després

Proyecto Bullying no ha tingut un camí fàcil per arribar fins aquí. Cuatro ja havia avançat que hi treballava el 18 de març, però només unes hores després d’anunciar-ho enviava un comunicat per explicar que l’havia cancel·lat. El motiu d’aquest canvi de rumb va ser un article publicat al portal El Confidencial Digital que revelava alguns detalls del format que la cadena encara no havia fet públics -i que en part s’han acabat confirmant-, com ara el fet que s’utilitzarien càmeres ocultes per gravar situacions d’assetjament. “La filtració malintencionada i desvirtuada sobre el nou projecte de Cuatro dins del gènere coach podria condicionar negativament les gestions que s’estaven abordant per a la seva preproducció”, argumentava llavors Mediaset.

Sí que hi ha hagut, però, un canvi substancial entre aquella filtració i el programa que finalment tirarà endavant: el presentador. El Confidencial Digital apuntava que seria Pedro García Aguado, conductor habitual dels formats d’aquest tipus a Cuatro, però el divorci entre Mediaset i l’exwaterpolista -que al setembre va fitxar per Atresmedia, en què presentarà Cazadores de trolls - ha obligat la cadena a buscar-li un substitut.

stats