'Crims' torna a la televisió amb un novembre negre
Els nous capítols abordaran la desaparició de Montse Méndez i l'assassinat de Felipe Barrios i la seva dona
BarcelonaEls seguidors de Crims tenen una cita aquest dilluns a les deu del vespre a TV3. La sèrie de true crime encapçalada per Carles Porta i produïda per la CCMA, True Crime Factory i Goroka torna els dilluns a la cadena catalana amb quatre episodis dobles, que explicaran dos casos reals que van tenir lloc a Catalunya. Aquesta nova entrega de Crims està plantejada com una interseason que servirà per tancar la tercera temporada, emesa entre el maig i el juny passat. "Aquella tercera temporada va comptar amb vuit capítols, entre els quals hi havia els dos de la noia de Portbou i el cas de la Sònia, la transsexual que van matar a Barcelona. Ara fem una mena de seqüela que ens serveix per tancar aquella temporada i ja estem treballant en la quarta, amb la previsió que s'estreni a la primavera", explica la periodista i directora de continguts de True Crime Factory, Anna Punsí. L'any passat Crims ja va acomiadar l'any amb una minisèrie de quatre capítols, que van relatar el cas de la Guàrdia Urbana. Ara han decidit seguir la mateixa estratègia per al 2022. "Ens fa molta il·lusió acabar l’any amb aquest novembre negre. Creiem que aquests dos casos atraparan, tenim la sensació que com més curt i intens, millor", assenyala Punsí.
Els dos primers episodis de Crims es titulen Girona-Madrid i Madrid-Girona, i giren al voltant de la desaparició de Montserrat Méndez l'octubre del 2013. Méndez era una dona de 40 anys i l'última vegada que se la va veure va ser a la zona de Santa Eugènia de Girona, i des d'aleshores se li va perdre la pista. "La seva filla va iniciar una lluita incansable per trobar-la. Expliquem com la filla té la intuïció que a la mare li ha passat alguna cosa i com pressiona els Mossos d’Esquadra perquè no deixin mai la investigació", destaca Punsí, que avança que en aquest doble capítol "hi haurà sorpreses". Els investigadors no van aconseguir desencallar el cas fins que la Policia Nacional a Madrid va rebre una informació molt rellevant, i per això el doble episodi serà un viatge d'anada i tornada entre Girona i Madrid. Enric Álvarez s'ha encarregat del guió dels dos episodis.
Un 'thriller' policial a l'Ebre
L'altra entrega de Crims aborda el cas Febamar, que és l'acrònim de Felipe Barrios Martínez. Aquest home era propietari d'un concessionari de cotxes a Alcanar i va ser atacat, juntament amb la seva dona, el vespre d'un dia del 2008, després de sopar. El matrimoni va ser torturat fins a la mort i l'interior de l'habitatge va aparèixer molt remogut. Al pati, a més, hi faltava un vehicle. Punsí descriu aquest doble capítol com "un thriller policial de falses aparences i lluites competencials entre cossos policials que treballen a la frontera entre els Països Catalans i les Terres de l’Ebre". El lloc on van transcórrer els fets és "una zona poc poblada però molt transitada, per on passen centenars de camions", assenyala la periodista. Aquesta doble entrega comptarà amb el guió de Carlos Torres. Després de l'emissió de cada nou capítol, TV3 oferirà la reemissió d'un episodi de la sèrie sobre la Guàrdia Urbana.
La versió televisiva de Crims va néixer el 2020, arran del programa homònim de Catalunya Ràdio que explica crims reals a Catalunya de manera novel·lada. Des d'aleshores, la sèrie de true crime ha tingut una molt bona acollida de públic. L'última tongada de capítols va reunir una mitjana de 581.000 espectadors amb una quota de pantalla del 25,8% i amb una audiència acumulada de 2.112.000 televidents. En paral·lel, el programa ha estat reconegut amb guardons com el Premi Nacional de Comunicació al millor programa de ràdio, el premi Ondas al millor programa de ràdio, el Premi Ràdio Associació 1924 al millor programa de televisió i el Premi Zapping al millor programa de televisió i millor presentador, entre d'altres.
Els altres projectes de 'Crims'
L'èxit de Crims també ha fet que el programa de televisió s'expandeixi més enllà de la pantalla. Arran de l'episodi de la noia de Portbou, Anna Punsí i la guionista de Crims Marta Freixanet han escrit un llibre que aprofundeix en aquella història. "Expliquem com s’ha fet la investigació i tot el que no vam poder posar al capítol. També relatem tot el que vam sentir i viure amb el descobriment de qui era la noia i expliquem el periple de la germana", subratlla Punsí. El llibre es titula La noia de Portbou i està editat per La Campana. "És un traçat humà i emotiu d’una història que ens va impactar i trasbalsar", afegeix la periodista.
Entre els altres projectes relacionats amb la sèrie hi ha l'exposició al Palau Robert de Barcelona, que es pot visitar fins al 10 d'abril del 2023. Es tracta d'una mostra elaborada i produïda per Zoopa, i l'equip de Crims n'ha validat el contingut. L'exposició, que és un recorregut immersiu pel panorama criminal de Catalunya, ha tingut molt bona rebuda i les primeres setmanes va acumular cues al Palau Robert per accedir-hi. Un altre dels projectes de l'equip de Crims és la nova entrega del podcast ¿Por qué matamos?, que es pot escoltar a Amazon Audible. La productora ha estrenat l'especial Dieguito el Malo, sobre un assassí que va protagonitzar una de les fugues més grans de la història penitenciària espanyola. A tot això cal afegir-hi els nous episodis de Crímenes amb els quals estan treballant. Seran dos casos d'àmbit espanyol i es podran veure l'any vinent a Movistar+.