Mèdia10/03/2014

‘Cosmos’ torna avui, després de 30 anys

El ‘remake’ de la sèrie de Carl Sagan sobre l’Univers s’estrenarà en 180 països de manera simultània

Joan Callarissa
i Joan Callarissa

BarcelonaLa mítica sèrie sobre l’Univers, Cosmos, una icona televisiva dels anys vuitanta, torna a la televisió avui a les 23 hores més de trenta anys després de la seva primera emissió gràcies al remake que n’emetrà Fox arreu del món. La cadena nord-americana, amb presència a Catalunya a través de Fox España, farà un llançament mundial d’aquesta sèrie documental que ha reeditat amb la col·laboració de dos dels guionistes originals i sota la batuta de Seth MacFarlane, productor executiu -i creador- de sèries còmiques com Padre de familia i Padre made in USA. Amb aquest equip de luxe, Fox no ha dubtat a cuinar un llançament especial, que encara no havia portat a terme mai.

Inscriu-te a la newsletter Keira Knightley repartint estopa: tot el que necessitem aquest NadalTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A través de la seva divisió internacional, FIC -sigles de Fox International Channels-, Cosmos serà el primer programa de la cadena que s’estrena simultàniament arreu del món. El primer episodi es podrà veure avui “per subratllar la rellevància que aquesta sèrie té” en tots els canals de la companyia. És a dir, en un total de 180 països i en 48 idiomes. A més, no només seran els canals Fox els que l’emetran. FIC també emetrà el remake a National Geographic Channel, FOX Crime, National Geographic Wild i Viajar al mateix temps.

Cargando
No hay anuncios

Tot i la gran posada de llarg de Cosmos, la sèrie no es podrà veure sempre per tots aquests canals. A partir de l’emissió del segon episodi, el dia 17 de març, la sèrie s’emetrà només per National Geographic Channel, cada dilluns, a les 23.30 hores.

Crear interès per la ciència

Cargando
No hay anuncios

“El cosmos és tot el que és, o el que va ser, o el que serà alguna vegada”, aquesta va ser la frase amb la qual Carl Sagan -la cara visible d’aquesta mítica producció- introduïa els espectadors en el primer episodi d’una sèrie que aconseguiria un interès fins aleshores inaudit per la ciència entre el gran públic. Sagan, inquiet astrònom i científic mort el 1996, va fer que les persones es fixessin també en les innovacions científiques que no tenien només a veure amb la Guerra Freda, que en aquells moments condicionava les relacions internacionals de tot el planeta.

Amb ell van formar equip Ann Druyan i Steven Soter, i junts van descobrir els secrets de l’Univers a molts joves de l’època arreu del món. Ara MacFarlane ha unit forces amb els col·laboradors originals de Sagan -Druyan va ser productora executiva, directora i guionista, i Soter guionista i astrònom- per crear una sèrie de 13 episodis que combinarà “el drama, la fantasia i una impressionant realitat natural, que la converteixen en una digna successora de la ja llegendària sèrie original”, tal com explica la cadena.

Cargando
No hay anuncios

Més coneixements i més mitjans

En tot cas, aquesta gran aposta de Fox representa més que un remake, ja que suposa també una actualització de la sèrie. Trenta anys després, els coneixements que es tenen sobre l’Univers han augmentat a bastament, cosa que implica una forçosa revisió de continguts. Però la reedició de Cosmos no acaba aquí, ja que els canvis també hauran de ser formals. Els avenços tecnològics que hi ha hagut des de llavors ofereixen possibilitats d’imatge que als vuitanta eren inimaginables.

Cargando
No hay anuncios

Gràcies a la sèrie, es va disparar l’interès pel funcionament i les peculiaritats de l’Univers. L’astrònom es va atrevir fins i tot a donar teories pròpies, cosa que li va costar crítiques de la comunitat científica. Des de llavors, algunes s’han confirmat i d’altres no. En tot cas, però, l’audiència l’ha avalat.

Obama presenta la nova versió de ‘Cosmos’ a la televisió

Cargando
No hay anuncios

Barack Obama va presentar ahir als EUA la introducció televisiva de la nova versió de Cosmos. El president sempre s’ha mostrat predisposat a participar en projectes que atreguin el jovent cap a la ciència i la investigació. Per aquest motiu, ja va participar recentment en la presentació del nou format en un cicle cinematogràfic per a alumnes de secundària. Ahir ho va fer a la petita pantalla, cosa que suposa una promoció inigualable per a aquesta reedició actualitzada de l’obra de Carl Sagan. Al llarg dels nous 13 episodis de 60 minuts, els seus hereus intentaran revalidar l’audiència mundial d’aquella producció de la televisió pública californiana KCET. També caldrà veure si les explicacions ofertes en el nou Cosmos desperten les mateixes controvèrsies que llavors.