Les crítiques aigualeixen el 40è aniversari d''Informe semanal'
El programa ha perdut en un sol any un 16% d'audiència
BarcelonaNova sintonia, nova careta d'entrada, nous fons i grafisme. Informe semanal aprofitarà el 40è aniversari que celebra avui per fer un acte d'autoafirmació. I també refermar la seva voluntat de continuïtat a pesar de la caiguda d'audiències que pateix i l'allau de crítiques que acumula. El segon programa del seu estil més veterà del món -només per darrere de l'americà 60 minutes - ha vist com els espectadors li giraven l'esquena aquesta temporada: ha passat d'1,4 milions a 1,1 milions, una caiguda del 16% que els seus responsables atribueixen a la politització de les nits dels dissabtes arran de programes com El Gran Debate, de Telecinco, i La Sexta Noche .
El programa també ha estat al centre de la polèmica per diversos reportatges que s'han considerat poc imparcials, com ha estat el cas de la peça que van dedicar als casos de presumpta corrupció que afecten el Partit Popular.
Aquesta setmana la defensora de l'espectador de TVE, Elena Sánchez, incloïa en el seu informe trimestral tres queixes rebudes per un reportatge emès el 3 de novembre en què es culpava els joves que van assistir a la festa de Halloween al Madrid Arena, a qui dibuixava com a "fills de la droga, el botellón i la diversió". El programa va haver de sortir al pas de la crítica adduint que "en cap cas es va voler estigmatitzar la joventut".
Mala maror interna
El programa també ha sortit a la palestra mediàtica últimament per les lluites internes del personal. El cas més notori és el de Carlos Alonso, un realitzador que es va negar a firmar alguns dels reportatges perquè estava en contra de l'enfocament dictat pel nou director de l'espai, Jenaro Castro. Aquest treballador va ser relegat de l'equip i la situació va generar que més de 250 treballadors firmessin una carta conjunta en què denunciaven aquesta situació. També s'hi va implicar el Consell d'Informatius, que va fer públic un escrit que havia adreçat a la direcció de l'ens. Castro, per la seva banda, va assegurar que de cap manera "un sol professional" havia sigut "expulsat o advertit per retirar la firma" d'alguns reportatges.
El Consell d'Informatius lamentava, en canvi, que "lluny d'intentar corregir la situació, la direcció ha optat per una pràctica intimidatòria envers els professionals que han decidit defensar la llibertat d'informació".
Programa especial
Amb aquest context el programa d'avui reivindicarà el pes de la història del programa. Els reportatges Informe semanal, 40 quilates i La vuelta al mundo en 40 años repassaran els moments més significatius de la trajectòria, amb cameos dels Alcántara, la fictícia família televisiva de Cuéntame .
El programa reuneix alguns dels directors passats i els entrevista: Pedro Erquicia, Ramon Colom, Baltasar Magro i Alicia Gómez Montano. Seran diverses generacions de professionals que ajudaran a narrar l'evolució d'un programa que va començar a rodar-se en cel·luloide de 16 mil·límetres i que ara es filma ja en alta definició digital. A més, el programa -que serà més llarg del normal- promet una sorpresa, de la mà de la presentadora Mari Carmen García Vela, que ja fa catorze anys en el programa.